Empreses

Els somnis desborden el recipient

i3D comercialitza envasos sostenibles de productors asiàtics; el seu fundador vol aconseguir suports per produir-ne aquí

“He cercat la complicitat de la indústria paperera sense èxit”

David Este­ban, fun­da­dor i màxim exe­cu­tiu de l’empresa d’enva­sos sos­te­ni­bles i3D, bus­car un soci finan­cer que aporti els 2 mili­ons d’euros que neces­sita per reforçar l’orga­ni­grama de la com­pa­nyia i alli­be­rar-lo d’algu­nes tas­ques a fi i efecte d’ento­mar el repte d’incor­po­rar la recerca de pro­ducte i la pro­ducció en l’àmbit d’acti­vi­tat. El negoci d’i3D s’ha cen­trat fins ara en la repre­sen­tació a Espa­nya i a Europa de fabri­cants estran­gers, sobre­tot d’Àsia, d’enva­sos com­pos­ta­bles, reci­cla­bles i reu­ti­lit­za­bles, adreçats a la gran dis­tri­bució, el detall, el sec­tor Horeca i als pro­duc­tors d’ali­ments. La volun­tat és que l’empresa també comer­ci­a­litzi pro­ducte propi desen­vo­lu­pat i fabri­cat a casa nos­tra.

Seria un pas més en l’evo­lució d’i3D, que va néixer el 2010 amb la impor­tació de safa­tes d’alu­mini, a les quals ràpida­ment es van incor­po­rar els enva­sos de PET i pro­pilè, de fabri­cants turcs.

Com­pos­ta­ble.

A par­tir del 2015, l’empresa va afe­gir al catàleg els pro­duc­tes fets amb fibres natu­rals, com ara bagàs de la canya de sucre, bambú o fibra de palma, que van tenir un gran èxit, però no imme­di­a­ta­ment. “En una fira de packa­ging de París vaig des­co­brir un petit fabri­cant de safa­tes fetes de fibra de palma i vaig acon­se­guir la repre­sen­tació per a Europa amb el com­promís de com­pres periòdiques de pro­ducte”, explica Este­ban. Les coman­des van començar a arri­bar al magat­zem, però s’ana­ven acu­mu­lant sense que des­pertés cap interès comer­cial perquè el seu preu era qua­tre vega­des supe­rior al del pro­ducte con­ven­ci­o­nal. Tot va començar a can­viar quan un gegant de la gran dis­tri­bució va anun­ciar que aban­do­nava el plàstic i apos­tava per l’envàs com­pos­ta­ble. Era el 2018, i en l’edició d’aquell any de la fira His­pack va par­ti­ci­par i3D: “Vam exhau­rir totes les existències en pocs dies”, recorda Este­ban.

A par­tir d’aquell moment, han anat incor­po­rat gènere d’altres pro­duc­tors sota el parai­gua de la marca Fibra­pack, fins a sumar una vin­tena de fir­mes manu­fac­tu­re­res de la Xina, Taiwan, Malàisia, Hong Kong i l’Índia. En l’actu­a­li­tat, també els encar­re­guen pro­duc­tes a la mida dels cli­ents. El catàleg inclou bos­ses, safa­tes, coberts, bols, gots, cis­tells i altre tipus de para­ment. En pocs anys, la fac­tu­ració de l’empresa ha pas­sat d’1 milió d’euros a 5, en l’actu­a­li­tat.

Per això, el fun­da­dor d’i3D pensa que ha arri­bat el moment de son­de­jar la cre­ació de pro­ducte local. “Estem com­prant a Àsia enva­sos fets amb sub­pro­duc­tes del camp, però aquí també gene­rem molt mate­rial de rebuig que no sabem apro­fi­tar, com ara les bran­ques de toma­que­res, les pela­du­res de plàtan o les pells del raïm.” David Este­ban vol desen­vo­lu­par una alter­na­tiva local al pro­ducte que ara arriba de fora: “El meu somni és crear un com­plex pro­duc­tiu i fabri­car a Cata­lu­nya”, subrat­lla, tot i que lamenta que no ha tro­bat gaire suport ni per part de l’admi­nis­tració ni dels pro­duc­tors locals: “He inten­tat engres­car la indústria pape­rera, que pot apor­tar know how sobre com trac­tar les fibres natu­rals, però només hi veuen com­pli­ca­ci­ons”, asse­gura.

Men­tre no cris­tal·litza la seva ambició de fer recerca i pro­duir, ha obert una nova línia de pro­ducte a i3D: els enva­sos reu­ti­lit­za­bles. Rebo­ottle són ampo­lles per dur a sobre i reom­plir, reduint el con­sum de plàstic d’un sol ús. N’hi ha que tenen un fil­tre per a tes o infu­si­ons; les que man­te­nen la tem­pe­ra­tura, ja sigui freda o calenta, i les lleu­ge­res i resis­tents per fer esport o anar d’excursió. Un dels prin­ci­pals públics objec­tius d’aques­tes ampo­lles és el cli­ent cor­po­ra­tiu: “Volem aju­dar les empre­ses a reduir els resi­dus de les ofi­ci­nes, que posin fonts d’aigua i que la gent tin­gui les seves ampo­lles”, explica. Els enva­sos es poden per­so­na­lit­zar amb els colors i els logo­tips cor­po­ra­tius. És el pri­mer cop que i3D, que tre­ba­lla sem­pre amb dis­tribuïdors, ha obert un canal de comerç electrònic per ven­dre direc­ta­ment al con­su­mi­dor final.

i3D aspira a arri­bar als 6 mili­ons d’euros de fac­tu­ració aquest any, amb un crei­xe­ment tant en el mer­cat espa­nyol com de fora: França, Por­tu­gal, Bèlgica, Ale­ma­nya, el Canadà i el Sene­gal.

I3D

Facturació
5 M€
Treballadors
7
Any de fundació
2010
Esteban també participa en altres negocis: empreses d’ambientadors de cotxe, de mascaretes, de bosses de plàstic rígid i projecta una nova xarxa social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.