Opinió

Vacunes i demagògia

Les farmacèutiques productores i més tradicionals vinculades a les vacunes (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca i d’altres exclusivament fabricants o envasadores com Merck, Sanofi, etc.) han vist augmentada la seva facturació i els seus beneficis per les vacunes contra la covid-19 en percentatges molt modestos (al voltant del 10%) i, per tant, el preu de les seves accions s’ha mantingut fins ara molt pla

Dia­ris i infor­ma­tius ens infor­men repe­ti­da­ment sobre el nom­bre de dosis de vacu­nes rebu­des i injec­ta­des, sobre els retards en el sub­mi­nis­tra­ment i sobre lleu­gers efec­tes secun­da­ris de les pro­ta­go­nis­tes soci­als i econòmiques d’aquest 2021.

Són, indis­cu­ti­ble­ment, l’ele­ment més relle­vant per a l’espe­rada recu­pe­ració econòmica i per al retorn d’una certa nor­ma­li­tat. Han estat, per l’extra­or­dinària rapi­desa en ser cre­a­des, vali­da­des i produïdes mas­si­va­ment, un esde­ve­ni­ment enor­me­ment posi­tiu i ines­pe­rat.

Tot i això, men­tre són desit­ja­des amb passió, també són cri­ti­ca­des i ata­ca­des amb diver­sos argu­ments: incom­plei­xen alguns con­trac­tes en ven­dre’s al país millor postor (és cert) i les patents impe­dei­xen una pro­ducció més exten­siva i que el ter­cer món en rebi en quan­ti­tats sufi­ci­ents. I tot, men­tre les temi­bles far­macèuti­ques menys­pre­a­des per la monja For­ca­des (ara pro­pera al nega­ci­o­nisme) acu­mu­len bene­fi­cis i limi­ten un accés glo­bal a la vacu­nació.

Són cer­tes aques­tes dar­re­res acu­sa­ci­ons que les patents i els bene­fi­cis estan fre­nant una ràpida i plena immu­nit­zació mun­dial?

Sobre els bene­fi­cis que les vacu­nes han gene­rat a les far­macèuti­ques que en dis­po­sen, tenim una infor­mació par­cial –fins al maig del 2021- però molt clara, ja que pràcti­ca­ment totes les empre­ses que tenen algun paper en la vacu­nació con­tra la covid-19 cotit­zen a borsa i, per tant, estan ben ana­lit­za­des i tenim, en la seva cotit­zació borsària, el millor indi­ca­dor de la seva ren­di­bi­li­tat recent, quan ja es coneix molt de l’eficàcia i de l’actual i pro­pera dis­tri­bució de cada vacuna.

Gràcies a aquests indi­ca­dors de mer­cat -els més fia­bles perquè al dar­rere es tro­ben mili­ons d’inver­sors jugant-se els estal­vis- podem obser­var que, pri­mer, la pro­ducció de vacu­nes per com­ba­tre la covid-19 no ha estat un gran gene­ra­dor de ren­di­bi­li­tat, ate­sos uns mar­ges ajus­tats, ja sigui per decisió de les matei­xes empre­ses o per la pressió de la com­petència; i, segon, que el veri­ta­ble dri­ver de bene­fi­cis i ren­di­bi­li­tat és l’ARN mis­sat­ger i la seva tec­no­lo­gia, que obre un ven­tall immens de pos­si­bi­li­tats –ara ja tes­tada con­tra la covid-19– per a molts medi­ca­ments i teràpies con­tra el càncer, malal­ties infec­ci­o­ses i una infi­ni­tat d’apli­ca­ci­ons.

D’aquesta manera, com­pro­vem que les far­macèuti­ques pro­duc­to­res i més tra­di­ci­o­nals vin­cu­la­des a les vacu­nes (Pfi­zer, John­son&John­son, Astra­Ze­neca i d’altres exclu­si­va­ment fabri­cants o enva­sa­do­res com Merck, Sanofi, etc.) han vist aug­men­tada la seva fac­tu­ració i els seus bene­fi­cis per les vacu­nes con­tra la covid-19 en per­cen­tat­ges molt modes­tos (al vol­tant del 10%) i, per tant, el preu de les seves acci­ons s’ha man­tin­gut fins ara molt pla. A més, les pers­pec­ti­ves futu­res són incer­tes per la com­petència que hi ha i pel fet que es pre­veu crei­xent. Per con­tra, Moderna i BioN­Tech, les prin­ci­pals desen­vo­lu­pa­do­res de les tècni­ques de l’ARN mis­sat­ger, empre­ses més peti­tes, han mul­ti­pli­cat la seva cotit­zació i capi­ta­lit­zació borsària entre cinc i vuit vega­des des del començament del 2020. En resum, les vacu­nes estric­ta­ment fabri­ca­des per la covid-19 no gene­ren guanys als acci­o­nis­tes de les far­macèuti­ques i, en canvi, la con­fir­mació d’una tec­no­lo­gia bio­sa­nitària amb molt futur, quasi revo­lu­cionària, sí que ha enri­quit dues peti­tes empre­ses.

Les patents són l’aspecte més frívola­ment citat com un impe­di­ment per acon­se­guir una pro­ducció de vacu­nes més ràpida, que per­metés sub­mi­nis­trar-ne a la major part dels països en desen­vo­lu­pa­ment que actu­al­ment no en dis­po­sen en dosis sufi­ci­ents.

En pri­mer lloc, sus­pen­dre les patents de les vacu­nes con­tra la covid-19 podria tenir lògica­ment el pit­jor efecte desin­cen­ti­va­dor per a qual­se­vol futur esforç inves­ti­ga­dor en teràpies i medi­ca­ments de tota mena. És cert que les con­tri­bu­ci­ons públi­ques han estat impor­tants en l’immens esforç per obte­nir aques­tes vacu­nes, però això no impe­deix que la sus­pensió de les patents ens debi­li­ta­ria per a qual­se­vol altra pandèmia.

A més, és molt dis­cu­ti­ble que la sus­pensió de les patents tingués efec­tes reals d’aug­ment de la pro­ducció. Les patents no garan­tei­xen més pro­ducció. Hi ha molts altres conei­xe­ments neces­sa­ris per fabri­car-les i, sobre­tot, calen ins­tal·laci­ons com­ple­xes i un sub­mi­nis­tra­ment sufi­ci­ent de matèries pri­me­res i auxi­li­ars. Final­ment, és molt pro­ba­ble que allò que ara fun­ci­ona, que és la pro­ducció actual de les deten­to­res de les patents i de les lli­cen­ci­a­des per aques­tes, es pogués posar en perill si els mar­ges actu­als (molt limi­tats, segons tots els ana­lis­tes) des­a­pa­re­gues­sin a causa de l’accés a la pro­ducció d’empre­ses no inves­ti­ga­do­res (no ens enga­nyem, serien xine­ses) que, a més, tin­drien menys escrúpols en la fixació de preus.

Aquells par­tits que van votar frívola­ment a favor de sus­pen­dre les patents al Congrés dels Dipu­tats fa unes set­ma­nes i a tots aquells polítics i opi­na­dors que cre­uen que seria una mesura solidària i pro­gres­sista, els reco­ma­na­ria més prudència. Podrien fer molt de mal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.