Ciència

Vall d’Hebron duplica els trasplantaments pediàtrics de fetge sobretot gràcies a una tècnica que divideix l’òrgan en dos

Per primera vegada en 36 anys la llista d’espera arriba a zero i, a més, ha passat en tres ocasions

L’Hos­pi­tal Vall d’Hebron ha dupli­cat el nom­bre de tras­plan­ta­ments pediàtrics; així, ha rea­lit­zat 20 inter­ven­ci­ons el 2020 men­tre que, entre el 2010 i el juny del 2018, tras­plan­tava una mit­jana de dotze paci­ents l’any. A més, en els pri­mers 90 dies del 2021, s’han fet deu tras­plan­ta­ments i ha estat la pri­mera vegada en 36 anys que s’ha dei­xat la llista d’espera a zero. I això ha pas­sat en tres oca­si­ons.

Aquest incre­ment ha estat sobre­tot gràcies a la imple­men­tació del pro­grama de tras­plan­ta­ment ‘split’, un pro­ce­di­ment com­plex que con­sis­teix a divi­dir el fetge del donant en dues parts per obte­nir dos empelts com­ple­ta­ment fun­ci­o­nals per a dos recep­tors. “Arri­bar a zero és una fita històrica”, des­taca el cap del Ser­vei, el doc­tor Ramón Charco.

La llista d’infants que espe­ren un tras­plan­ta­ment de fetge s’ha que­dat a zero en tres oca­si­ons, en menys de 90 dies, durant les pri­me­res set­ma­nes del 2021. El cap del Ser­vei de Cirur­gia Hepa­to­bi­li­o­pan­creàtica i Tras­plan­ta­ments de Vall d’Hebron, el doc­tor Ramón Charco, pre­cisa que “això no vol dir que no hi hagi can­di­dats, sinó que hem pogut inter­ve­nir tots els paci­ents que teníem a la nos­tra llista d’espera del Pro­grama de tras­plan­ta­ment hepàtic infan­til, únic a Cata­lu­nya i un dels cinc vigents a l’Estat”. L’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Vall d’Hebron és l’únic de Cata­lu­nya que fa tras­plan­ta­ments pediàtrics de fetge i és un cen­tre de referència en l’àmbit esta­tal.

El fet que els tras­plan­ta­ments s’hagin incre­men­tat fins als 20 paci­ents anu­als ha tin­gut una reper­cussió en la llista d’espera, que s’ha reduït de 119 dies a 36 dies de mit­jana i en moments pun­tu­als ha arri­bat a zero. “Sem­pre hi ha paci­ents que per pes o per grup san­guini són més difícils de tras­plan­tar. Ara ja tor­nem a tenir tres can­di­dats”, recalca el doc­tor Charco. “Si seguim el ritme d’inter­ven­ci­ons amb el que hem començat el 2021, a finals d’any podríem arri­bar a fer 24 tras­plan­ta­ments”, afe­geix.

Charco res­salta que la mit­jana del temps a la llista s’ha reduït a vuit dies i això és molt impor­tant tant per a les famílies, ja que afron­tar un tras­plan­ta­ment genera estrès, com per als infants, que men­tre espe­ren poden patir com­pli­ca­ci­ons de salut.

El tras­plan­ta­ment ‘split’ –de l’anglès par­tició–, recorda el res­pon­sa­ble de la Uni­tat d’Hepa­to­lo­gia i Tras­plan­ta­ment Hepàtic Pediàtric, el doc­tor Jesús Quin­tero, és un pro­ce­di­ment com­plex. El fetge es pot divi­dir en dues parts, per exem­ple, el lòbul esquerre i el lòbul dret, i cadas­cuna de les parts pot fun­ci­o­nar inde­pen­dent­ment per a un tras­plan­ta­ment, però les venes i artèries “s’han de repar­tir entre les dues mei­tats i fun­ci­o­nar a la per­fecció”, asse­nyala el doc­tor Ernest Hidalgo, cap de Secció de Cirur­gia Hepa­to­bi­li­o­pan­creàtica i Tras­plan­ta­ments.

D’altra banda, el per­cen­tatge de donants reduïts o ‘splits’ ha pas­sat de repre­sen­tar un 14% al 63%. Això es tra­du­eix en el fet que la neces­si­tat de tras­plan­ta­ments amb donant viu (pare o mare) ha dis­minuït sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. Ha pas­sat d’un 38% a un 8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.