Política

GONZALO BOYE

ADVOCAT

“Les autoritats judicials de l’Estat hauran de rectificar”

“Està en joc la manera d’interpretar la inviolabilitat parlamentària i els principis democràtics de la UE”

“El Consell d’Europa ve a ratificar que som davant d’una persecució política, que s’ha actuat malament”

La UE té una sèrie de mecanismes per reconduir el comportament dels estats

Entrevistem l’advocat Gonzalo Boye l’endemà de conèixer-se el manteniment provisional de la immunitat de Puigdemont, Ponsatí i Comín, el mateix dia que es fa públic l’informe sobre els presos del Consell d’Europa.

Era esperada la decisió del Tribunal General de la Unió Europea?
Bé, és la primera vegada que passa, després de 45 anys de procediments de suplicatori, pel que fa a unes mesures cautelars amb relació a l’aixecament de la immunitat. Per tant, esperada, no; desitjada, sí, i buscada, també. Al mateix temps, és una mesura que es correspon molt i molt amb el que estem fent des de fa molt temps.
El fet que sigui el primer cop que passa ja marca una diferència?
Sens dubte, perquè veuen que tenim un cas molt sòlid en què, a primera vista (el que es diu prima facie), ells consideren que tindríem raó. A primera vista, és clar, perquè encara no s’ha entrat en el fons de la qüestió ni de bon tros. Consideren que, en cas de tenir nosaltres raó, la decisió del Parlament d’aixecar la immunitat parlamentària als tres eurodiputats podria tenir unes conseqüències devastadores si no s’adopta la mesura cautelar.
Quan li preguntava per la diferència, volia dir que sembla que el TGUE considera aquest cas diferent.
Sens dubte, sens dubte. I és un cas en què hi ha molt dret de la Unió Europea en joc. És a dir, aquí no està en joc només la immunitat o no de tres eurodiputats, sinó la manera d’interpretar el que és la inviolabilitat parlamentària i el que són els principis democràtics de la UE. És una qüestió absolutament rellevant per a la UE.
Els casos anteriors m’imagino que tenen a veure amb corrupció, frau...
N’hi ha de tot tipus. Però mai s’havia donat una mesura cautelar com aquesta, i això que sempre s’havien sol·licitat per part dels afectats. És a dir, que som davant d’un cas de rellevància jurídica que supera l’àmbit dels tres eurodiputats.
Em pot posar alguns exemples d’aquests casos de tot tipus?
Corrupció, conducció etílica..., fins i tot casos d’assassinat.
Hi ha algun precedent relacionat amb una actuació exclusivament política?
Quan s’ha produït algun d’aquests casos, s’ha negat l’aixecament de la immunitat parlamentària. En el cas nostre, s’ha concedit l’aixecament de la immunitat per part del Parlament, i el tribunal considera que pot ser que nosaltres tinguem raó i que l’aixecament hagi estat mal fet.
És a dir, que en els anteriors casos d’acció estrictament política el Parlament Europeu ja no va concedir l’aixecament de la immunitat?
Exacte. I en els casos en què el Parlament en va concedir l’aixecament, que són molts, mai el tribunal havia concedit mesures cautelars. És a dir, per primera vegada el TGUE considera que hi ha raons per pensar que, si tenim raó, podria ser que la comissió d’Afers Jurídics del Parlament hagués actuat malament, és a dir, la comissió que dirigeix Adrián Vázquez [eurodiputat de Ciutadans].
Vostè s’atreveix a pronosticar si la decisió cautelar del tribunal serà confirmada en la sentència final?
No. Jo prefereixo esperar, perquè nosaltres, com a afectats, tenim una relació de participació directa en el tribunal. Aleshores no em sembla que hagi de posar pressió al tribunal amb les declaracions que faci.
Com ha rebut l’informe de la comissió d’Afers Jurídics i Drets Humans del Consell d’Europa?
Amb satisfacció, perquè ve a ratificar una part del que diem en la nostra demanda d’anul·lació. Que som davant d’una persecució política, que hi ha un problema amb els delictes, que s’ha actuat malament. Però és el mateix que ja ha dit el Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU.
La diferència és que comencen a ser els òrgans legals europeus els que es pronuncien.
Això comença a ser la gota malaia. Ho poden acceptar ara o ho poden acceptar d’aquí a un any, però hauran d’acceptar la realitat.
Qui, les autoritats judicials espanyoles?
Sens dubte, sens dubte. Perquè s’han equivocat. Han agafat un camí inadequat i, en algun moment, hauran de rectificar o forçaran una situació molt incòmoda d’Espanya dins de la UE.
En quin sentit?
La UE té una sèrie de mecanismes per reconduir el comportament dels estats i, si és necessari, els anirà fent servir en la mesura que correspongui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.