Opinió

Bretxa salarial de gènere

En termes econòmics, la bretxa salarial de gènere és una aberració perquè infravalora el valor generat pel gènere femení, fet que és negatiu tant des d’una perspectiva de renda com fiscal

Des de fa uns anys (no gai­res) cada vegada hi ha més estu­dis, arti­cles i fòrums en què es debat la bretxa sala­rial (entesa en el sen­tit ampli del terme) entre el gènere femení i el mas­culí, de manera que ja no ens sor­pre­nem ni dub­tem quan, en una con­versa, algú diu que “la dona gua­nya molt menys que l’home” fent referència al debat de com seria pos­si­ble anar reduint aquesta diferència.

La dona gua­nya menys o molt menys que l’home, amb igual­tat de pro­fessió i de tas­ques. En ter­mes mit­jans i en tots els països. I aquí ve la pre­gunta: en quina posició es troba Espa­nya en aquesta clas­si­fi­cació de desi­gual­tat sala­rial de gènere?

El gràfic adjunt palesa la bretxa sala­rial de gènere d’un seguit de països obser­vant la diferència mit­jana entre el salari mas­culí i el femení en relació amb el PIB per capita de cada un d’aquests països. El gràfic s’expressa en nom­bres índexs per homo­geneïtzar-lo. A fi d’obte­nir una pers­pec­tiva gene­ral, la situ­ació real d’Espa­nya s’ha pres com a referència cen­tral, motiu pel qual està res­sal­tada. El gràfic fa referència al tan­ca­ment de l’any 2018: la com­pa­ra­tiva d’aquest tipus de dades entre països triga a ela­bo­rar-se.

A l’eix de coor­de­na­des, el PIB per capita expres­sat en nom­bres índexs sobre la mit­jana de la UE que tin­dria un valor de 100; al d’abs­cis­ses, la bretxa sala­rial expres­sada a través del per­cen­tatge en què el salari mitjà de l’home mitjà d’un país con­cret supera el salari mitjà de la dona mit­jana d’aquell país, tot ple­gat expres­sat en nom­bres índexs res­pecte de la mit­jana, que també tin­dria un valor de 100. És a dir, a Espa­nya, quant a la mesura de la UE, el PIB és nou punts infe­rior, i la bretxa sala­rial sis punts menor.

Pre­nent Espa­nya com a referència, s’observa que es defi­nei­xen qua­tre qua­drants. En el qua­drant infe­rior dret, hi ha els països que tenen un PIB per capita i una bretxa de gènere infe­ri­ors a Espa­nya: Grècia i Hon­gria.

El qua­drant supe­rior esquerre aplega els països amb un PIB per capita supe­rior al d’Espa­nya i una bretxa sala­rial de gènere menor que la d’Espa­nya: Itàlia, Bèlgica i Suècia.

En el qua­drant infe­rior dret, hi ha els països amb un PIB per capita infe­rior a Espa­nya i una bretxa de gènere supe­rior. Aquí hi ha Por­tu­gal i Estònia.

Final­ment, el qua­drant supe­rior dret mos­tra els països amb un PIB per capita i una bretxa sala­rial de gènere supe­ri­ors a les dades d’Espa­nya, i en són força: França, Finlàndia, Ale­ma­nya, Àustria, Països Bai­xos, Dina­marca i la mit­jana de la UE.

El que acabo d’expli­car ens dona dues idees impor­tants: hi ha països que tenen una bretxa sala­rial de gènere supe­rior a la d’Espa­nya i dos o més països poden tenir una de les dues vari­a­bles ana­lit­za­des molt sem­blants i l’altra molt dis­par; per exem­ple, Suècia, Hon­gria i Grècia tenen una bretxa de gènere sem­blant, però la diferència entre el PIB per capita entre el pri­mer país i els altres dos és abis­mal. Els PIB per capita d’Ale­ma­nya, Suècia i Bèlgica també són sem­blants, però les bret­xes de gènere són molt dis­pars.

A més, això segon és con­seqüència de diver­ses raons, fona­men­tal­ment de dues: les estruc­tu­res del PIB dels països no són idènti­ques, ni ho és el valor gene­rat per cada gènere de la població ocu­pada. És a dir, en ter­mes mit­jans, la pro­duc­ti­vi­tat i el valor gene­rat per cada per­sona a Finlàndia són supe­ri­ors a les dades de Por­tu­gal, de la mateixa manera que la com­bi­nació de gèneres en la població ocu­pada de França és dife­rent de la d’Itàlia.

Tan­ma­teix, podem cons­truir un índex que ens mos­tra la relació entre bretxa sala­rial de gènere i PIB per capita i que equi­val­dria a, res­pecte de la mit­jana euro­pea, “quan­tes vega­des una uni­tat de bretxa sala­rial és dins una uni­tat de PIB”; i aquí les coses es veuen una mica dife­rents:

Amb relació a la mit­jana de la UE, Espa­nya, Àustria, França i Hon­gria es tro­ben en una situ­ació sem­blant, encara que els seus PIB per capita i la bretxa sala­rial de gènere siguin molt dife­rents.

En ter­mes econòmics, la bretxa sala­rial de gènere és una aber­ració perquè infra­va­lora el valor gene­rat pel gènere femení, fet que és nega­tiu tant des d’una pers­pec­tiva de renda com fis­cal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.