Política

Ampli ressò mediàtic arreu i divisió per blocs a l’Estat

La premsa espanyola, entre la valoració d’un pas necessari per al diàleg i la qualificació dels indults com una burla

L’estrangera destaca la valentia de Sánchez i el fet que és un primer pas

La premsa espa­nyola va fer una valo­ració dels indults com a pas neces­sari per poder obrir la via del diàleg i la nego­ci­ació, en el millor dels casos, i com a al·lici­ent per con­ti­nuar amb la via uni­la­te­ral per part dels mit­jans més crítics. El País con­si­dera que els indults cons­ti­tu­ei­xen “una decisió trans­cen­den­tal i polèmica” que, en els ter­mes en què s’ha plan­te­jat, “sem­bla encer­tada perquè té el poten­cial per can­viar una dinàmica nefasta per a Cata­lu­nya i tot Espa­nya”. El Mundo va des­ta­car ahir a la pri­mera plana de la versió digi­tal que “els indults no fre­nen la con­jura inde­pen­den­tista” i va qua­li­fi­car la sor­tida de presó com “un orques­trat acte de pro­pa­ganda política que mos­tra la neces­si­tat d’èpica de la qual es nodreix el seces­si­o­nisme català”. L’ABC, al seu torn, con­si­dera que els indults són una “burla” i defensa que no s’hagues­sin produït si Pedro Sánchez no depengués al Congrés d’ERC. “Aquests indults són una ape­ri­tiu per al naci­o­na­lisme insa­ci­a­ble”, segons el diari. Eldi­a­rio.es des­taca que l’apro­vació dels indults ha estat “un pas valent, neces­sari, just i històric, però no pas sufi­ci­ent”. Cal, defensa, una nego­ci­ació que augura com­plexa i lenta. “El que es va tren­car l’1 d’octu­bre només es pot arre­glar amb el vot d’una majo­ria de cata­lans a un nou pacte amb Espa­nya, que haurà d’estar dins de la Cons­ti­tució”, defensa l’edi­to­rial.

Pel que fa a la premsa inter­na­ci­o­nal, aquesta des­taca la valen­tia de Sánchez i l’immo­bi­lisme de la dreta i del PP. Le Monde qua­li­fica de “vomi­tiu” el debat sobre l’alli­be­ra­ment al Congrés de Dipu­tats i el fet que es limiti la capa­ci­tat política dels pre­sos. Tant Le Figaro francès com l’agència nord-ame­ri­cana Reu­ters des­ta­quen l’acu­rada “posada en escena” de Sánchez i el fet que el pre­si­dent espa­nyol fia el seu futur polític a aquesta ope­ració d’acos­ta­ment a Cata­lu­nya i a la recu­pe­ració econòmica. La cadena CNN va des­ta­car també que “més de la mei­tat de cata­lans” desitja clara­ment la inde­pendència i dos terços la lli­ber­tat per als polítics pre­sos. The New York Times hi veu un “pas impor­tant per a la desac­ti­vació de les ten­si­ons polítiques” a l’Estat, men­tre que la premsa britànica ho veu de manera escèptica. “És el pri­mer intent per curar unes feri­des en una soci­e­tat allu­nyada del seu govern”, explica Finan­cial Times, men­tre The Guar­dian avisa “de la freda aco­llida per part de Cata­lu­nya, que encara té per resol­dre l’exili i la repressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.