Gran angular

La salut, destí de molta innovació vista al 4YFN

En l’edició d’enguany del Mobile World Congress, la tecnologia presentada per les empreses emergents sorprèn els visitants i dona alè a un esdeveniment al ralentí

PVR, Zoundream i Broomx, exemples de la vitalitat de l’ecosistema

La represa del Mobile World Con­gress (MWC), cele­brat a Bar­ce­lona del 28 de juny a l’1 de juliol, després d’anul·lar-se l’edició del 2020 a causa de la covid-19, va satis­fer la GSMA, tant per la segu­re­tat sanitària que va ofe­rir als visi­tants pre­sen­ci­als com pel suport que va rebre dels seus socis, pre­sents física­ment a l’espai de Fira de Bar­ce­lona a la Gran­via de l’Hos­pi­ta­let o a través de la xarxa. Però el cert és que si hi va haver un cert record del MWC pre­pandèmia va ser gràcies a l’atracció que van pro­vo­car entre els visi­tants les empre­ses emer­gents, agru­pa­des en l’espai 4YFN (les sigles en anglès de four years from now), però també les estre­lles con­vi­da­des als stands de la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona o d’ACCIÓ, de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, entre d’altres, que van apor­tar inno­va­ci­ons sor­pre­nents, tec­no­lo­gies pun­te­res i molta empre­ne­do­ria amb ganes d’abor­dar els mer­cats.

En l’àmbit de les ciències de la vida i la salut, es van poder veure pro­jec­tes tren­ca­dors que de ben segur pro­vo­ca­ran can­vis en el sec­tor. Com a exem­ple, la start-up Psi­co­te­ra­pia VR (PVR), sor­gida del pro­grama The Colli­der de la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona, que té una apli­cació mòbil a través de la qual es diagnos­tica el TEAF (tras­torn de l’espec­tre alcohòlic fetal) amb un 100% de fia­bi­li­tat, quel­com impos­si­ble fins ara.

PVR, cre­ada per Jacinto i Luis Cas­ti­llo –tiet i nebot– i pel cap de l’àrea de neo­na­to­lo­gia de l’Hos­pi­tal Clínic-Mater­ni­tat de Bar­ce­lona, el doc­tor Oscar García Algar, va pre­sen­tar els con­tin­guts en rea­li­tat vir­tual acom­pa­nyats de guants hàptics –dis­po­si­tiu que incre­menta la sen­sació de rea­li­tat–, des­ti­nats a les teràpies diri­gi­des a pal·liar els efec­tes del TEAF en nens i ado­les­cents.

Una altra start-up que va sor­pren­dre per la seva inno­vació va ser Zoun­dream, start-up amb la qual també col·labora el depar­ta­ment de neo­na­to­lo­gia de l’Hos­pi­tal Clínic-Mater­ni­tat. Sor­gida de Bar­ce­lona Activa, ha creat un dis­po­si­tiu que, a més d’inter­pre­tar el plor dels nadons i deter­mi­nar si tenen gana, son o dolor, ara està immersa a pre­dir i avançar el diagnòstic de pato­lo­gies greus –com ara l’autisme, la mort sob­tada i l’atròfia mus­cu­lar espi­nal–, con­si­de­rant el plor com a mar­ca­dor neu­ro­biològic, com­bi­nat amb altres infor­ma­ci­ons mèdiques i de l’entorn fami­liar.

Imat­ges que curen.

La rea­li­tat immer­siva la va apor­tar Bro­omx, amb el seu pro­jec­tor MK360. Aquesta inno­vació ja es fa ser­vir en dife­rents cen­tres hos­pi­ta­la­ris cata­lans, com ara l’Hos­pi­tal de la Vall d’Hebron de Bar­ce­lona, l’Hos­pi­tal d’Olot i l’Ins­ti­tut Gutt­mann, i en grups geriàtrics com ara Domus Vi i Arrels, en neu­ro­re­ha­bi­li­tació, per millo­rar la salut física i cog­ni­tiva d’anci­ans o en el trac­ta­ment de l’esgo­ta­ment men­tal del per­so­nal sani­tari. La tec­no­lo­gia de Bro­omx ha tras­pas­sat fron­te­res i també s’uti­litza en trac­ta­ments físics i sen­so­ri­als en cen­tres sani­ta­ris d’Angla­terra i el Canadà.

Altres exem­ples d’inno­vació en salut els van apor­tar, entre d’altres, el cen­tre tec­nològic Eure­cat i la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona. Eure­cat va pre­sen­tar el cas­quet quirúrgic Robin­hat CAM dotat amb càmera, perquè met­ges i cirur­gi­ans puguin gra­var les inter­ven­ci­ons i ana­lit­zar-les després. El cen­tre tec­nològic també va donar a conèixer un nou sis­tema per a la iden­ti­fi­cació de nòduls indi­ca­dors de pos­si­bles càncers pul­mo­nars, a través d’una eina basada en apre­nen­tatge pro­fund, per a l’entre­na­ment de models pre­dic­tius a par­tir d’imatge mèdica 3D. L’objec­tiu és la detecció precoç d’aquesta malal­tia.

Amb el suport impres­cin­di­ble de la tec­no­lo­gia 5G, la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona a través de la ini­ci­a­tiva 5G Bar­ce­lona, l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu, Voda­fone, el Port de Bar­ce­lona i la Soci­e­dad de Sal­va­mento y Segu­ri­dad Marítima van pre­sen­tar el pro­jecte cen­trat en les emergències pediàtri­ques en entorns marítims, basat en el moni­to­ratge en remot d’aquest i altres tipus d’inci­dents que es pro­du­ei­xen en alta mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.