Medi ambient

La causa mecànica, primera hipòtesi del gran incendi

Els Agents Rurals no poden acabar de detallar la responsabilitat directa tot i tenir clar l’origen del foc

Crida a la responsabilitat ciutadana per evitar que es faci “turisme d’incendi” als llocs cremats

La principal hipòtesi amb què treballen els Agents Rurals sobre l’origen de l’incendi de la Baixa Segarra, amb municipis de la Conca de Barberà i l’Anoia afectats, és que hagi estat un accident mecànic. El cap de l’àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, va explicar ahir a l’agència ACN que, tot i que la investigació no està tancada, “la intencionalitat té molt poca força” i estan treballant “en un possible accident mecànic, que pot ser molt variat, un tub d’escapament, un cotxe o un tractor”. Tot i això, Rincón va admetre que és difícil determinar exactament el tipus de vehicle que va provocar el foc.

La investigació sobre les causes continua amb la tranquil·litat de saber que els Bombers van donar per controlat l’incendi a última hora de dilluns i que ahir només s’hi duien a terme tasques de vigilància per acabar de remullar la zona afectada pel foc.

L’incendi va arrencar a un quart de quatre de la tarda de dissabte, al costat del voral de la carretera C-241, a Santa Coloma de Queralt, i des del primer moment es va descartar que fos provocat per una causa natural i, per això, la principal hipòtesi amb què treballa ara mateix el cos és que el motiu sigui un “accident mecànic”.

Els Agents Rurals també continuen perfilant el perímetre de l’incendi, que va quedar estabilitzat dilluns al migdia després d’haver cremat 1.657 hectàrees, 1.272 de les quals són de vegetació forestal, 380 agrícoles i les cinc restants de vegetació urbana. Els termes afectats per l’incendi han estat Bellprat –on el foc es va acarnissar especialment–, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles, les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils.

La fi d’aquest episodi de foc i la relativa millora de les condicions meteorològiques, només de forma temporal, no són motius per relaxar l’obligada cautela que els ciutadans han de tenir al medi natural, i així ho va proclamar ahir el govern a través de la seva portaveu, Patrícia Plaja, que va demanar que la ciutadania s’abstingui de fer “turisme d’incendi”, atrets pel paisatge calcinat.

La portaveu va recordar que la campanya d’incendi té un balanç provisional molt dolent, amb 2.640 hectàrees cremades, que són 70 vegades més que les que hi va haver durant l’any passat, i és la quarta xifra més alta des de fa quinze anys.

El govern també va recordar la incidència de l’acció humana en les causes dels incendis forestals, amb una dada demolidora: durant la darrera dècada 12.000 hectàrees s’han perdut per culpa de les burilles. En general, el 59% dels focs han estat provocats, i la intencionalitat és darrere de sis de cada deu focs d’aquesta campanya.

LA XIFRA

12.000
hectàrees
s’han cremat en l’última dècada per incendis originats pel llençament d’una burilla de cigarreta.

Dels boscos a la fàbrica de galetes

D’est a oest i del bosc a les galetes. Els incendis van continuar actius ahir a la comarca de la Conca de Barberà, però ahir la víctima de les flames van ser les instal·lacions de la coneguda empresa de galetes Rifacli, situades a Montblanc, que es van veure afectades per les flames. Els bombers hi van treballar tot el dia, després que el foc comencés a última hora de dilluns en un magatzem de cartrons de 1.000 metres quadrats i després saltés a dues naus industrials més, sense causar danys personals. Pel combustible que hi havia al magatzem on va començar el foc, les flames es van propagar amb molta velocitat a les naus contigües, segons informen els Bombers. Aquestes dues naus, una fusteria de dues plantes i un basar, també albergaven material molt combustible, per la qual cosa les cobertes es van desplomar. També va causar danys en un magatzem municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.