Política

Pegasus, l’eina totalitària que impulsa la diplomàcia d’Israel

Les autoritats israelianes s’haurien guanyat els favors de governs d’arreu del món a canvi del dispositiu de ciberespionatge

Amnistia exigeix a l’Estat jueu que aturi l’exportació d’una eina que “infringeix” els drets humans

Durant els dar­rers anys, les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes –amb Ben­ja­min Neta­nyahu al cap­da­vant– hau­rien impul­sat la venda del dis­po­si­tiu Pega­sus, una eina que rellança del cibe­res­pi­o­natge que per­met nave­gar sense res­tric­ci­ons pel mòbil d’un indi­vidu pel sim­ple fet de saber-ne el número de telèfon. Israel l’ha impul­sat per sota de la taula en un intent de reforçar la imatge del país al món, però l’estratègia se’ls ha girat en con­tra. La con­tro­ver­tida tec­no­lo­gia expor­tada per una empresa isra­e­li­ana a alguns governs d’arreu del món ha cri­dat l’atenció de les grans capçale­res glo­bals i dels prin­ci­pals grups defen­sors dels drets humans del pla­neta, però no ho ha fet a favor dels interes­sos isra­e­li­ans.

La firma isra­e­li­ana NSO, pro­duc­tora de Pega­sus i fun­dada el 2010 al nord de Tel Aviv, asse­gura que el seu equi­pa­ment per­met als governs que el com­pren per­se­guir cri­mi­nals que es posen en con­tacte a través de comu­ni­ca­ci­ons encrip­ta­des. El govern isra­elià, que auto­ritza l’expor­tació del dis­po­si­tiu a través del Minis­teri de Defensa, se’n renta les mans i asse­gura que “Israel només aprova la comer­ci­a­lit­zació de pro­duc­tes cibernètics que actuïn dins de la llei i que esti­guin des­ti­nats a evi­tar i inves­ti­gar actes ter­ro­ris­tes”.

Però, segons una inves­ti­gació publi­cada per mit­jans com el nord-ame­ricà The Was­hing­ton Post, el britànic The Guar­dian i el francès Le Monde, la tec­no­lo­gia inva­siva hau­ria estat uti­lit­zada per almenys una desena de governs con­tra cen­te­nars de peri­o­dis­tes, defen­sors dels drets humans i caps d’estat arreu del món. La fil­tració d’aquesta infor­mació ha estès la sen­sació d’inse­gu­re­tat entre opo­si­tors polítics i peri­o­dis­tes que estan en el punt de mira de governs carac­te­rit­zats per tendències auto­ritàries. També ha pro­vo­cat la con­demna de grups com Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, que lidera una inves­ti­gació sobre la uti­lit­zació de Pega­sus con­tra més de 180 peri­o­dis­tes arreu del món: “Amnis­tia insta el govern isra­elià a revo­car les llicències d’expor­tació exis­tents a NSO, atès el risc que el seu dis­po­si­tiu d’espi­o­natge sigui uti­lit­zat per infrin­gir drets humans.”

L’enti­tat inter­na­ci­o­nal també ha exi­git que la firma isra­e­li­ana impe­deixi l’ús de Pega­sus per part dels seus cli­ents més tèrbols i sem­bla que la pressió glo­bal ha fet cedir a NSO. Sense espe­ci­fi­car quins països, un tre­ba­lla­dor de l’empresa sota con­dició d’ano­ni­mat ha asse­gu­rat a la Ràdio Pública Naci­o­nal dels EUA que “NSO ha blo­que­jat tem­po­ral­ment la uti­lit­zació de la seva tec­no­lo­gia per part de diver­sos governs que en són cli­ents, men­tre la com­pa­nyia inves­tiga una pos­si­ble uti­lit­zació incor­recta”.

Comerç d’armes

Entre els estats que hau­rien adqui­rit el dis­po­si­tiu Pega­sus hi hau­ria l’Aràbia Sau­dita, Hon­gria, l’Azer­baid­jan, els Estats Units, Ruanda, el Mar­roc, l’Índia, Mèxic i l’Estat espa­nyol, que l’hau­ria fet ser­vir con­tra polítics inde­pen­den­tis­tes cata­lans. Molts d’aquests com­pra­dors van obte­nir el dis­po­si­tiu coin­ci­dint en el temps amb visi­tes diplomàtiques de Neta­nyahu, que bus­cava un inter­canvi d’interes­sos. Hon­gria, un dels mem­bres de la Unió Euro­pea favo­ra­bles a Israel, va ser el maig pas­sat l’únic estat dels 27 que va impe­dir que Brus­sel·les emetés un comu­ni­cat con­junt con­dem­nant la violència con­tra la Franja de Gaza; Ruanda és un dels països a on Israel vol expul­sar deman­dants d’asil; l’Índia és una potència amb qui Israel vol coo­pe­rar en l’àmbit de la intel·ligència, i l’Azer­baid­jan va com­prar equi­pa­ment mili­tar a Israel que, poste­ri­or­ment, va fer ser­vir en la guerra de Nagorno Kara­bakh.

Eitay Mack, advo­cat isra­elià i acti­vista espe­ci­a­lit­zat en l’expor­tació d’armes d’Israel, lamenta en un arti­cle d’opinió al diari isra­elià Haa­retz que “men­tre el món s’escan­da­litza amb Pega­sus, a Israel les por­ta­des i les decla­ra­ci­ons de les auto­ri­tats van ple­nes de la reti­rada de The Ben & Jerry, una com­pa­nyia de gelats, dels assen­ta­ments il·legals a Cis­jordània”. L’ana­lista rebla que “pot­ser no podia espe­rar-se res de dife­rent” després de dotze anys de lide­ratge de Neta­nyahu, en què “acti­vis­tes, alguns mem­bres del Par­la­ment i peri­o­dis­tes han estat pre­sen­tats com a ene­mics del poble”. El mateix Mack havia impul­sat les dues peti­ci­ons al sis­tema judi­cial isra­elià per mirar d’atu­rar les expor­ta­ci­ons de NSO, però els jut­ges van deses­ti­mar-les.

2
peticions
ha rebutjat la justícia israeliana per frenar les exportacions de NSO, productora de Pegasus.
10
són els països
, entre ells l’Estat espanyol, que haurien adquirit la tecnologia Pegasus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.