Medi ambient

Onada de calor, la pedagogia per fer

De la mateixa manera que els ciutadans perceben el risc de sortir amb mal temps, s’ha de conscienciar del perill de les altes temperatures

“Som un país molt petit i som molta colla, i això és un risc al bosc”

Els Agents Rurals són els ulls de l’administració en el medi rural. Ells i els membres de les ADF, que així que detecten un incendi s’hi posen en contacte i s’activa tot el protocol d’extinció. Quan hi ha foc, és el torn dels bombers, i abans i després, el dels Agents Rurals, que es despleguen en tasques de prevenció i, després, d’investigació de les causes dels incendis. Sí, les flames no esborren l’origen del foc, i amb calma i amb la perícia obtinguda per anys d’investigacions i perfeccionament de les tècniques, es pot arribar a saber la causa i el causant dels incendis.

Jaume Torralba és un d’aquests agents forestals, amb la responsabilitat màxima al territori de la Catalunya Central, que aquests dies es troben en alerta màxima i, com ell, els companys del cos, alguns dels quals han interromput les vacances d’estiu per afegir-se al dispositiu antiincendis organitzat per aquests dies.

Torralba entén que a la població li costi posar-se a lloc quan se l’avisa que hi ha un alt risc d’incendi per altes temperatures. En aquest sentit, aquest cap dels Agents Rurals fa una reflexió comparant calor i fred. “Quan hi ha tempesta, la gent es queda a casa perquè es percep el risc. L’assignatura pendent com a societat és entendre que vivim en una àrea mediterrània amb risc d’incendi molt elevat i que a vegades per aquest motiu també cal quedar-se a casa”, afirma Torralba. Quedar-se a casa o anar a la platja o a la piscina, però no al bosc i al medi natural, que és on l’acció maldestre de l’home sempre deixa rastre.

“A vegades és sense voler. Anem amb el cotxe i no sabem que el tub d’escapament damunt l’herba seca pot originar un foc”, avisa Torralba, que demana als ciutadans que aquests dies d’alt risc, “si s’estimen de veritat el país, el millor que poden fer és quedar-se a casa”.

El problema és el grau d’inconsciència i temeritat, però també la realitat mateixa de Catalunya, on “dues terceres parts són terreny forestal, i si hi afegim l’agrícola, encara creix més la zona on hi ha un risc gran d’incendi forestal”, afirma el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central. Molt de bosc en poc espai, perquè, com insisteix Torralba, “som un país molt petit i som molta colla, i això és un risc al bosc, sobretot amb aquest col·lectiu petit d’incívics”, avisa.

Aquests dies d’agost, els Agents Rurals patrullaran i estaran en estret contacte amb els membres de les ADF, que, distribuïts per tot el país, estaran a l’aguait de qualsevol columna de fum. Els agents reforcen la plantilla, com fan també els bombers i bombers voluntaris, i allarguen horari, sobretot al vespre. Si per desgràcia hi ha un incendi, els agents hi tornaran un cop el foc ja estigui sota control per investigar les causes que l’han originat. “En la majoria dels casos, entre un 60% i un 70%, es troben les causes del foc”, explica Torralba, que explica que la seva feina és “anar al punt d’ignició i fer com una moviola, però al revés, a la recerca de vestigis en la direcció del foc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.