Salut

Passaport Covid: ni volgut ni legal

Els tribunals han tombat l’intent de diverses autonomies d’imposar el certificat per entrar a establiments

A Catalunya no es preveu per ara, i restauradors, hotelers i comerciants tenen opinions divergents sobre la mesura

Argimon no s’ha mostrat partidari d’imposar el passaport Covid

El “pas­sa­port Covid” es demana, en una vin­tena de països euro­peus, com a sal­con­duit per acce­dir a bars, res­tau­rants i locals d’oci. Ho fan amb més o menys inten­si­tat. A Por­tu­gal, per exem­ple, es demana només als locals dels muni­ci­pis amb més incidència de Covid durant els caps de set­mana. A França, en canvi, s’ha de pre­sen­tar per con­su­mir a l’inte­rior de bars i res­tau­rants i en ter­ras­ses, així com als cine­mes, tea­tres i museus. I, des d’aquesta set­mana, també als cen­tres comer­ci­als. La mesura ha pro­vo­cat nom­bro­ses pro­tes­tes, però també un aug­ment de la vacu­nació.

A l’Estat espa­nyol la mesura no ha pros­pe­rat. S’ha inten­tat a Anda­lu­sia, les Canàries, Cantàbria i Galícia, i també a Meli­lla, i la justícia ha frus­trat els intents. Galícia va ser la pri­mera a implan­tar la mesura, el 24 de juliol, i l’última a veure com la justícia la hi impug­nava, de manera que durant algu­nes set­ma­nes veïns i visi­tants han hagut de demos­trar que esta­ven immu­nit­zats per entrar a l’inte­rior d’un local. El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Galícia va noti­fi­car ahir la inter­lo­cutòria per la qual rebutja la petició de la Xunta perquè creu que el pas­sa­port Covid no és una mesura idònia, ja que no impe­deix el con­tagi, ni tam­poc necessària. A Anda­lu­sia, on la Junta havia pro­po­sat el cer­ti­fi­cat per a locals d’oci noc­turn, el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia andalús tam­poc l’ha ava­lat per la falta d’idoneïtat i neces­si­tat d’una mesura que afecta el dret a la inti­mi­tat i a la no dis­cri­mi­nació.

L’advo­cat Jordi Baca­ria, fun­da­dor de Glo­bal Legal Data, recorda a l’ACN que la regu­lació euro­pea que ha creat el cer­ti­fi­cat té una única fina­li­tat, que és “garan­tir la lliure cir­cu­lació” de ciu­ta­dans euro­peus per la Unió Euro­pea. Per això creu que usar el pre­text del pas­sa­port Covid per impe­dir o per­me­tre l’entrada a esta­bli­ments no té una base legal ara per ara. I, a més, defensa que la mesura impacta sobre els drets fona­men­tals, ja que la vacu­nació no és obli­gatòria.

A Cata­lu­nya, el con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon, no s’ha mos­trat de moment par­ti­dari d’impo­sar el pas­sa­port Covid per a l’inte­rior dels esta­bli­ments, almenys men­tre no s’hagi pogut vacu­nar tota la població. Pel que fa als sec­tors més direc­ta­ment afec­tats si la mesura s’implantés, hi ha una certa divisió d’opi­ni­ons.

Roger Palla­rols, direc­tor del Gremi de Res­tau­ració de Bar­ce­lona, coin­ci­dix amb Argi­mon que és un debat “oportú” que s’ha d’obrir quan tot­hom s’hagi pogut vacu­nar i la incidència sigui ele­vada –ara no seria el cas–, i que par­teix d’una evidència: “Un any i mig més tard, la res­posta no pot ser la mateixa que al prin­cipi de la pandèmia ni es pot seguir dema­nant enor­mes sacri­fi­cis a uns sec­tors econòmics deter­mi­nats. La res­tau­ració no pot con­ti­nuar amb el fre de mà posat, cal donar-li esta­bi­li­tat.” El sec­tor s’ha enfron­tat amb limi­ta­ci­ons en l’horari d’ober­tura i en l’afo­ra­ment, i defensa que les res­tric­ci­ons de drets i lli­ber­tats hau­rien de ser molt quirúrgi­ques. Tot i que fos “un sacri­fici per al res­tau­ra­dor, que hau­ria d’exer­cir con­trol, cal pen­sar en una alter­na­tiva per pre­ser­var el fun­ci­o­na­ment de la res­tau­ració”, defensa.

Al Gremi d’Hotels de Bar­ce­lona, en canvi, no hi ha la mateixa visió. “No hi estem gaire d’acord”, diu el direc­tor gene­ral, Manel Casals. “No podem posar pedaços, hem d’acon­se­guir que en dos mesos esti­gui la població vacu­nada i als hotels no hàgim de fer de poli­cies, que prou feina tenim i prou escas­sos de per­so­nal anem.” Casals aposta per mesu­res que s’estan pre­nent en altres països, com a Suïssa, “on la població que es con­ta­gia de Covid perquè no s’ha vol­gut vacu­nar s’ha de pagar els cos­tos sani­ta­ris”.

Els comerços agru­pats a l’eix Bar­ce­lona Oberta es mos­tren “total­ment en con­tra” del pas­sa­port Covid a les boti­gues. “El comerç s’ha adap­tat i ha estat molt estricte amb les mesu­res de pro­tecció perquè volem aten­dre el cli­ent amb les màximes garan­ties”, asse­gura el pre­si­dent de Bar­ce­lona Oberta, Gabriel Jené. Les boti­gues són espais dife­rents dels bars i res­tau­rants, on no es pro­du­eix tanta soci­a­lit­zació i no hi ha neces­si­tat de treure’s la mas­ca­reta. Jené tam­poc ho veu con­ve­ni­ent als cen­tres comer­ci­als, “que tenen l’avan­tatge que poden con­tro­lar millor els flu­xos als acces­sos per evi­tar l’aglo­me­ració” de per­so­nes a l’inte­rior.

LES FRASES

La regulació europea que ha creat el certificat té la finalitat de garantir la lliure circulació
Jordi Bacaria
Advocat

LES XIFRES

La restauració no pot continuar amb el fre de mà posat, cal donar-li estabilitat
Roger Pallarols
director del Gremi de Restauració de Barcelona
Als hotels no podem fer de policies, que prou feina tenim i prou escassos de personal anem
Manel Casals
Director General del Gremi d’Hotels de Barcelona
El comerç s’ha adaptat i ha estat molt estricte amb les mesures de protecció
Gabriel Jené
president de Barcelona Oberta
20
estats
europeus han implantat el passaport Covid, amb més o menys intensitat a l’hora de demanar-lo.
4
comunitats
autònomes havien imposat el passaport Covid fins que els tribunals els ho han impugnat.
18
mesos
de pandèmia han de servir per pensar en unes mesures que no castiguin determinats sectors econòmics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.