Salut

El Japó investiga dues morts de persones que van rebre la vacuna de Moderna d’un lot fabricat a Espanya

Des de l’inici de la vacunació al Japó han mort 991 persones després de ser vacunats amb Pfizer i 11 més després de ser-ho amb Moderna

El govern del Japó ha anunciat aquest dissabte que investiga la mort de dues persones que havien estat vacunades contra la Covid-19 amb el sèrum de Moderna d’un dels lots fabricats a Espanya .

“S’han registrat dos casos de defuncions després de la vacunació amb un dels lots produïts a la mateix a fàbrica i en el mateix període”, ha anunciat el ministeri de Sanitat japonès en un comunicat.

Es tracta de dues persones, de 30 i 38 anys, que han mort després de rebre la segona dosi de la vacuna aquest mateix agost, i que havien estat inoculades amb vials procedents  de dos dels tres lots de Moderna produïts a la planta de la farmacèutica Rovi a Còrdova.

Les autoritats consideren els dos casos com a “sospitosos” de ser una reacció a la vacuna, tot i que encara no s’ha confirmat si hi ha una connexió directa entre les morts, la vacunació i les impureses presents a certs vials.

El Japó va decidir dijous passat bloquejar per precaució tres lots de vacunes provinents de la planta andalusa, que sumaven 1,63 milions de dosis i que ja havien estat distribuïdes per al seu ús,  després de detectar “substàncies anòmales” en 39 vials d’un d’ells. La companyia espanyola ha confirmat que investiga la possible contaminació.

Les morts reportades corresponen a pacients vacunats amb dues de les tres partides bloquejades, tot i que no consta que també hi hagués presència d’impureses, segons el govern japonès.

El ministeri japonès de Sanitat, que informa de totes les morts de persones vacunades “amb la finalitat d’aportar transparència” al seu sistema per monitorar la seguretat dels fàrmacs anticovid, ha assegurat que valorarà i estudiarà la “relació i possibles causes” de les defuncions en un comitè d’experts.

“De moment, no tenim proves que hi hagi relació entre la vacuna de Moderna i les morts, però és important dur a terme una investigació formal per determinar si hi ha connexió”, han dit avui en un comunicat conjunt la farmacèutica nord-americana i la seva distribuïdora al Japó, Takeda.

Les dues empreses treballen amb les autoritats “per investigar les morts” amb la “màxima urgència i transparència”.

Al voltant de mig milió de persones han rebut al Japó dosis provinents dels lots afectats produïts per la farmacèutica Rovi, principal proveïdora de la vacuna de Moderna al país asiàtic.

Rovi va assegurar dijous que les anomalies afecten un lot “distribuït exclusivament al Japó” i ha explicat que el problema se podria haver originat en una de les seves línies de producció.

El Japó ha registrat 991 defuncions en persones que havien rebut la vacuna de Pfizer i 11 més en persones inoculades amb la de Moderna, segons les dades de les autoritats japoneses.

El país asiàtic ha administrat més de 120 milions de vacunes, de les quals 69 milions corresponen a primeres dosis i 55 milions més a la pauta completa.

A nivell global s’han aplicat més de 200 milions de dosis de la vacuna de Moderna a 110 milions de persones a 45 països, segons les xifres de l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.