Societat

Nit de caos, botellots i aldarulls a la festa major de Sants

Elena anuncia 100 dotacions més de Mossos per garantir l’ordre públic a Catalunya, ja sense toc de queda

El risc de rebrot cau per sota dels 200 punts

A dos quarts d’una de la matinada els bars i restaurants de Sants, seguint les mesures de restricció per la pandèmia, tancaven portes. Però, igual que va passar per les festes de Gràcia, milers de joves, uns 3.000 segons la Guàrdia Urbana, van voler continuar fent gresca al carrer. Ahir es va suprimir el toc de queda als 19 municipis on encara era vigent a Catalunya, però per a Barcelona era el segon cap de setmana sense confinament nocturn. I igual que va passar el cap de setmana anterior, la situació es va descontrolar. El parc de l’Espanya Industrial, on es van organitzar concerts alternatius a la festa major, va ser l’epicentre dels aldarulls, amb grups de joves que no volien fer cas de les indicacions dels agents policials. Però en altres espais, com la carretera de Sants, va haver-hi també aglomeracions, barricades amb contenidors i càrregues policials. L’Ajuntament de Barcelona va lamentar els fets i va fer una crida perquè la gent marxi cap a casa a mitja nit.

La feina per desallotjar els grups de joves va continuar fins passades les quatre de la matinada i ahir fonts dels Mossos d’Esquadra van informar que molts joves els havien llançat ampolles i altres objectes i que la majoria dels participants en aquest tipus d’aldarulls anaven sense mascareta i sense respectar cap de les mesures de seguretat fixades en el protocol contra la Covid-19. Entre els grups de joves que es van resistir a marxar del parc de l’Espanya Industrial es van repetir escenes d’incivisme, amb gent banyant-se a l’estanc o orinant a les zones de les atraccions. Va haver-hi un detingut.

En vista de la proliferació de botellots, no només a Barcelona, sinó també en altres municipis que, d’acord amb la decisió del TSJC, s’han quedat sense toc de queda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar ahir que ha afegit 100 dotacions d’agents de Mossos d’Esquadra a les unitats que treballen en el control de l’ordre públic a Catalunya al costat de les policies locals.

En declaracions a la premsa al Port de la Selva (Alt Empordà), Elena va expressar la seva confiança que amb els nous efectius s’aconsegueixin reduir “al màxim” les aglomeracions i els aldarulls.

Aquests incidents al carrer es produeixen mentre la patronal de l’oci nocturn espera una resposta del TSJC sobre el seu recurs per poder ampliar l’horari d’obertura de bars i restaurants i també per poder obrir les discoteques. El tribunal ha donat de temps fins dimarts al govern perquè argumenti els motius pels quals considera necessàries les restriccions en un moment en què les dades epidemiològiques van baixant.

Una mostra de la bona evolució dels indicadors és que ahir es va aconseguir baixar el risc de rebrot per sota dels 200 punts i situar-lo en 193 per primera vegada des del 26 de juny.

La bona evolució també es veu als hospitals, que des de finals de juliol han aconseguit reduir a la meitat el nombre d’ingressats per Covid. Ahir el Departament de Salut va notificar 1.142 pacients, quan el 29 de juliol n’hi havia 2.207. D’aquest total, 418 són a l’UCI, 65 menys que el dia anterior, també la xifra de crítics més baixa des del 20 de juliol.

La velocitat de propagació del virus (Rt), però, es manté inalterable com en els dos dies anteriors, en 0,85 punts. Pel que fa a la incidència acumulada de casos en set dies per 100.000 habitants també continua baixant i ahir era de 104 casos, quatre menys que el dia anterior.

LA XIFRA

100
dotacions
de Mossos s’han afegit a les unitats que treballen per garantir l’ordre públic un cop retirat el toc de queda

Tancat un casal d’avis a Granollers

Encara que els indicadors de la cinquena onada de la pandèmia segueixen millorant, la mortalitat per Covid a les residències ha començat a créixer per la irrupció de la variant delta. La setmana passada es van conèixer els brots al geriàtric de Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, amb set persones mortes, i a L’Onada de la Sénia, al Montsià, amb tres defuncions més. I ahir es va saber que des de dijous està tancada la residència San José de Granollers, al Vallès Oriental, on s’ha produït un brot amb la mort de tres usuàries.

Segons l’últim comunicat del govern, en una setmana han mort 28 persones internes en una residència geriàtrica o un centre de discapacitats.

La residència de Granollers està gestionada per la congregació de les Germanes Filles de Sant Josep, que han estat traslladades temporalment a altres residències. De les 37 usuàries d’aquest geriàtric, 21 han donat positiu de Covid, 9 han tingut un PCR negatiu i 4 es consideren contactes estrets. Totes les residents han estat traslladades i aïllades en residències de Sabadell (Vallès Occidental) i Premià de Mar (Maresme).

La responsable de salut del grup del PSC-Units al Parlament, Assumpta Escarp, va demanar al govern que doni “més informació” sobre les mesures que té previstes per contenir els contagis per coronavirus. En un comunicat, Escarp diu que algunes de les mesures que ha pres l’executiu català “s’estan esgotant i cal buscar-ne de noves”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.