Societat

El TSJC manté el tancament de l’oci nocturn

Sosté que la patronal del sector no ha aportat cap “informe pericial” que descarti l’augment de contagis

El govern ho celebra i la Fecasarm lamenta que seguirà “el descontrol”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va resoldre ahir denegar la petició de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) perquè s’aixequés el tancament de l’oci nocturn i de la restauració a dos quarts d’una de la nit tal com va mantenir la Generalitat el 19 d’agost passat. El govern va celebrar que el TSJC hagi acceptat les seves al·legacions sanitàries.

En la resolució, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa sosté que no es pot comparar la mesura de l’alt tribunal català que va aixecar el confinament nocturn que volia mantenir el govern, que afecta la llibertat de moviment de tota la població, amb aixecar les restriccions de la restauració, que afecta la llibertat d’empresa enfront de la intimitat i la salut pública. Hi afegeix que la patronal del sector “no ha aportat cap informe pericial” que desvirtuï els informes de Salut, que sostenen que quan al juny es va reobrir parcialment l’oci nocturn es va incrementar el nivell de contagis i es va tensionar el sistema sanitari.

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, va admetre que són conscients del “malestar” del sector i que treballaran per poder-los facilitar l’obertura “com més aviat millor”. I el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, va alertar que cal “evitar les aglomeracions” en les pròximes festes majors, com per exemple les de la Mercè a Barcelona.

Per la seva banda, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals va lamentar la decisió del TSJC, que ha rebutjat les mesures cautelars per reobrir l’oci nocturn més enllà de les 00.30 h. El secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, va assegurar que el sector acatarà la decisió però no la comparteix, i va afegir que aquesta mesura continuarà afavorint la celebració “generalitzada” de botellots i “només quedarà l’oci nocturn descontrolat”, va advertir, segons l’ACN. La patronal se sent “decebuda” i es planteja recórrer contra la resolució amb un recurs de reposició.

Segons Boadas, és “preocupant” que els mateixos criteris que s’han tingut en compte per aixecar el toc de queda a Catalunya no puguin ser utilitzats per flexibilitzar l’oci nocturn. “Si es flexibilitzen les restriccions de drets fonamentals per una millora dels indicadors, aquesta millora també ha de beneficiar les restriccions d’altres drets”, va subratllar. Davant aquesta situació, Boadas va demanar al govern de la Generalitat que impulsi una nova línia d’ajudes per a l’oci nocturn, que fins ara han estat “molt minses”. “Només s’han aprovat ajudes per 40 milions d’euros quan les pèrdues han estat de 5.500 milions”, va cloure.

LA XIFRA

5.500
milions
d’euros en pèrdues en el sector de l’oci nocturn. És la xifra que indica la Fecasarm i demana més ajudes.

LA FRASE

Ho lamentem. Així s’afavoreix els botellots i la festa nocturna descontrolada
Joaquim Boadas
secretari general de la Fecasarm

Millora de les dades i compàs d’espera per la 3a dosi

Tots els indicadors epidèmics segueixen millorant a Catalunya amb una disminució de la velocitat de propagació del virus, un menor risc de rebrot –tot i que encara és alt–, menys hospitalitzats i menys defuncions, ja per sota de les 100 setmanals per primera vegada des del 15 de juliol, malgrat que encara hi ha una mitjana de 13 defuncions diàries per Covid. Encara hi ha més d’un miler d’hospitalitzats (1.016), dels quals 351 a les respectives UCI, tot i que aquest volum d’ingressats a les unitats intensives és la més baixa també des del 15 de juliol. Es van diagnosticar 1.197 positius les últimes 24 hores, mentre que els últims 7 dies han estat 6.331 els diagnosticats per PCR o test d’antígens (TA), amb una mitjana de 904 diaris. La xifra de contagiats confirmats és gairebé nou vegades menys del pic de la cinquena onada, que van ser 51.948 positius en la setmana del 7 al 13 de juliol passats, és a dir, gairebé 7.500 casos diaris.

Mentrestant l’agència Europea del Medicament (EMA) va recordar ahir que encara no ha conclòs el seu estudi sobre la necessitat d’aplicar les terceres dosis de les vacunes a col·lectius més vulnerables i persones immunodeprimides. La tercera dosi hauria d’administrar-se, primer, a receptors d’òrgans que van mostrar rebuig inicial a les vacunes o a qui les dues dosis els van resultar insuficients. També el ministeri estatal de Sanitat estudiarà la setmana que ve l’opció de començar a administrar terceres dosis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.