Salut

Salut reprèn els tests de Covid-19 als contactes d’un positiu

Les persones vacunades també hauran de fer-se la prova entre el quart i el sisè dia, però continuaran exemptes de quarantena

Aquestes proves es van deixar de fer al juliol per la pressió de la cinquena onada de la pandèmia als CAP

El departament de Salut recuperarà progressivament a partir del proper dilluns els tests a contactes estrets d’un positiu de Covid-19. Aquestes proves es van aparcar al juliol per reduir la saturació a l’atenció primària en el moment àlgid de la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya.

Salut ha anunciat aquest divendres que treballa per reactivar de manera generalitzada l’activitat de testeig de contactes el proper 6 de setembre, coincidint amb una notable disminució de positius i havent donat per acabada la fase de mitigació activada al juliol davant l’important increment dels contagis.

L’actualització del Protocol d’atenció sanitària i de salut davant aquests casos, que es publicarà dilluns, incorpora importants novetats. Ara les proves PCR es faran entre el quart i sisè dia del contacte (preferentment el dia 4) per millorar la detecció de la variant Delta, que té el pic viral més a l’inici del contagi.

També es faran proves diagnòstiques (PCR o test d’antígens) al vacunats, ja que s’han detectat alguns contagis en aquest col·lectiu. Aquestes persones, però, continuaran exemptes de fer quarantena si tenen la pauta completa.

Les persones que no han estat vacunades o que només han rebut una primera dosi sí que hauran d’aïllar-se durant 10 dies, a més de fer-se una prova diagnòstica entre els dies 4 i 6.

Si el resultat de qualsevol prova és positiu es considera un cas i cal que faci aïllament, ja siguin vacunats o no vacunats.

Salut realitzarà les proves preferentment en punts centralitzats, si bé en l’àmbit escolar s’incorporen les oficines de farmàcia participants en el vigent pla de tests d’antígens supervisats.

A l’entorn escolar,  quan es confirmi un cas positiu es farà prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable. Les persones de l’àmbit escolar no vacunades o amb pauta de vacunació incompleta es seguirà la mateixa pauta que la població general, és a dir, es farà una PCR entre els dies 4 i 6, preferentment el dia 4 post exposició i en un punt centralitzat. Aquestes persones hauran de fer igualment la quarantena de 10 dies.

En aquesta fase de la pandèmia Salut busca generalitzar el rastreig de contactes per identificar i tallar cadenes de transmissió amb una operativa que moduli la pressió assistencial dels centres d’atenció primària per tal d’accelerar i recuperar tasques assistencials no relacionades amb la Covid-19.