Societat

Alerta perquè el virus no torni a entrar a les residències

Els directors de centres reclamen cribratges per als familiars i aquests volen més control sobre el personal

Les noves mesures, tant a les residències com en centres de dia, són menys restrictives coincidint amb la millora de les dades epidemiològiques de la cinquena onada de Covid. Entre les novetats destaca que les persones que visitin els seus familiars no s’han de fer test d’antígens quan els vagin a veure o recollir per fer una sortida. La flexibilització anunciada per les conselleries de Drets Socials i Salut ha aixecat l’alerta pel temor que el virus torni a “colar-se” dins les residències. “No es pot ser frívol amb els protocols perquè el virus és oportunista i entra per qualsevol vector”, avisa Andrés Rueda, president d’Ascad, l’associació que aplega professionals i directors de centres d’atenció a la dependència que reclamen que es torni a fer tests als familiars. “Si els treballadors fem PCR cada setmana, no té cap sentit que ara els familiars no ho facin més”, alerta Rueda, que critica que se sigui massa tolerant des de les conselleries en lloc de fer “pedagogia” i prevenció pel virus.

Els familiars tampoc estan contents de les mesures “tramposes” pel perill que suposa que el personal no vacunat que sigui contacte estret d’un positiu pugui continuar anant a treballar mentre les proves li surtin negatives. Fonts de la coordinadora de familiars 5+1 lamenten que s’aïlli catorze dies els residents si són contactes estrets i no els professionals. “És el món al revés: confinar persones sanes i deixar treballar els no vacunats”, lamenten. Segons les darreres dades de Salut, el 95,9% de les persones ingressades en centres residencials tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors, el 90,2% han rebut les dues dosis de la vacuna.

Reobrir l’oci nocturn

El sector de l’oci nocturn es va reunir ahir amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per acordar mesures en espera d’una possible data de reobertura. Les patronals van escoltar la petició d’Argimon de “prudència” i esperar a tenir menys de 100 persones ingressades a les UCI abans de programar una desescalada.

LA XIFRA

139
Residents que tenen Covid, un 0,3% del total, la majoria amb símptomes lleus, i 181 professionals, el 0,5%.

La cinquena onada va de baixa

Els principals indicadors pandèmics continuen millorant i ja se situen en xifres similars a les de Sant Joan, abans de l’inici del brot. Segons la darrera actualització de les dades de Salut, el risc de rebrot se situa en 111, a prop del llindar dels 100 que marca la frontera entre el risc alt i moderat. La pressió hospitalària s’alenteix amb l’entrada de 25 nous ingressats, que eleven el total a 959, i la velocitat de transmissió (Rt) baixa una centèsima més i és de 0,75, és a dir, que per cada 100 infectats se’n contagien 75.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.