Emprenedors

Fer possible la revolució educativa

BeChallenge ofereix una eina digital per afavorir l’aprenentatge significatiu

El sis­tema edu­ca­tiu viu un moment de trans­for­mació, un canvi que empeny les dife­rents eta­pes edu­ca­ti­ves cap a un apre­nen­tatge sig­ni­fi­ca­tiu en què l’estu­di­ant esti­gui al cen­tre. Però aquesta trans­for­mació s’està fent amb pocs recur­sos, demana imple­men­tació ràpida, i massa sovint, depèn del volun­ta­risme d’alguns pro­fes­sors. Amb aques­tes cir­cumstàncies, Xavier Pas­cual, mes­tre de primària durant anys i després pro­fes­sor del Màster Edu­cació i TIC (e-lear­ning) de la UOC, va crear l’start-up BeC­ha­llenge, una pla­ta­forma que faci­lita la inno­vació edu­ca­tiva. “Volem poten­ciar la cre­a­ti­vi­tat mit­jançant el pen­sa­ment crític a par­tir de meto­do­lo­gies acti­ves”, explica Pas­cual.

Es tracta d’una eina pedagògica basada en tec­no­lo­gia que pro­posa als estu­di­ants resol­dre un repte real a par­tir de les acti­vi­tats que se’ls pro­posa amb la fina­li­tat d’apren­dre d’una altra manera. “L’experiència for­ma­tiva tra­di­ci­o­nal par­teix de la teo­ria i va cap a la pràctica, i nosal­tres el que fem és cap­gi­rar-ho, par­tir de la pràctica, i sem­pre amb una fun­ci­o­na­li­tat perquè l’apre­nen­tatge sigui sig­ni­fi­ca­tiu”, explica el fun­da­dor de BeC­ha­llenge.

L’eina tec­nològica que ha desen­vo­lu­pat Pas­cual acom­pa­nya, doncs, els docents en aquesta trans­for­mació edu­ca­tiva.

BeC­ha­llenge va començar a for­jar-se l’any 2017; ales­ho­res, Pas­cual com­pa­gi­nava la seva acti­vi­tat labo­ral amb la inqui­e­tud per ser empre­ne­dor i con­tri­buir a un canvi en el sis­tema edu­ca­tiu. “Sem­pre m’ha agra­dat la tec­no­lo­gia i m’ado­nava que havia de faci­li­tar la vida als pro­fes­sors en el seu procés de canvi cap a noves meto­do­lo­gies pedagògiques”, afe­geix Pas­cual.

Després de dos anys de tes­tatge, Pas­cual va crear ofi­ci­al­ment l’start-up el 2019 i va començar a comer­ci­a­lit­zar l’eina entre dife­rents uni­ver­si­tats, prin­ci­pal­ment de Cata­lu­nya i Espa­nya. Després ha anat ampli­ant el ter­reny cap al mer­cat inter­na­ci­o­nal. Entre els dife­rents cli­ents que ha cap­tat en a penes dos anys de vida, BeC­ha­llenge ha venut la seva eina al Màster d’Inno­vació Edu­ca­tiva de la Uni­ver­si­tat de la Rioja (UNIR). “Tenim un part­ner a Israel perquè el negoci creixi més enllà”, explica el fun­da­dor de BeC­ha­llenge, que aspira a con­ver­tir la seva pla­ta­forma en un refe­rent en l’àmbit inter­na­ci­o­nal de l’edu­cació per pro­jec­tes.

BeC­ha­llenge va néixer amb el suport de Hub­bik, la pla­ta­forma d’impuls a l’empre­ne­do­ria de la UOC, i ha estat fina­lista del pro­grama anual d’empre­ne­do­ria Spi­nUOC, ha par­ti­ci­pat en ini­ci­a­ti­ves com Edu­TECH Emprèn, 4 Years From Now (4YFN) i la fira d’empre­ses tec­nològiques emer­gents del GSMA MWC, entre mol­tes altres ini­ci­a­ti­ves.

Finançament.

L’start-up va arren­car amb fons pro­pis, i el maig del 2020 hi va entrar com a soci la branca en inversió d’edu­cació i salut de la UOC.

BeC­ha­llenge té pre­vi­si­ons de créixer en el mer­cat espa­nyol i d’ampliar les eines a diver­ses eta­pes for­ma­ti­ves. Ara com ara, la seva tec­no­lo­gia està ori­en­tada exclu­si­va­ment al món uni­ver­si­tari i el següent mer­cat serà el de l’edu­cació primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.