Política

Corea del Nord prova un nou míssil “estratègic”

Podria abastar els països veïns eludint les defenses antimíssils i portar carregament nuclear

El Japó reacciona amb “preocupació”, i els EUA adverteixen que suposa una “amenaça” per a la regió

Corea del Nord va sumar un nou test balístic a la seva llarga carrera armamentista amb l’assaig d’un nou model de “míssil de creuer de llarga distància”. Així ho va informar aquest dilluns a primera hora del matí l’Agència Central de Notícies Coreana (KCNA), que va qualificar d’“èxit” l’operació.

Els assajos militars van tenir lloc dissabte i diumenge i van estar supervisats per alts càrrecs, sense especificar quins, segons aquesta agència governamental nord-coreana. Els míssils van viatjar durant 7.580 segons al llarg “d’òrbites de vol ovalades i en forma de vuit” sobre Corea del Nord i les seves aigües territorials, i van aconseguir impactar en objectius a 1.500 quilòmetres de distància, sempre d’acord amb la KCNA. L’informe va qualificar el míssil “d’arma estratègica de gran importància”, i hi va afegir que “en conjunt es va confirmar que l’eficàcia i la funcionalitat del sistema d’armes són excel·lents”. Els míssils de creuer, com és aquest cas, poden fàcilment eludir les defenses antimíssils a causa de les seves baixes altituds de vol i, també, poden portar carregament nuclear.

Aquest anunci del règim coincideix amb la visita a Tòquio del cap negociador nuclear de Seül, Noh Kyu-duk, i el seu homòleg japonès, Takehiro Funakoshi, la vigília de la reunió trilateral amb el representant especial dels EUA per a Corea del Nord, Sung Kim. A més, el ministre d’Afers Estrangers xinès, Wang Yi, també té previst visitar Corea del Sud aquesta mateixa setmana.

Els Estats Units van reaccionar al llançament tot declarant que les proves de llançament de míssils suposen una “amenaça” per als països veïns i d’altres de la regió. “Aquesta activitat evidència que Corea del Nord continua desenvolupant el seu programa militar, la qual suposa una amenaça per als seus veïns i la comunitat internacional”, va assenyalar el Comando Indo-Pacífic nord-americà en un comunicat. Per la seva banda, el Japó també va fer evident la seva “preocupació” per aquest test en la roda de premsa habitual del portaveu del govern nipó, Katsunobu Kato: “Un míssil que vola durant 1.500 quilòmetres seria una amenaça per a la pau i la seguretat de la zona que envolta el Japó, un fet pel qual estem preocupats”, va assenyalar Kato.

La germana del líder nord-coreà, Kim Yo-jong, ja va advertir el mes d’agost passat que el país respondria als exercicis militars conjunts dels EUA i Corea del Sud. Aleshores va assegurar que “s’enfrontarien a una amenaça de seguretat més greu” per haver ignorat les repetides advertències contra els exercicis. També el mes passat, l’agència atòmica de l’ONU va dir que Pyongyang semblava haver posat en marxa el seu reactor de processament de producció de plutoni a Yongbyon, la qual cosa va qualificar de “profundament preocupant”. La setmana passada, Corea de Sud fer un test amb un míssil balístic submarí de fabricació pròpia, una tecnologia que Pyongyang fa temps que intenta desenvolupar.

LA XIFRA

7.580
segons
és el temps que van trigar els míssils a arribar als seus objectius, situats a 1.500 km de distància.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.