Política

El rei emèrit torna al centre de l’escàndol

Corinna tenia previst llegar-li part d’un fons opac en cas de morir

El seu nom surt ara en els ‘papers de Pandora’

L’ombra de l’escàndol continua perseguint Joan Carles I. El seu nom apareix ara en els papers de Pandora, una filtració massiva de documents sobre fideïcomisos i societats fantasmes en paradisos fiscals per evadir impostos. Segons aquestes revelacions, la seva examant Corinna Larsen va disposar el 2007 que, en cas de morir, els gestors que administraven un fideïcomís anomenat Peregrine lleguessin al rei emèrit el 30% dels ingressos del fons d’inversions hispano-saudita, un fons que el mateix monarca havia patrocinat mentre ocupava el tron.

Segons El País, membre del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) que ha tret a la llum els arxius, els documents, sense firmar, en què Corinna manifestava la seva voluntat daten del 27 de març del 2007, “catorze dies abans que es registrés a Guernsey, paradís fiscal de les illes del canal de la Mànega, el fons hispano-saudita impulsat per tots dos països”.

Les revelacions dels papers de Pandora esquitxen 35 líders i ex caps d’estat com ara Vladímir Putin i el rei de Jordània; l’exprimer ministre britànic Tony Blair, el president xilè, Sebastián Piñera; l’exdirector del Fons Monetari Internacional Dominique Strauss-Khan o el primer ministre txec, Andrej Babis. També noms famosos del món de l’espectacle i de l’esport com ara Julio Iglesias, Shakira, Miguel Bosé, Carlo Ancelotti o Pep Guardiola.

L’Agència Tributària espanyola va assegurar ahir que analitzarà totes les dades dels papers per determinar si es procedent obrir investigacions, segons van indicar fonts del Ministeri d’Hisenda, que van recordar la tramitació d’un centenar d’expedients judicials arran dels papers de Panamà.

Per la seva banda, Podem va lamentar que el nom de Joan Carles torni a sortir en una investigació periodística internacional. “És una vergonya per a Espanya”, va dir el portaveu, Pablo Fernández, en al·lusió també a la investigació oberta contra el pare de Felip VI. El mateix portaveu va qualificar de “penós” que el PSOE, el PP i Vox impedeixin al Congrés investigar “les corrupteles de l’emèrit”.

LA DATA

2007
Corinna
disposa, quan Joan Carles era al tron, que si ella mor li entreguin al rei el 30% del fons hispano-saudita.

Robles va entregar en mà fons reservats a La Zarzuela

Redacció

ERC va registrar ahir al Congrés dels Diputats dues peticions de compareixença dels ministres de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, i Defensa, Margarita Robles, per aclarir les informacions aparegudes sobre suposats lliuraments en metàl·lic a la Casa del Rei per part d’aquesta última quan era número dos del Ministeri de l’Interior. Els republicans volen que expliquin si aquests pagaments eren legals. Tot plegat després que el diari ABC ha publicat que Robles portava en mà 5 milions de pessetes mensuals (30.000 euros) procedents dels fons reservats a La Zarzuela entre els anys 1994 i 1996, quan era secretària d’estat. També Podem ha carregat contra aquesta pràctica desvelada pel rotatiu conservador. En aquest sentit, el portaveu Pablo Fernández va afirmar que es tracta d’“una mostra més de la total opacitat i falta de transparència” que envolta la Casa del Rei, i va criticar que se li hagi pogut concedir una assignació extra. Una llei del 1995 delega en una comissió del Congrés el control parlamentari dels fons reservats. Aquesta comissió es reuneix a porta tancada i només en formen part uns pocs diputats autoritzats a conèixer matèries classificades com a secretes. La comissió no s’ha constituït encara en l’actual legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.