El TC avala per unanimitat la vigència de les euroordres contra Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig
El ple del tribunal desestima els recursos de súplica i la sol·licitud de cautelars i confirma la decisió del Suprem de no suspendre les ordre de detenció
El Constitucional considera que suspendre mesures cautelars suposaria resoldre anticipadament el fons de l'assumpte
El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per unanimitat la vigència de les ordres de detenció nacionals, europees i internacionals dictades pel Tribunal Suprem espanyol contra el 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont, i els consellers destituïts pel 155 Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.
El ple del tribunal de garanties ha desestimat els recursos de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars contra les resolucions del Suprem de 14 d’octubre i 4 de novembre de 2019, per les quals s’acordava emetre ordres de detenció contra els quatre polítics independentistes. La sentència confirma la decisió de l’alt tribunal espanyol, adoptada el 16 de març passat, de no suspendre preventivament les ordres de detenció inaudita parte.
Els magistrats del TC entenen que la decisió del Suprem va ser respectuosa amb el dret a la tutela judicial efectiva del recurrent. Així mateix, consideren que no es va vulnerar el dret a la tutela cautelar perquè el tribunal va obrir, simultàniament, una peça separada de mesures cautelars subjecta a un procediment contradictori.
El TC justifica la decisió de no suspendre la vigència de les ordres de detenció en una consolidada doctrina constitucional, que nega la suspensió cautelar en el procediment d’empara de les mesures provisionals privatives de llibertat o que puguin tenir un impacte en el dret a la llibertat personal.
En aquest sentit, el TC afirma que suspendre en la peça de cautelars del recurs d’empara una mesura cautelar adoptada per un òrgan de la jurisdicció ordinària i que conforma l’objecte principal d’aquest recurs d’empara, suposaria una resolució anticipada del fons del recurs.