Focus

L’hora de retirar el respirador artificial

Moltes empreses endeutades per la covid sobreviuen per la protecció pública. Les condicions que les han mantigut s’esgoten i es preveu una cascada de tancaments

Això pot ser com un tsunami en què primer el mar es retira i de cop i volta torna amb força
Rafael Sambola
Eada
Les mesures no es poden prorrogar indefinidament perquè distorsionen el mercat
Jordi Solé
Kreedit
Aquells que s’hagin adaptat als canvis no haurien de tenir problemes per tornar els préstecs
Antoni Gómez
Col·legi Censors de Comptes
La banca ja ha començat a tallar el crèdit a les pimes que s’han quedat al marge dels rescats
Jordi Castiñeira
KPMG
Hem qualificat el risc d’algunes pimes amb BBB, per sobre d’algunes firmes que cotitzen a l’Ibex
Alberto Sánchez Navalpotro
Inbonis

Movisa és una empresa fami­liar d’Artés que fabrica per­fils d’MDF (un aglo­me­rat de fibres de fusta i resi­nes) amb els quals es fan sòcols de par­quets, tape­tes de por­tes o panells deco­ra­tius. Dis­tri­bu­eix els seus pro­duc­tes a través de fabri­cants de por­tes, ins­tal·ladors de ter­res, magat­zems de fusta i cen­tres de bri­co­latge. La com­pa­nyia va néixer el 1987, fac­tura 7,5 mili­ons d’euros, el 50% a l’exte­rior, i té una plan­ti­lla de 55 tre­ba­lla­dors.

Quan el 14 de març del 2020 el govern espa­nyol va decla­rar l’estat d’alarma, l’empresa del Bages tenia impor­tants coman­des en car­tera i aca­bava de fer inver­si­ons per incor­po­rar noves màqui­nes. El negoci anava bé, tot i que l’endeu­ta­ment era ele­vat; una herència de la crisi del 2008, que encara s’arros­se­gava. “Quan la bom­bo­lla del totxo va escla­tar ens va engan­xar de ple perquè havíem gas­tat 1 milió d’euros per millo­rar les ins­tal·laci­ons que vam finançar amb préstecs i una hipo­teca sobre la nau”, recorda Quim Guix, direc­tor finan­cer. Després d’uns anys durs, sobre­tot del 2009 al 2011, l’empresa s’havia anat recu­pe­rant i, mal­grat que el deute encara pesava molt, no tenia pro­ble­mes per res­pon­dre a les seves obli­ga­ci­ons finan­ce­res. Guix havia creat una estruc­tura cre­ditícia molt diver­si­fi­cada, amb un ampli pool ban­cari, línies públi­ques de l’Ins­ti­tut Català de Finan­ces i del Minis­teri d’Indústria i, fins i tot, alguna cap­tació de fons a través de micro­me­ce­natge.

Però quan la fàbrica d’Artés va haver de ces­sar l’acti­vi­tat pel virus, van sal­tar totes les alar­mes. Calia reduir al màxim les des­pe­ses fixes, i Movisa va pre­sen­tar un ERTO per al 50% de la plan­ti­lla. “Fins i tot vam reduir la potència elèctrica con­trac­tada per rebai­xar la fac­tura de la llum”, diu el direc­tor finan­cer. Els mesos que van seguir van ser de poques ven­des i, per aguan­tar davant la incer­tesa del moment, van dema­nar crèdits ava­lats per l’ICO (Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial) per un valor total d’1,6 mili­ons d’euros.

Com Movisa, gran part de les empre­ses del país han hagut de fer front a la con­tingència endeu­tant-se. El crèdit con­ce­dit a soci­e­tats no finan­ce­res s’ha dis­pa­rat des dels 867.171 mili­ons d’euros de finals del 2019 als 948.086 mili­ons del juliol pas­sat, segons el càlculs del Banc d’Espa­nya per al con­junt de l’Estat. “Un incre­ment de 81.000 mili­ons d’euros és molt impor­tant; tot aquest endeu­ta­ment s’ha de tor­nar, i les empre­ses difícil­ment podran fer-ho”, adver­teix Rafael Sam­bola, pro­fes­sor de finan­ces d’EADA.

Cer­ta­ment, el repte que tenen mol­tes empre­ses que estan amb l’aigua al coll és com sor­tir de la trampa del deute, sobre­tot les peti­tes i mit­ja­nes, mol­tes de les quals han que­dat al marge dels meca­nis­mes de res­cat. Per a les mol­tes que ja han tan­cat, qual­se­vol ini­ci­a­tiva arriba tard.

L’esclat.

En un pri­mer moment, l’impacte de la crisi sanitària en l’eco­no­mia, va ser demo­li­dor. El pri­mer semes­tre del 2020, el PIB de Cata­lu­nya es va ensor­rar un 12,5% en relació amb el mateix període del 2019, quan havia cres­cut un 4,2%. Aquell pri­mer període de res­tric­ci­ons per evi­tar la interacció social va pol­vo­rit­zar 15.670 mili­ons d’euros de la riquesa del país, sobre­tot la pro­vi­nent dels sec­tors més expo­sats, com ara el turisme, el comerç i el lleure.

A diferència d’altres cri­sis ante­ri­ors, aquest cop els poders públics han actuat amb mesu­res per man­te­nir els llocs de tre­ball (ERTO) i sal­var el màxim del tei­xit empre­sa­rial blin­dant la tre­so­re­ria dels nego­cis (crèdits ava­lats per l’estat a través de l’ICO, ajor­na­ments tri­bu­ta­ris, moratòries con­cur­sals i hipo­tecàries i ajus­ta­ments de llo­guers de locals). Pel que fa al finançament, el Banc d’Espa­nya estima que les empre­ses van cobrir la mei­tat de les seves neces­si­tats de liqui­di­tat mit­jançant préstecs ban­ca­ris dels quals més del 80% són crèdits aco­llits als pro­gra­mes d’avals públics. En aquest sen­tit, con­si­dera que el pro­grama ICO hau­ria permès a mol­tes empre­ses, sobre­tot a les que ho tenen més difícil, acce­dir a fons per a les seves neces­si­tats imme­di­a­tes i, per pre­visió, tenir un coixí de liqui­di­tat per si de cas, allar­gar ter­mi­nis de paga­ment i reduir el cost de finançament. Calia evi­tar l’efecte dòmino que es pro­du­eix quan una empresa tanca perquè no pot pagar i acaba arros­se­gant en la cai­guda els seus cre­di­tors.

No obs­tant això, Félix Pedrosa, audi­tor de PKF Audi­tec, con­si­dera que les aju­des han estat “desen­dreçades i insu­fi­ci­ents, espe­ci­al­ment per a les pimes i els autònoms”, que van pro­ta­go­nit­zar l’onada de tan­ca­ments dels pri­mers mesos. De les 230.839 empre­ses acti­ves que hi havia a Cata­lu­nya el febrer del 2020, a l’abril en que­da­ven 218.620, el saldo es va reduir en 12.219 empre­ses en només dos mesos. La mor­tal­dat es va con­cen­trar espe­ci­al­ment en pimes i micro­em­pre­ses del sec­tor de ser­veis vin­cu­la­des al comerç, el turisme i la res­tau­ració. Per a alguns ana­lis­tes com l’exdegà del Col·legi d’Eco­no­mis­tes i soci de Faura-Casas Audi­tors, Joan B. Casas, “bona part del procés de depu­ració ja s’ha produït”.

Però n’hi ha prou amb mirar els dia­ris econòmics per veure que encara hi ha mol­tes empre­ses la super­vivència de les quals penja d’un fil. La pror­roga dels ERTO (l’últim cop, fins al 28 de febrer del 2022) i la vigència de la moratòria con­cur­sal (fins a aquest 31 de desem­bre) podria estar emmas­ca­rant una situ­ació d’insolvència immi­nent de mol­tes empre­ses. Els crítics amb els acords a què van arri­bar govern, patro­nals i sin­di­cats per allar­gar els ter­mi­nis de vigència de les mesu­res de con­tenció pen­sen que el que es fa és xutar la pilota cap enda­vant. “Les mesu­res excep­ci­o­nals no es poden pror­ro­gar inde­fi­ni­da­ment perquè dis­tor­si­o­nen el mer­cat”, cri­tica Jordi Solé, fun­da­dor de la con­sul­tora finan­cera Kre­e­dit.

Solé pres­sen­tia que aquest setem­bre, després de l’atu­rada de l’estiu que acos­tuma a ser fatídica per a mol­tes empre­ses perquè agreuja les ten­si­ons de tre­so­re­ria, mar­ca­ria l’inici del temut col·lapse. En canvi, “ha estat un setem­bre molt tran­quil”, reco­neix Jordi Albiol, pre­si­dent de la comissió mer­can­til, con­cur­sal i d’experts judi­ci­als del Col·legi d’Eco­no­mis­tes. De fet, per a molts admi­nis­tra­dors con­cur­sals, aquesta calma fa un any i mig que dura, i això que quan va escla­tar la pandèmia es van pre­pa­rar per a una allau de feina; en canvi, ara es tro­ben de braços ple­gats.

Podria sem­blar tot el con­trari si hom mira les dades ofi­ci­als de con­cur­sos de cre­di­tors que s’han pre­sen­tat. A Cata­lu­nya han estat 1.117 entre el gener i l’agost d’aquest any, la qual cosa repre­senta un incre­ment del 74% res­pecte al mateix període del 2020, que van ser 642; a tot l’Estat, el crei­xe­ment ha estat del 58%. Pel que fa a les dis­so­lu­ci­ons, els aug­ments han estat del 34,13% i el 29%, res­pec­ti­va­ment, segons les dades que ha reco­llit Informa, una empresa que ela­bora estu­dis empre­sa­ri­als i sec­to­ri­als.

Mal­grat aquest incre­ment de l’acu­mu­lat de l’any, l’agost pas­sat es va sal­dar amb menys acti­vi­tat que el de l’any pas­sat. El mateix estudi d’Informa té les claus del que està pas­sant: tres de cada qua­tre con­cur­sos pre­sen­tats el mes d’agost pas­sat a Espa­nya són de micro­em­pre­ses i la resta, de peti­tes empre­ses, només dos van ser d’empre­ses mit­ja­nes i cap d’una de gran. A més, sovin­te­gen els con­cur­sos exprés en què no hi ha res a repar­tir entre els cre­di­tors.

L’evidència és que la xarxa de pro­tecció que han ins­tal·lat els poders públics té forats d’una dimensió que només aguan­ten les empre­ses a par­tir d’una grandària men­tre que les més peti­tes se n’esca­pen i cauen. D’altra banda, dona­ria la raó als que pro­nos­ti­quen una allau d’insolvències d’empre­ses de grandària supe­rior quan es reti­rin les pro­tec­ci­ons. “Em fa l’efecte que això pot ser com un tsu­nami, en què pri­mer el mar es retira i de cop i volta torna amb força”, diu Sam­bola.

Res­cat.

El Banc d’Espa­nya, que ha parat una atenció espe­cial a la salut finan­cera de les empre­ses, asse­nyala que la vul­ne­ra­bi­li­tat asso­ci­ada a l’incre­ment del deute, tot i ser impor­tant, no ho és tant com la que té a veure amb el des­cens dels resul­tats per part d’algu­nes empre­ses. Aquesta advertència ens recorda que la pandèmia no ha estat un atu­rar i enge­gar la màquina. Per a alguns sec­tors, la represa encara no s’ha produït o només s’ha fet a mit­ges; en canvi, d’altres han expe­ri­men­tat una ebu­llició, bene­fi­ci­ats pel vigor del con­sum. Però no poques empre­ses s’han vist sor­pre­ses per l’acce­le­rada d’algu­nes tendències que les han dei­xat fora del mer­cat. “Per a molts nego­cis ha can­viat la manera de gene­rar recur­sos, i aquells que s’han sabut adap­tar a can­vis com ara la digi­ta­lit­zació no hau­rien de tenir pro­ble­mes per tor­nar els préstecs”, asse­nyala Antoni Gómez, pre­si­dent del Col·legi de Cen­sors de Comp­tes.

Pre­ci­sa­ment els audi­tors tenen pre­sent aquests can­vis a l’hora d’ana­lit­zar uns comp­tes anu­als molt alte­rats a con­seqüència de la covid: “Molts acci­o­nis­tes i inver­sors estan pen­dents dels infor­mes d’audi­to­ria per enten­dre com ha impac­tat la pandèmia en l’empresa i pren­dre deci­si­ons”, explica Pedrosa, que reco­neix que la casuística és molt àmplia.

L’enquesta de clima empre­sa­rial de l’Ides­cat, revela que en el segon tri­mes­tre d’aquest any a Cata­lu­nya encara hi havia un 42,7% dels esta­bli­ments empre­sa­ri­als afec­tats per la crisi sanitària; ara bé, 12,6 punts menys que el tri­mes­tre ante­rior. La majo­ria, el 77,3%, perquè la fac­tu­ració els havia cai­gut. Tan­ma­teix, en el cas de l’hos­ta­le­ria, les empre­ses que mani­fes­ta­ven afec­ta­ci­ons eren el 91%.

Movisa, que té una acti­vi­tat molt vin­cu­lada a la llar, va veure com les ven­des es tri­pli­ca­ven el maig del 2020, quan van reo­brir les grans superfícies. El juny, l’empresa va recu­pe­rar tota la plan­ti­lla i el juliol va tor­nar a la nor­ma­li­tat: “La gent, que havia pas­sat mol­tes hores tan­cada a casa, es va llançar a com­prar pin­tura i a ins­tal·lar el par­quet o a can­viar les por­tes”, explica Quim Guix. Ara l’empresa d’Artés vol millo­rar els seus mar­ges comer­ci­als per incre­men­tar el flux de caixa i faci­li­tar el retorn dels préstecs. Per això està estu­di­ant quins pro­duc­tes del catàleg poden aju­dar a asso­lir aquest objec­tiu per tal de poten­ciar-los. També ha ampliat la carència dels préstecs ICO a un any i l’amor­tit­zació a tres.

La fun­dació Fedea ha cal­cu­lat que, mal­grat la recu­pe­ració i les aju­des vigents, un 40% de les empre­ses hau­ran de rees­truc­tu­rar el deute per poder assu­mir els com­pro­mi­sos finan­cers, i més d’una ter­cera part d’aques­tes, aca­barà tenint pro­ble­mes de solvència.

De moment, ja hi ha empre­ses que han dema­nat res­cat públic, mol­tes del sec­tor turístic, com ara Hotusa, Serhs i Julià, però també Celsa, Medi­a­pro i DIR. Aques­tes i mol­tes més s’han aco­llit al fons de suport a la solvència d’empre­ses estratègiques de la SEPI, la Soci­e­tat Esta­tal de Par­ti­ci­pa­ci­ons Indus­tri­als. És un dels tres blocs d’ajuda que ha apro­vat l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez, en funció de la grandària de l’empresa, per evi­tar que cai­guin nego­cis via­bles. El fons de la SEPI està dotat amb 10.000 mili­ons d’euros i s’adreça a empre­ses amb difi­cul­tats que sol·lici­tin recur­sos per més de 25 mili­ons d’euros. El fons de reca­pi­ta­lit­zació de Cofi­des és per a nego­cis que neces­si­ten entre 3 i 25 mili­ons, està dotat amb 1.000 mili­ons, però pre­senta limi­ta­ci­ons d’accés rela­ti­ves a cai­gu­des de la fac­tu­ració, nivells d’endeu­ta­ment o volum de ven­des. El dar­rer bloc és el codi de bones pràcti­ques bancàries, que és un seguit de mesu­res que els bancs adhe­rits han de faci­li­tar per rees­truc­tu­rar el deute d’hipo­te­cats en situ­ació vul­ne­ra­ble, que inclou la con­versió del deute en préstecs par­ti­ci­pa­tius o qui­tan­ces, però al qual no es poden aco­llir aquells que no superin els 1,8 mili­ons d’euros en préstecs ICO.

Una de les quei­xes més freqüents és la len­ti­tud amb què s’estan con­ce­dint aquests fons perquè cal estu­diar molt bé cada cas; a més, els recur­sos humans i mate­ri­als dis­po­ni­bles són escas­sos per l’allau de sol·lici­tuds i els ter­mi­nis que s’han fixat. “Des de Pimec hem dema­nat que la data de sol·lici­tud de les mesu­res pre­vis­tes al codi de bones pràcti­ques no s’acabi aquest 15 d’octu­bre, sinó que s’allar­gui fins al 15 d’octu­bre del 2022”, explica Pere Cots, direc­tor de l’àrea de finançament de la patro­nal, que també manté con­ver­ses amb les enti­tats finan­ce­res per esta­blir “un bon marc de col·labo­ració”.

Però també hi ha un pro­blema de perímetre: “Hi ha un uni­vers d’empre­ses que no entren en cap supòsit, i la banca els ha començat a tallar el crèdit perquè en que­dar-se al marge tenen més risc”, adver­teix Jordi Castiñeira, soci de deal advi­sory i rees­truc­tu­ració de KPMG.

Aquí convé recor­dar que un dels pro­ble­mes històrics de la pime cata­lana és la pèssima capi­ta­lit­zació. A més, a mesura que ha anat crei­xent i s’ha inter­na­ci­o­na­lit­zat, ha creat unes estruc­tu­res de finançament poc ade­qua­des. En situ­a­ci­ons de nor­ma­li­tat, les empre­ses tenen una línia bancària per finançar el cir­cu­lant que no s’acaba pagant mai perquè es va reno­vant cada any. Però quan hi ha pro­ble­mes sobre­vin­guts, com és el cas de la pandèmia, el cir­cu­lant s’enquista de seguida i la fra­gi­li­tat de l’empresa es palesa molt ràpida­ment. Els ICO van aju­dar a parar el cop perquè van injec­tar liqui­di­tat, però el pro­blema podria emer­gir el març de l’any que ve en el moment que acabi la carència del segon any extra d’aquests préstecs. “Quan les empre­ses vul­guin refi­nançar aquests préstecs es tro­ba­ran que el banc no ho farà si no entra dins el codi de bones pràcti­ques, perquè per­dria la garan­tia de l’Estat”, diu Castiñeira. Si no es troba una solució, aquesta rigi­desa en l’estruc­tura del deute por­tarà mol­tes empre­ses a haver de pre­sen­tar con­curs de cre­di­tors. “El pro­blema és que fins ara no hem vist les ore­lles al llop”, es lamenta el soci de KPMG, que reclama un ins­tru­ment específic per refi­nançar préstecs avals per l’ICO abans que sigui massa tard: “Si no es fa res, això escla­tarà en el pri­mer semes­tre del 2022, segur”, diu.

Capi­tal pri­vat.

Sem­bla evi­dent que no n’hi haurà prou amb el capi­tal públic per reforçar la solvència de les empre­ses i també que els bancs estan molt lli­gats de peus i mans. Aquesta rigi­desa del sec­tor ban­cari, molt regu­lat i vigi­lat espe­ci­al­ment en tot allò que sig­ni­fica con­treure risc, con­trasta amb la lli­ber­tat amb què es mou l’inver­sor pri­vat. Només així s’expli­quen ope­ra­ci­ons com la venda per part del Banc San­tan­der del deute de 136 mili­ons d’euros amb el grup hote­ler Hes­pe­ria a diver­sos fons d’inversió. Allò que per al pri­mer sig­ni­fica reduir l’expo­sició, per als segons és una bona opor­tu­ni­tat d’acon­se­guir copi­o­ses plusvàlues en uns anys. “Els fons estan com bojos per fer ope­ra­ci­ons hote­le­res”, explica Castañeira.

Ara bé, el capi­tal pri­vat podria tenir un paper des­ta­cat per reforçar la via­bi­li­tat de les pimes cata­la­nes? Jordi Solé, que busca solu­ci­ons finan­ce­res per a empre­ses d’aquesta dimensió, és un ferm defen­sor d’aquesta opció, mal­grat que reco­neix que és com­pli­cat. L’entrada del finançament alter­na­tiu a l’empresa fami­liar cata­lana és encara molt mino­ritària però crei­xent, i podria rebre una empenta en l’actual con­text perquè l’empresa està molt endeu­tada i haurà de renun­ciar a fer inver­si­ons els pròxims anys si no es vol endeu­tar encara més: “L’inver­sor és més cre­a­tiu que el banc i no vol interes­sos sinó ren­di­bi­li­tat futura. Això sí, reclama trans­parència i pro­fes­si­o­na­li­tat en la gestió”, diu Solé.

Jordi Albiol té dub­tes que, en línies gene­rals, la pime sigui un plat ape­ti­ble per a l’inver­sor pri­vat: “El capi­tal parla l’idi­oma de l’Excel”, etziba. Pimes amb més deute que bene­fici i, pos­si­ble­ment, can­di­da­tes a rees­truc­tu­ració de la seva capa­ci­tat no pas­sa­rien “la prova del full de càlcul”.

Però no es pot subes­ti­mar la capa­ci­tat de gene­rar valor dels fons: “Hi ha opor­tu­ni­tats interes­sants per a inver­sors espa­vi­lats en ope­ra­ci­ons de con­so­li­dació del mer­cat, que con­sis­ti­ria a com­prar empre­ses peti­tes endeu­ta­des però via­bles per fer-ne una de gran, que pugui aspi­rar a préstecs par­ti­ci­pa­tius o a qui­tan­ces per dei­xar-les netes”, explica Castiñeira.

En el mateix sen­tit s’expressa Alberto Sánchez Naval­po­tro, con­se­ller dele­gat d’Inbo­nis, una agència de qua­li­fi­cació cre­ditícia de pimes: “Amb la falta d’alter­na­ti­ves d’inversió, les pimes són una de les vetes de mer­cat on hi ha ren­di­bi­li­tat, i més que n’hi haurà, i estan infra­a­te­ses pel sec­tor finan­cer en gene­ral.”

Ara bé, per creure que el capi­tal pri­vat pot ser una alter­na­tiva real que com­ple­menti el finançament públic i ban­cari per reforçar la solvència gene­ral de la pime hau­rien de pas­sar mol­tes coses. I la pri­mera de totes és fer créixer el mer­cat d’aquest tipus de capi­tal. “Allò que ens sal­varà del des­as­tre és l’estalvi, diu Sánchez Naval­po­tro. “A Espa­nya, les asse­gu­ra­do­res tenen 400.000 mili­ons d’euros en balanç i només des­ti­nen un 1% al capi­tal pri­vat; si fos el 20%, com la mit­jana d’Europa, ja hauríem resolt el pro­blema de la falta de reforç de la solvència.”

La qüestió és com fer atrac­tiva la pime cata­lana a l’inver­sor ins­ti­tu­ci­o­nal. Segu­ra­ment un pri­mer pas és fer-la visi­ble, perquè avui no ho és. Inbo­nis ha començat a apli­car en la petita i mit­jana empresa eines pròpies de les grans empre­ses, com la qua­li­fi­cació cre­ditícia, que és el llen­guatge que ente­nen els inver­sors. “Als bancs no els surt a compte des­ti­nar recur­sos a ana­lit­zar el rating d’una pime i les trac­ten de manera agre­gada en car­te­res que com a molt dis­tin­gei­xen sec­tor o grandària”, explica Gert Pre­gel, direc­tor de meto­do­lo­gia de l’agència. Tenir la con­dició de pime ja és un fac­tor que cas­tiga en els ratings, perquè els fa bai­xar, i això pena­litza espe­ci­al­ment les empre­ses més ben ges­ti­o­na­des. “Hi ha com­pa­nyies que es mouen per sota del radar que són molt i molt bones”, afe­geix el res­pon­sa­ble de rees­truc­tu­ra­ci­ons de KPMG.

Infor­mes a mida.

Inbo­nis, que sol fer els infor­mes a instàncies de la mateixa empresa o d’inver­sors finan­cers, ha començat a tre­ba­llar per a Cofi­des per ela­bo­rar infor­mes de qua­li­fi­cació cre­ditícia dels sol·lici­tants de suport públic. “Fem qua­li­fi­ca­ci­ons i eme­tem una opinió pros­pec­tiva, és a dir, de futur, de la capa­ci­tat de l’empresa de fer front a les seves obli­ga­ci­ons finan­ce­res, en base a l’estudi del mer­cat i de la gover­nança de l’empresa; ens allu­nyem molt de limi­tar l’estudi a aspec­tes mera­ment finan­cers, perquè sovint vol dir molt poc, sobre­tot en pimes”, explica Sánchez Naval­po­tro. Algu­nes de les empre­ses ana­lit­za­des han asso­lit la qua­li­fi­cació de BBB, “per sobre d’algu­nes de l’Ibex”, des­taca.

A França, un pro­grama de col·labo­ració publi­co­pri­vada ha acon­se­guit aixe­car uns 13.000 mili­ons d’euros d’inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals pri­vats, que tenen la garan­tia pública. El con­se­ller dele­gat d’Inbo­nis creu que el sec­tor públic ha d’inci­tar i actuar de motor d’un eco­sis­tema que per­meti que el capi­tal pri­vat flu­eixi per reforçar els nivells de solvència i la inversió empre­sa­rial.

Val a dir, que no tot­hom podrà sor­tir del pou del deute de la covid. “Cal dei­xar caure les empre­ses invi­a­bles perquè con­su­mei­xen recur­sos i finançament”, diu Rafael Sam­bola. El feno­men de les empre­ses zom­bis no és nou. El 2017, l’OCDE ja adver­tia que a l’Estat espa­nyol un 16% del capi­tal està atra­pat en empre­ses que sobre­vi­uen en un con­text de tipus d’interès bai­xos a base d’anar refi­nançant cons­tant­ment els deu­tes. En el moment actual, Ibe­rin­form estima que les empre­ses zom­bis hau­rien pas­sat del 9,2% del total a prin­ci­pis del 2020, al 17,6% a finals del mateix any.

Per a algu­nes d’aques­tes empre­ses, el suport públic pel virus ha estat com una bene­dicció, ja que s’han tro­bat amb uns meca­nis­mes de suport addi­ci­o­nals per anar aguan­tant. Això mal­grat que la UE només accepta que els govern aju­din les empre­ses que no esta­ven en crisi abans de la covid. El repte és sepa­rar el gra de la palla i aju­dar aque­lles que siguin via­bles.

La qua­dra­tura del cer­cle seria apro­fi­tar aquesta crisi per posar les bases d’un canvi de cul­tura que pro­piciés un tei­xit empre­sa­rial reforçat, més ben ges­ti­o­nat i més ben capi­ta­lit­zat, i un mer­cat de capi­tal més ric i efi­ci­ent amb noves eines de finançament.

Xiular quan tot s’ensorra

El govern espanyol ha començat la transposició de la directiva europea d’insolvències amb el que, de moment, és un avantprojecte de llei concursal, aprovat pel Consell de Ministres el 3 d’agost passat, en plenes vacances d’estiu, fet que algunes veus crítiques han titllat d’“agostitat”. Després de l’exposició pública, iniciarà el tràmit parlamentari amb la intenció que entri en vigor abans de les vacances d’estiu de l’any vinent, amb la qual cosa, l’allau de concursos de creditors que podria arribar als tribunals l’endemà del 31 de desembre, que és quan acaba la moratòria que congela l’obligació de presentar o d’instar a presentar concurs a les empreses insolvents, s’haurà d’abordar amb la llei vigent, que és del 2004 i que s’ha demostrat poc útil per salvar empreses.

En aquest sentit, una de les novetats importants de la llei són els mecanismes d’alerta primerencs, que pretenen detectar a temps situacions de futura insolvència, de manera que s’hi pugui plantar cara abans que sigui massa tard.

En canvi, no introdueix modificacions als privilegis que tenen les administracions públiques, ja sigui en la jerarquia de creditors o en la consideració prioritària dels crèdits públics, aspecte que ha estat criticat des d’algunes instàncies empresarials com Foment del Treball.

Des de Pimec, es posa l’accent en la necessitat de facilitar els procediments administratius quan una altra empresa del sector de l’afectada o un grup de treballadors vulguin continuar l’activitat: “Fins ara era tan complicat que quan s’enllestien ja era massa tard”, diu Pere Cots.

Per la seva banda, des del Col·legi d’Economistes, es reconeix la bona voluntat que destil·la l’avantprojecte de voler salvar empreses: “La manera d’enfocar aquest objectiu, però, no és la correcta i no s’assolirà”, preveu Jordi Albiol, que reconeix que serà difícil superar l’estigma que pesa sobre l’empresari en concurs: “La desconfiança és tal que l’empresari, en comptes d’actuar preventivament, intenta dissimular.”

Respecte a això, el 16 de setembre passat, Foment del Treball i el Col·legi d’Economistes presentaven l’edició en català de la Guia d’actuació de l’empresa davant la insolvència, amb l’objectiu “d’intentar normalitzar les situacions concursals en la vida d’una empresa, sense que sigui motiu per avergonyir-se’n”.

L’autora de la guia, l’economista Bárbara Pitarque, preveu un increment de l’activitat quan acabi la moratòria: “Hi haurà una allau de concursos, sobretot concursos exprés, és a dir, de declaració i conclusió de concurs, perquè moltes empreses hauran exhaurit els terminis i arribaran sense massa activa”, va lamentar.

Els bancs driblen la morositat

Els préstecs avalats per l’ICO han ajudat moltes empreses, però també han estat una benedicció per als bancs que, en cas contrari, haurien vist augmentar la seva exposició als impagaments. Així, el nivell de morositat, un dels principals indicadors de risc del sector, lluny d’augmentar, està disminuint. El percentatge de crèdits impagats en relació amb el total concedits per les entitats financeres, es va situar en el 4,39% el juliol passat, la darrera dada oficial. És tracta de la taxa més baixa des de març del 2009.

Aquestes dades contrasten amb les previsions que va fer l’agència de qualificació de risc financer Standard & Poor’s d’una escalada de la morositat fins al 10% (en la crisi anterior va arribar al 13%).

Inbonis, que en un primer moment havia coincidit amb els vaticinis d’S&P, més recentment els ha moderat. No obstant això, anticipa un període d’inestabilitat amb puntes i valls: “Pensem que la morositat es podria enfilar al 8% en alguna de les valls”, afirma Alberto Sánchez Navalpotro.

Això s’explica perquè les entitats han traslladat el risc que tenien a l’inici de la crisi a l’Estat, reemplaçant crèdit propi pels crèdit que tenen la garantia de l’ICO. A més tot aquest deute està en carència i no s’ha de començar a tornar fins al març. Aleshores, ja veurem què passa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.