Política

Farts del bla-bla-bla

Milers de joves acusen els líders de fer promeses inútils en la Cop26 i reclamen accions decidides contra el canvi climàtic

L’activista Greta Thunberg qualifica la cimera d’“esdeveniment de relacions públiques” i de “fracàs”

Cinc dies després de l’inici de la conferència climàtica de la Cop26, unes 10.000 persones, la majoria joves, es van llançar al carrer per protestar contra el que consideren que és un rentat d’imatge i de consciència. Les protestes van ser convocades per la plataforma Friday for Future, un moviment principalment d’estudiants que reclama acció contra l’escalfament global i contra el canvi climàtic.

Als carrers de Glasgow ahir exigien menys paraules i més accions als dirigents, banquers, empresaris i reialesa aplegats a l’edifici on se celebra la cimera, que durarà fins al pròxim 12 de novembre. A la marxa hi havia gent de tot arreu que va arribar en tren, en contrast amb la majoria de participants de la conferència, que es mouen amb avió i jet privat. Hi havia, al carrer, representants de l’anomenat Sud Global, activistes indígenes de l’Amazones i l’Amèrica Llatina, d’Àsia i d’Àfrica. “Aquesta conferència s’ha convertit en una celebració de promeses inútils dels líders mundials, que es donen copets a l’esquena mentre sacrifiquen milions al Sud Global, a l’altar del capitalisme i de l’imperialisme”, va dir un dels participants.

La marxa va acabar a George Square, al centre de la ciutat, on es va alçar una estrada i van fer discursos, encapçalats per Greta Thunberg i Vanessa Nakate. Cap de les dues va participar en les discussions de la cimera.

Thunberg va denunciar que la Cop26 “s’ha convertit en un esdeveniment de relacions públiques” i que “els líders no fan res, només estan creant buits legals i configurant marcs legals per continuar beneficiant-se d’aquest sistema destructiu”.

Thunberg ja havia irromput dijous en un dels panells de la conferència en què participava l’exgovernador del Banc d’Anglaterra Mark Carney, i va cridar “això és un rentat d’imatge ecològic” quan va passar per darrere del banquer.

En una piulada, l’activista sueca de 18 anys va dir: “Això ja no és una conferència sobre el clima. Aquest és un festival de rentat d’imatge ecologista del Nord Global. Una celebració de dues setmanes de negocis com sempre i bla-bla-bla.”

Factor colonialista

De fet, el “bla-bla-bla” de Thunberg s’ha convertit en el lema dels ecologistes. Ahir Glasgow es va despertar empaperada amb cartells que deien “Acció contra el canvi climàtic: bla-bla-bla”.

També va dedicar dures paraules als mitjans de comunicació, dels quals va afirmar que “una vegada i una altra no fan responsables [de l’incompliment de les seves promeses] les persones que estan en el poder”, i també contra el colonialisme, que va assenyalar com l’arrel de la crisi climàtica. “Però aquest és un tema massa incòmode perquè la gent de la conferència el pugui discutir”, va manifestar.

En el seu torn, la jove activista ugandesa Vanessa Nakate, de 24 anys, que va iniciar el seu activisme en fa tres, preocupada per les inusuals altes temperatures que hi havia al seu país i que recentment va aparèixer a la portada de la revista Time, va llançar una pregunta a l’aire: “Per què els africans i les persones del Sud Global no surten a la primera pàgina dels diaris ni en les converses on es decideix la lluita contra l’escalfament?” I va concloure: “No hi ha veu petita.”

LA FRASE

Per què els africans no són a les converses on es decideix la lluita contra l’escalfament?
Vanessa Nakate
ACTIVISTA PEL CLIMA UGANDESA

Científics alerten sobre el carboni de luxe

Daniel Postico

Les emissions de CO2 de l’1% més ric de la humanitat (uns 80 milions de persones) són 30 cops superiors del que cal per mantenir l’escalfament global per sota de l’1,5ºC, objectiu de la Cop26, segons una recerca de l’Institut Europeu de Política Mediambiental i l’Institut Mediambiental d’Estocolm. Diu que l’objectiu de la cimera de París de fa set anys era reduir les emissions en 2,3 tones de CO2 per persona d’aquí al 2030 (la meitat del que s’emet avui) i l’1% més ric emet 70 tones anuals per persona. I insten els governs a “restringir el consum de carboni de luxe” dels jets privats, megaiots i viatges espacials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.