Gran angular

Les finances ètiques van concedir un 16,02% més en crèdits l’any 2020

Segons el Baròmetre de les Finances Ètiques, l’any 2020 es van concedir préstecs per 1.720 milions d’euros a l’Estat espanyol dins d’aquest àmbit

L’any 2020 es van concedir 1.720 milions d’euros en crèdits a tot l’Estat dins de l’àmbit de les finances ètiques, cosa que suposa un increment del 16,02% respecte de l’any anterior, tal com recull el Baròmetre de les Finances Ètiques i Solidàries 2020.

Des de l’Observatori de les Finances Ètiques s’ha destacat la importància de les entitats de finances ètiques el mateix any on s’ha produït una crisi sanitària sense precedents amb grans impactes socials i econòmics. Com diu Sergi Salavert, coordinador de l’Observatori, “l’evolució de les finances ètiques a Espanya és positiva i s’ha arribat a màxims històrics en atorgament de crèdit a l’economia real.”

Segons les dades de l’informe, la taxa de morositat de les entitats de finances ètiques va ser de 1,52% el 2020, que suposa la xifra més baixa de morositat des que es recullen dades. En contraposició, la morositat de la banca convencional es va situar en 4,51%.

A finals de 2020, gairebé 190.000 persones físiques i jurídiques han estat usuàries de les entitats bancàries i parabancàries de finances ètiques. Això suposa un lleuger descens en el nombre de persones usuàries del 2,46% respecte l’any anterior. Aquesta tendència pot explicar-se pel fet que les entitats financeres ètiques estan prioritzant la concessió de préstecs i els serveis financeres a les entitats per sobre de les campanyes de captació de clients.

El capital social recollit per les entitats de finances ètiques es situa lleugerament per sota el 190 milions d’euros, fet que és fonamental per poder seguir finançant projectes transformadores d’una manera més sòlida però que s’ha vist disminuït un 1,59% respecte l’any anterior.

A l’Estat espanyol, el sector més finançat amb un 38,43% es el mediambiental, seguit pel sector social (23,54%) i el cultural (17,43%). El 20,60% restant correspon a particulars i administracions públiques. A nivell internacional, el 83,80% del finançament s’ha fet a través de microcrèdits.

Dins l’àmbit assegurador ètic, les dades incorporades al Baròmetre d’aquest apartat corresponen a entitats registrades al Segell Europeu EthSI d’assegurances ètiques. Les assegurances ètiques també han jugat un rol important aquest any 2020 ja que, gràcies al servei que donen, han esmorteït l’impacte econòmic de la pandèmia. D’aquesta manera, l’informe mostra que les assegurances ètiques han gestionat un volum de primes de 1.632.043.399 euros, fet que suposa un 2,71% del volum de primes total a Espanya.

Des de Coop57, destaquen que “durant el 2020 hem orientat les forces a donar resposta a les necessitats sorgides de la crisi pandèmica, refinançant més de 100 préstecs per valor de més de 4,5 milions d’euros, ajornant el retorn de les quotes fins que es pogués revertir la situació. Hem treballat per seguir sent una eina útil al servei dels moviments socials i l’economia social i solidària”.Fiare Banca Etica afegeix que “el 2020 va ser un any especialment dur per moltes entitats arran de la pandèmia. Per nosaltres la clau va ser posar-nos a disposició d’elles des d’un primer moment per poder-les entendre i acompanyar tant en processos de carències o de nou finançament per adaptar les línies de negoci. Vam prioritzar facilitar garanties pel crèdit, com la les línies ICO per economia social, o la garantia Easi del Fons d’Inversió Europeu o d’Ajuntaments com el de Barcelona. En general, l’impacte va ser positiu i vam tenir un increment superior al 50% en finançament respecte l’any anterior”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.