Focus

Territori: continent, però també contingut

La pandèmia ha fet evident que Catalunya té un greu problema de desequilibri territorial, que iniciatives polítiques com ara l’Agenda Rural intentaran esmenar

Als anys 60 i 70 no hi va haver plans sobre el territori per repoblar-lo
lluís corominas
president de la ftbg
Abans marxaven per manca d’activitat, ara per pocs serveis
mario urrea
pres. assoc. micropobles
Cal subvencionar pagesos, industrials, botiguers i hotelers
ignasi aldomà
professor de la uDL
Quan es creen serveis al territori, el criteri no ha de ser numèric
albert puigvert
gerent d’arca

La pandèmia ens va fer veure que era pos­si­ble ator­gar una nova nar­ra­tiva al medi rural, que era alguna cosa més que un bell pai­satge estàtic, una opor­tu­ni­tat per tirar enda­vant pro­jec­tes vitals, però també empre­sa­ri­als. Tan­ma­teix, el movi­ment d’emi­gració interna espe­ro­nat per la covid-19 ens va retor­nar la imatge d’un país des­po­blat, que tran­sita a dues velo­ci­tats i que neces­sita polítiques de ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial de llarg abast.

Les dades demogràfiques que ens ofe­rei­xen els geògrafs Isa­bel Puja­das i Jordi Bayona són prou eloqüents: el 81,2% de la població cata­lana resi­deix en àmbits urbans; men­tre que els muni­ci­pis de menys de 1.000 habi­tants, amb un 2,6% de la població cata­lana, ocu­pen el 53,8% del ter­ri­tori. Si ens refe­rim a les den­si­tats diver­ses que coe­xis­tei­xen a Cata­lu­nya, cons­ta­tem, a par­tir de l’Ides­cat, que hi ha una Cata­lu­nya bui­dada: anem de la bigar­rada àrea metro­po­li­tana (2.014,3 habi­tants per km²) a àrees tan des­po­bla­des com ara l’Alt Piri­neu i Aran (12), les Ter­res de l’Ebre (54,3) Ponent (65,7) i les Comar­ques Cen­trals (83,6). Això és així perquè el país ha expe­ri­men­tat un per­llon­gat procés migra­tori del camp a la ciu­tat. D’ençà dels anys vint del segle pas­sat, com asse­nya­len Puja­das i Bayona, quan la població en muni­ci­pis de més de 10.000 habi­tants ja depas­sava la dels més petits d’aquesta xifra, el procés de bui­datge en algu­nes àrees del ter­ri­tori ha estat impla­ca­ble: com a exem­ples, el Pri­o­rat ha per­dut, del 1920 al 2020, un 55,9% de la població, tot pas­sant de 20.688 habi­tants als 9.133; la Terra Alta va recu­lar un 51,8%, dels 23.365 habi­tants als 11.271, i el Pallars Sobirà, un 49,4%, dels 13.634 als 6.902.

I, és clar, això té el seu reflex en la balança econòmica entre comar­ques en ter­mes de PIB: és impor­tant la bretxa que hi ha entre, per esmen­tar alguns exem­ples, el Bar­ce­lonès (89.030,1 mili­ons d’euros de PIB el 2018), el Vallès Occi­den­tal (28.482,5 mili­ons) o el Gironès (6.217,1 mili­ons) i l’Alta Riba­gorça (128 mili­ons), el Pallars Sobirà (192,7 mili­ons), la Terra Alta (273 mili­ons) o el Pri­o­rat (169,9 mili­ons). L’Obser­va­tori del Món Rural (OMR) cal­cula per al període 2016/2017 que hi ha una diferència entre el PIB rural i l’urbà de 17.011,46 mili­ons d’euros. A més, segons l’OMR, en dades del 2017, la renda fami­liar urbana és supe­rior en 1.840 euros per habi­tant i any. L’OMR esta­bleix un indi­ca­dor sintètic del dina­misme soci­o­e­conòmic segons el qual el medi urbà va pro­gres­sar 0,23 punts el 2018 i 0,10 el 2019; men­tre que el medi rural, un 0,16 i un 0,07 en aquests dos anys.

En aquest estat de les coses, esdevé trans­cen­den­tal l’Agenda Rural de Cata­lu­nya, un gran arte­facte legis­la­tiu per impul­sar el desen­vo­lu­pa­ment ter­ri­to­rial, i que ha de ser una rea­li­tat l’any vinent. Els rep­tes que ha d’afron­tar són con­si­de­ra­bles, i es podrien resu­mir en el que exposa Ignasi Aldomà, pro­fes­sor de geo­gra­fia rural i orde­nació del ter­ri­tori de la Uni­ver­si­tat de Lleida: “Caldrà ima­gi­nar i cons­truir futurs millors per aques­tes rura­li­tats del des­po­bla­ment i insis­tir en mesu­res com ara pro­moure el patri­moni agro­a­li­men­tari i natu­ral; sub­ven­ci­o­nar page­sos, indus­tri­als, boti­guers i hote­lers; faci­li­tar habi­tatge, escola i ser­veis als nou­vin­guts; millo­rar car­re­te­res, i por­tar la fibra òptica als pobles, un ser­vei actu­al­ment indis­pen­sa­ble.”

L’Asso­ci­ació d’Ini­ci­a­ti­ves Rurals de Cata­lu­nya (Arca) és la xarxa regi­o­nal de desen­vo­lu­pa­ment rural de Cata­lu­nya que repre­senta els 12 Grups d’Acció Local (GAL) cata­lans i els dona suport. El seu gerent, Albert Puig­vert, observa que hem de par­tir de la pre­missa que “si no hi ha un ter­ri­tori vis­cut, ges­ti­o­nat, els ser­veis eco­sistèmics de què viu el món urbà no es poden man­te­nir, i par­lem de coses com ara man­te­nir els rius en el seu cabal òptim, con­tro­lar la massa fores­tal per evi­tar incen­dis, la pro­ducció d’ali­ments i la con­tri­bució a la tran­sició energètica”.

El nou de l’Agenda haurà de can­viar el xip, i ban­de­jar cri­te­ris quan­ti­ta­tius, com expressa Puig­vert: “En la imple­men­tació de ser­veis, a l’hora de con­ce­dir-los hom ha posat fins ara el valor en el nom­bre d’habi­tants i no és això. Ser­veis bàsics com ara el trans­port, les esco­les i la salut no es poden supe­di­tar a ràtios per habi­tant.” I, és clar, cal treure’s les ulle­res d’urba­nita si estem pla­ni­fi­cant sobre què neces­sita el medi rural: “Ho veiem en el trans­port públic a comar­ques, dis­se­nyat amb una visió urbana, amb uns hora­ris rígids, quan cal­dria fer-ho a demanda.” En el camp de la salut, “cer­ta­ment no pot haver-hi un CAP a cada poble aïllat, però sí que es poden mesu­rar distàncies mínimes i alhora habi­li­tar un sis­tema de tele­as­sistència mèdica eficaç”.

En aquest sen­tit, Puig­vert s’emmi­ra­lla en Àustria, on exis­teix la figura del cus­todi rural a cada àrea admi­nis­tra­tiva i que té com a missió ofe­rir la visió del ter­ri­tori en els ser­veis que s’hi volen habi­li­tar.

Molts han vist durant la pandèmia que l’àmbit rural és tan vàlid com l’urbà per a l’acti­vi­tat empre­ne­dora, i, al ter­ri­tori, “l’eco­no­mia és poc espe­cu­la­tiva i el retorn és gran”. L’afir­mació que l’acti­vi­tat hi pot arre­lar recolza sobre xifres com ara les dels ajuts comu­ni­ta­ris Lea­der per a la diver­si­fi­cació econòmica: només en el període 2014-2020, es van crear 231 noves empre­ses, se’n van ampliar 529 i es van ori­gi­nar 3.064 llocs de tre­ball. Com diu Puig­vert, “es poden atraure empre­ses tec­nològiques, però cal una bona con­nec­ti­vi­tat, i ara essen­ci­al­ment la fibra òptica s’ha des­ple­gat als caps de comarca, així que la gent va dels pobles als caps de comarca”.

Pel que fa al sec­tor agro­a­li­men­tari, el que millor s’iden­ti­fica amb el món rural, cal­dria lli­gar nous vin­cles: “Si volem que el petit pro­duc­tor par­ti­cipi en el mer­cat, podem ajus­tar la cadena de sub­mi­nis­tra­ment perquè els seus pro­duc­tes vagin a men­ja­dors públics i esco­lars, en con­trac­tes de reci­pro­ci­tat entre el món rural i l’urbà com els que hem pogut veure a França, a llocs com ara Mont­pe­ller.” A Cata­lu­nya, Unió de Page­sos ha vol­gut assa­jar una experiència sem­blant amb el Cen­tre d’Inter­canvi Agro­a­li­men­tari de Pro­xi­mi­tat (CIAP), un sis­tema de venda de cir­cuit curt a l’àrea metro­po­li­tana.

Un dels fona­ments del repo­bla­ment del ter­ri­tori bui­dat és que hi hagi una bona oferta d’habi­tatge asse­qui­ble. A l’àmbit rural, en matèria d’habi­tatge, el pro­blema ja no és l’escas­se­dat de sòl, “sinó que l’habi­tatge exis­tent es posi al dia, per faci­li­tar l’habi­tatge col·lec­tiu i la maso­ve­ria, i per això és cru­cial que hi hagi fons per a la reha­bi­li­tació. Amb una petita part del que s’inver­teix a àrees metro­po­li­ta­nes es resol­dria el pro­blema”.

Lluís Coro­mi­nas, pre­si­dent de la Fun­dació Trans­parència i Bon Govern Local (FTBG), de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis (ACM), con­si­dera –si volem cer­car el perquè de tot ple­gat– que si ara tenim un pro­blema de des­po­bla­ment és “perquè no hi va haver una pla­ni­fi­cació del ter­ri­tori als sei­xanta i setanta que tendís al ree­qui­li­bri pobla­ci­o­nal en ter­ri­to­ris poc den­sos, i en democràcia això s’ha pal·liat en part amb la cons­trucció d’infra­es­truc­tu­res viàries, però ara si volem con­nec­ti­vi­tat cal pen­sar en la digi­ta­lit­zació del ter­ri­tori”. Com diu, la clau és incor­po­rar al debat de país que “s’han de garan­tir els ser­veis eco­sistèmics que pro­por­ci­ona el ter­ri­tori, encara que des d’allà no es puguin finançar esco­les, cen­tres sani­ta­ris, la con­nec­ti­vi­tat digi­tal o el man­te­ni­ment del sec­tor agro­a­li­men­tari”. Amb el con­ven­ci­ment que les polítiques cap al ter­ri­tori s’han de basar en un nou model de cogo­ver­nança que invo­lu­cri els agents locals, Coro­mi­nas con­si­dera cru­cial que els fons de recons­trucció euro­peus Next Gene­ra­tion s’incor­po­rin a l’Agenda Rural.

La Fun­dació, dins el Pro­jecte arre­la­ment, du a terme ini­ci­a­ti­ves que il·lus­tren prou bé com s’ha de con­duir el redreçament de les àrees rurals. A Cellera de Ter (Selva) s’ha cons­tituït una coo­pe­ra­tiva d’habi­tatge i una comu­ni­tat local de pro­ducció d’ener­gia foto­vol­taica, i a Roca­fort de Que­ralt (Conca de Bar­berà) s’estan reha­bi­li­tant habi­tat­ges per ofe­rir opor­tu­ni­tats entre els joves.

Mario Urrea és alcalde de Tor­re­bes­ses (Segrià), un dels pobles que for­men part de l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya, que ell mateix pre­si­deix. D’una loca­li­tat de 300 habi­tants estant -n’havien estat un miler el 1869-, Urrea con­si­dera: “Si abans es mar­xava dels pobles per manca d’acti­vi­tat econòmica, ara és més aviat perquè hi manca habi­tatge, una bona xarxa de mobi­li­tat o la fibra òptica.”

Un poble són cases i, si s’aban­do­nen quan el pro­pi­e­tari emi­gra, passa que “es con­ver­tei­xen en una ruïna, i les que no són una ruïna total no tenen les con­di­ci­ons per poder viure-hi”. En aquest sen­tit, con­si­dera fona­men­tal el pla pilot de la Gene­ra­li­tat per reha­bi­li­tar edi­fi­cis, a la qual cosa cal­dria asso­ciar can­vis en el marc legis­la­tiu: “És urgent can­viar la llei d’urba­nisme per per­me­tre que es pugui cons­truir en pobles en què és molt difícil que vin­guin els pro­mo­tors.” A molts pobles petits, quan s’ela­bora un Pla d’Orde­nació Urbanística Muni­ci­pal (POUM), en qual­se­vol crei­xe­ment hom obliga els petits pro­pi­e­ta­ris a fer inver­si­ons en ser­veis que són invi­a­bles econòmica­ment. La llei també peca de rigi­desa quan no per­met, en una hipotètica pro­moció, no depas­sar els límits urbans del poble. Tam­poc no per­met la llei fer divi­si­ons en masies de 300 m² per con­ver­tir-les en habi­tat­ges inde­pen­dents, cosa que podria ser una via per al repo­bla­ment.

“Estar con­nec­tat al món” és el que sig­ni­fica per a Urrea, i per als poble­tans de Tor­re­bes­ses, haver incor­po­rat fa poc la fibra òptica. “Així es pot ven­dre el pro­ducte al món, com ara l’oli en el nos­tre cas.”

Fa poc teníem notícia que el govern impul­sarà esco­les bres­sol rurals, per garan­tir la con­tinuïtat de les 75 exis­tents i crear-ne de noves, tot fent una apor­tació econòmica perquè els ajun­ta­ments només hagin d’apor­tar 5.000 euros per curs. Un símptoma que s’ha pres consciència que l’escola també ancora gent al ter­ri­tori, i més quan, com diu Urrea, “la peda­go­gia, a l’escola rural, és pio­nera, ha estat un motor d’inno­vació, no divi­deix per nivells d’edat, i això fa que els esco­lars tin­guin més auto­no­mia, el mes­tre no hi ha d’estar tant al damunt”. Ja són uns quants els exem­ples arreu del país de famílies que fona­men­ten el des­plaçament de la ciu­tat al poble tot cer­cant el millor pro­jecte edu­ca­tiu per als fills. Urrea també fa esment d’un ser­vei que sovint es menysté, com és ara la cul­tura: “Als pobles petits, no tenim audi­to­ris, però s’hi poden orga­nit­zar tallers, de res­tau­ració o arte­sa­nia, o xer­ra­des i clubs de lec­tura.” Es vanta, amb motius, dels més de cent con­certs que l’Asso­ci­ació ha escam­pat per tot el país a través del Fes­ti­val Iti­nera.

Créixer? Tot és rela­tiu, com creu Urrea: “Les grans ciu­tats hau­rien de decréixer, no és un èxit créixer en habi­tants, ho és en el benes­tar dels veïns.” I tam­poc seria un esforç gaire fei­xuc: en els càlculs de Mario Urrea, si 80.000 per­so­nes de les grans urbs anes­sin als micro­po­bles, aquests dobla­rien població i podrien enca­rar el futur amb menys incer­tesa.

“No hi ha anta­go­nisme entre rural i urbà, cada àmbit pro­du­eix ser­veis que tots dos neces­si­ten, són inter­de­pen­dents”, com fixa d’entrada Maria Buhi­gas, arqui­tecta urba­nista i vocal de la junta de la Soci­e­tat Cata­lana d’Orde­nació del Ter­ri­tori (SCOT). A Buhi­gas li agrada par­lar de nodes, de relli­gar el ter­ri­tori, i per demos­trar que aquí no es fan les coses posa com a exem­ple el trans­port interurbà, en què no s’acaba de reei­xir a l’hora de coor­di­nar fer­ro­car­ril i auto­bu­sos per arri­bar a un indret deter­mi­nat. “Al nos­tre país tenim nodes, però no és una cons­tel·lació relli­gada, són illes sepa­ra­des.” Al seu parer, això és fona­men­tal perquè, “abans de par­lar de quins ser­veis són neces­sa­ris ací i allà, cal con­nec­tar tot­hom”. Con­nec­ti­vi­tat en el sen­tit pro­fund del terme, arri­bant a les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons: “Els pobles petits han de tenir fibra no per donar cober­tura al tele­tre­ball dels pijos de ciu­tat que hi fan esta­des, sinó perquè el poble pugui con­nec­tar la seva oferta, agro­a­li­mentària, turística o la que sigui, a la pos­si­ble demanda.”

Des de la seva con­dició d’urba­nista, a Maria Buhi­gas també li pre­o­cupa que el marc legal pugui ser un entre­banc insu­pe­ra­ble. “La llei d’urba­nisme no fa dis­tin­ci­ons, no ajuda a tre­ba­llar sobre la diver­si­tat del ter­ri­tori. Entre un dels seus objec­tius hi ha el de no mal­ba­ra­tar sòl, que està molt bé, però cal veure la diver­si­fi­cat del ter­ri­tori, i que a cada lloc es faci allò que la comu­ni­tat vol fer, ja que és per això que es fan les lleis.” En aquest sen­tit, posa l’exem­ple de les cases bui­des: pot­ser, en lloc d’expro­piar-les, la llei podria obrir la pos­si­bi­li­tat a polítiques de repo­bla­ment basa­des en la maso­ve­ria.

La por­ta­veu de la SCOT creu que tota con­fiança en els bene­fi­cis que pugui apor­tar per al ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial la mate­ri­a­lit­zació de la futura Agenda Rural de Cata­lu­nya depèn “de la dotació pres­su­postària que hi hagi al dar­rere. La qüestió és saber si hi hau­ria una línia ben defi­nida en el pres­su­post i, molt impor­tant, si tindrà con­tinuïtat, perquè les polítiques públi­ques dis­contínues no ser­vei­xen per a res”. Recorda la llei de bar­ris, un exem­ple de pla que va ser­vir per reha­bi­li­tar àrees degra­da­des jus­ta­ment perquè tenia la dotació econòmica que li cor­res­po­nia.

L’Agenda Rural és el gran pla sec­to­rial que haurà de des­ple­gar el govern de Cata­lu­nya en els anys a venir, i un dels actors d’aquest des­ple­ga­ment serà Oriol Anson, secre­tari gene­ral d’Agenda Rural, el qual reco­neix que “han man­cat polítiques per atreure gent a l’entorn rural, i l’Agenda Rural ho vol redreçar, veure quins dèficits hi ha i com­pen­sar-ho.” La pandèmia ens ha demos­trat, com diu, que, si es resol la man­cança de fibra òptica en deter­mi­na­des àrees del ter­ri­tori, “és més fàcil anar de la ciu­tat al camp”. Insis­teix que la cober­tura digi­tal és indis­pen­sa­ble, i que cal avançar molt més en el pla de des­ple­ga­ment de la fibra òptica: “No ens podem per­me­tre que en algun indret els datàfons no fun­ci­o­nin o que empre­ses que han fet l’aposta d’esta­blir-se a l’àmbit rural tin­guin pro­ble­mes de fac­tu­rar els cli­ents perquè els cau inter­net.”

En la seva inter­pre­tació, sobre els recur­sos que s’inver­tei­xin al ter­ri­tori, cal fer-ho “a través de l’admi­nis­tració local, que cada ajun­ta­ment iden­ti­fi­qui les neces­si­tats del ter­ri­tori, per tirar enda­vant els pro­jec­tes que s’escai­guin”.

Quan par­lem de repo­blar o atu­rar la pèrdua de població al medi rural, sovint pen­sem que la clau és repo­ten­ciar el sec­tor agro­a­li­men­tari, i Anson pensa que “cal des­lli­gar el sis­tema agro­a­li­men­tari del des­po­bla­ment, perquè el repo­bla­ment ha de venir per la diver­si­fi­cació de l’eco­no­mia”.

Un dels paranys que poden fer pen­sar que no n’hi ha per tant amb això del dese­qui­li­bri ter­ri­to­rial és que, al cap­da­vall, els habi­tants dels petits pobles ja tenen tots els ser­veis que vul­guin als caps de comarca. Anson creu: “Si ja tenim els caps de comarca com a nuclis con­so­li­dats, ara el que cal fer és el camí con­trari i nodrir els pobles més petits dels ser­veis mínims.” Posa d’exem­ple el cai­xer automàtic, la des­a­pa­rició del qual suposa una gran con­tra­temps per a la gent gran, que encara paga en efec­tiu.

Tot i que si par­lem de comu­ni­ca­ci­ons al ter­ri­tori ara el pro­ta­go­nisme se l’endú la con­nexió digi­tal, també ens hem d’atu­rar a refor­mu­lar com i per on es desen­vo­lupa el trans­port. “Hem de dei­xar de pri­o­rit­zar el cotxe, millo­rar les infra­es­truc­tu­res fer­roviàries i, sobre­tot, des­lliu­rar-nos de l’actual estruc­tura radial, Bar­ce­lona no ha de ser quilòmetre zero.” Dis­se­nyar un nou model de comu­ni­ca­ci­ons, en què es pugui anar en tren als Piri­neus de Lleida, a Olot o a Berga, tot pen­sant a allot­jar el trans­port de mer­ca­de­ries al tren.

“Hem de tenir gent al país, perquè ens el cuidi”, con­clou Oriol Anson, que subrat­lla que dei­xar el ter­ri­tori des­em­pa­rat con­du­eix a ris­cos tan evi­dents com, per exem­ple, el crei­xe­ment de la massa fores­tal.

Josep Bigorra, alcalde de Vila­plana (Baix Camp), un poble de 580 habi­tants, és mem­bre del comitè exe­cu­tiu de la Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (FMC), càrrec des del qual vol fer enten­dre a qui el vul­gui escol­tar que “el des­po­bla­ment pro­voca efec­tes a tot el país, no només als petits nuclis que per­den població”. Creu que l’escassa inversió als pobles petits és deci­siva en la capa­ci­tat d’atracció de població. A Vila­plana ho saben prou, donat que van tenir l’escola tan­cada durant molt de temps, i “si no hi ha escola la gent no ve, tot i que també són impres­cin­di­bles altres ser­veis per avançar en el ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial”. I quan s’imple­men­ten els ser­veis, hau­rien de fun­ci­o­nar: A Vila­seca, que té fibra amb un sis­tema híbrid, ja que arriba per via aèria, per ràdio, ja han “pas­sat dos epi­so­dis de cai­guda d’inter­net, i això suposa sen­zi­lla­ment no poder tre­ba­llar”.

Terra de fruita seca, a Vila­seca saben prou com n’és de difícil garan­tir el relleu al cap­da­vant d’una explo­tació fami­liar “si els fills arri­ben a la con­clusió que no s’hi poden gua­nyar la vida. Antany, al muni­cipi hi sovin­te­ja­ven les ave­lla­ne­des, i ara han estat subs­tituïdes per pine­des, i si el bosc creix sem­pre és un pro­blema, hi ha més risc que es cremi la mun­ta­nya”. Tot ple­gat, al seu parer, és una qüestió de preus: “Cal que hi hagi preus jus­tos per al pro­duc­tor, no pot ser que a la llotja dos o tres pac­tin preus que no donen. És per això que van des­a­pa­rei­xent les coo­pe­ra­ti­ves dels pobles.” Josep Bigorra creu que si volem que l’agri­cul­tura bate­gui al seu ter­ri­tori “ens hau­rem de plan­te­jar dei­xar de ven­dre l’ave­llana a l’engròs, i trans­for­mar el pro­ducte per reva­lo­rar-ho en la forma de, per exem­ple, torró d’ave­llana”. Un altre cavall de bata­lla el plan­teja la incon­gruència de la norma urbanística pel que fa a la cons­trucció d’habi­tat­ges, font de quei­xes per a edils de loca­li­tats peti­tes com ara Bigorra: “El pla urbanístic plan­teja expec­ta­ti­ves des­pro­por­ci­o­na­des, de crei­xe­ments anu­als de 40-50 cases, que òbvi­a­ment no es poden com­plir, quan només serien necessàries sis cases cada any.”

L’alcalde de Vila­plana con­fia que l’Agenda Rural, “un docu­ment molt tre­ba­llat, en què ha gau­dit d’una gran par­ti­ci­pació al llarg de mol­tes ses­si­ons”, sigui l’opor­tu­ni­tat per cap­gi­rar la situ­ació del ter­ri­tori. “Tots ple­gats hau­rem de vet­llar perquè no esde­vin­gui paper mullat, i caldrà veure fins on arri­barà el com­promís del govern de la Gene­ra­li­tat, n’espe­rem la màxima sen­si­bi­li­tat.”

Si la pagesia flaqueja, el món rural decau

“Si el sector primari té una salut de ferro, el món rural en què habita es contagia d’un estat sublim, i, si en canvi, la pagesia flaqueja, tot el sistema agrorural decau en cascada”, declara rotunda Neus Monllor, consultora especialista en desenvolupament rural i nova pagesia. Tot i constatar que desapareixen petites i mitjanes explotacions i “les grans empreses agroindustrials desterren allò que donava vida al camp”, també observa amb esperança que “avui a Catalunya reneix una part de la pagesia d’arrel, i una nova agricultura més social, compromesa i justa està agafant força per omplir d’aliments, i moltes altres coses més, els espais que avui anomenem buits”. Tanmateix, l’aposta per un món rural viu i actiu ha de ser tant del camp com de la ciutat. “Si els pols de consum compren de manera conscient allò que els pols de producció els ofereixen, començarem a refer les relacions d’acord amb una alimentació compromesa.” Un símptoma del nou fenomen l’ofereix la iniciativa Benvinguts a Pagès, en què 200 explotacions agrícoles ofereixen el seu producte als visitants de ciutat, en una experiència que combina l’agroramaderia, el turisme rural i la gastronomia. En quatre edicions, 100.000 persones han fet palès que “sense pagesia propera no és possible alimentar-se de forma saludable”.

Canviar l’enfocament de les lleis

Hom pot parlar d’una Agenda Rural, de grans polítiques, però la premissa per arribar a desenvolupar-les de forma satisfactòria és canviar la normativa vigent, com ara la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que no preveu, per la seva rigidesa quant a quines competències són pròpies de l’Ajuntament i quines no, que no es pugui fer un espai de cotreball en una masia o habilitar un escorxador mòbil a comarques. Així mateix, en el pla de la fiscalitat, com es queixa el president de l’Associació de Micropobles, Mario Urrea, caldria reflexionar sobre fins a quin punt té sentit que els ajuntaments petits paguin IVA i no es puguin beneficiar d’una mena de discriminació positiva.

L’etern debat nord-sud

Si Catalunya és a la cua d’Europa en el desplegament de les energies renovables, en bona part es deu a la insatisfacció que genera al territori ser relegat a un simple back up energètic de les grans àrees metropolitanes. El nou decret de renovables presentat pel govern fa poques setmanes cobeja, entre altres metes, involucrar-hi el món local, al qual se li obre almenys el 20% de la propietat dels projectes que es vulguin endegar en un indret concret.

Com explica Albert Puigvert, gerent d’Arca, “la transició energètica ha de ser una oportunitat, però si té com a protagonista l’empresa local, en lloc de la gran multinacional”. Pensa que caldria ajustar millor el marc legislatiu per afavorir la creació de comunitats energètiques, amb la constitució de cooperatives locals que no hagin de dependre de les distribuïdores: “No s’hi acaba d’apostar, i sap greu quan veiem que a països com ara Alemanya la majoria d’instal·lacions de renovables corresponen a comunitats energètiques.”

Lluís Corominas, president de l’FTBG, creu: “La concertació territorial que preserva el nou decret ens ha de permetre superar aquesta disputa nord-sud, en què es concentren tantes instal·lacions allà on la demanda no és tan alta, al sud, i ben poques on la necessitat és gran, a les grans àrees metropolitanes del país.” Corominas creu que possiblement en el debat esmentat caldria pensar que “la millor solució serà ubicar els parcs d’energies renovables en polígons industrials en lloc de camps agrícoles”. En aquest sentit, Maria Buhigas, de la SCOT, avisa: “No hauríem de caure en un model rendista, en què el pagès especuli sobre com treure més diners, de l’agro o del sol.”

El secretari general d’Agenda Rural, Oriol Anson, indica: “És evident que hauria calgut més participació en com hem d’afrontar la transició energètica, i hem anat cap a la polarització.” Com hi afegeix, la urgència “no ha de suposar fer de qualsevol manera l’estratègia energètica”: “Tots hem de ser solidaris i els projectes de parcs solars o eòlics s’hauran d’ubicar a altres llocs a banda dels habituals.”

Trinxar el territori.

A banda de les renovables, al territori també cou, i des de fa molt de temps, com es planifiquen les grans infraestructures de transport de l’energia. Com diu Josep Bigorra, de Vilaplana estant: “La línia de molt alta tensió (MAT) de Forestalia que passa pel Baix Camp ens trinxa el territori, i a més està concebuda des de la contradicció que suposa que es generi l’energia a Aragó per portar-la aquí.” Josep Bigorra considera que “cada comunitat, cada poble, ha de tenir la capacitat de generar la seva pròpia energia, neta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.