Política

Giró alerta que el país no pot restar en la provisionalitat

El conseller apel·la a la responsabilitat dels grups per poder disposar dels recursos que inclou el nou pressupost

Reguant replica que hi ha “trampa” i adverteix que cal transformar el model

Poques hores abans que avui es cone­gui el resul­tat de la votació de la CUP res­pecte a la tra­mi­tació del pres­su­post per al 2022, ahir va con­ti­nuar l’estira-i-arronsa entre el con­se­ller d’Eco­no­mia, Jaume Giró, i la dipu­tada dels anti­ca­pi­ta­lis­tes, Eulàlia Reguant, per a la con­fecció d’uns pres­su­pos­tos que, segons el con­se­ller, són els que “Cata­lu­nya neces­sita”. En aquest sen­tit, el diri­gent també va apel·lar a la res­pon­sa­bi­li­tat de tots els grups per poder tirar enda­vant els comp­tes, ja que, en cas con­trari, s’abo­ca­ria el país a una “nova pròrroga”. “No podem caure en la pro­vi­si­o­na­li­tat”, asse­gu­rava el con­se­ller, que ahir era al Par­la­ment per expli­car la llei i les par­ti­des que afec­ten el seu depar­ta­ment.

Durant la sessió, es va tor­nar a repe­tir per part del diri­gent que es tracta del pres­su­post més social de la història, ja que, deta­llava, tres de cada qua­tre euros es des­ti­nen a des­pesa social. Una pre­missa, però, que va tom­bar la dipu­tada anti­ca­pi­ta­lista en la rèplica asse­gu­rant que el pres­su­post del 2020 ja va des­ti­nar la mateixa pro­porció a fins soci­als. En el que sí que van estar d’acord, però, és que, aquest cop, el pres­su­post dis­posa de més recur­sos fruit de l’arri­bada dels fons euro­peus. “El pastís ara és més gran, s’hi des­tina un 1% més”, va matis­sar el con­se­ller Giró.

Tan­ma­teix, la CUP va remar­car la seva pre­o­cu­pació perquè la nova llei del pres­su­post no com­porti “la trans­for­mació necessària” que hau­ria d’impli­car l’ús dels fons euro­peus i va cri­ti­car la visió ”tri­om­fa­lista” del govern. Giró també va com­par­tir la neces­si­tat de “trans­for­mació”. “És un repte, sí, i si en els pròxims qua­tre anys no es per­cep aquesta trans­for­mació, serà un fracàs de tots”, va etzi­bar, i va adme­tre que el govern en aquest pri­mer any no ha pogut anar més enllà.

Cir­cu­lar o decrei­xent

Aquesta trans­for­mació del model econòmic passa, segons un sec­tor d’experts pre­o­cu­pats pel canvi climàtic i la crisi energètica, per limi­tar el crei­xe­ment des del punt de vista mone­tari, i apos­tar pel man­te­ni­ment dels recur­sos del pla­neta, tal com es va alerta en la cimera del clima a Glas­gow. Ahir, el pre­si­dent Ara­gonès va com­par­tir aquesta pre­o­cu­pació en la inau­gu­ració del Cir­cu­lar Eco­nomy Hots­pot Cata­lo­nia 2021. Ara­gonès va asse­gu­rar que és “fona­men­tal” pas­sar d’un sis­tema d’eco­no­mia lineal a un model cir­cu­lar, amb un canvi en la manera de pro­duir, dis­tri­buir i con­su­mir. Ara­gonès també va remar­car el “ple com­promís” de l’exe­cu­tiu en la lluita con­tra el canvi climàtic i va defen­sar una “trans­for­mació verda” per impul­sar un sis­tema pro­duc­tiu més “sos­te­ni­ble i res­pectuós” amb medi ambi­ent. “És moment de dei­xar de posar el ren­di­ment econòmic per sobre de les capa­ci­tats del pla­neta”, va sen­ten­ciar, qüestió que serà motiu cen­tral de debat per als pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.