Política

Armènia demana la intervenció russa en un nou xoc amb l’Azerbaidjan

Denuncia la mort d’un soldat i la captura de dotze més en una incursió àzeri en el seu territori

Moscou fa de mediador i obté el cessament d’hostilitats

Armènia va dema­nar ahir a Mos­cou que l’ajudi a defen­sar la seva “inte­gri­tat ter­ri­to­rial” després de denun­ciar una incursió de for­ces azer­baid­ja­ne­ses que hau­ria pro­vo­cat la mort d’un dels seus sol­dats i la cap­tura d’una dot­zena més a la fron­tera comuna.

El govern d’Ere­van va con­fir­mar les pèrdues huma­nes –podria trac­tar-se d’una quin­zena de per­so­nes, segons el dipu­tat Edu­ard Agadz­ha­nian– i de posi­ci­ons, en uns enfron­ta­ments que fan témer la represa de la guerra que va enfron­tar aquests dos països rivals del Cau­cas l’any pas­sat.

El Minis­teri de Defensa armeni va infor­mar que dotze mem­bres de les for­ces arma­des, “set mili­tars pro­fes­si­o­nals i cinc reclu­tes”, van ser fets pre­so­ners i va acu­sar els azer­baid­ja­ne­sos d’uti­lit­zar arti­lle­ria pesant.

Per la seva banda, l’Azer­baid­jan infor­mava ahir que sol­dats arme­nis havien aban­do­nat les seves posi­ci­ons a la fron­tera comuna “pre­sos de pànic”, després que els mili­tars àzeris hagues­sin repel·lit el seu con­tra­a­tac. Bakú va atri­buir l’inici dels xocs a una ope­ració de les tro­pes armènies per apo­de­rar-se de dos alts a la fron­tera i obte­nir així un avan­tatge mili­tar. “L’ofen­siva dels arme­nis amb l’objec­tiu de dur a terme una pro­vo­cació a gran escala ha fra­cas­sat”, va indi­car el Minis­teri de Defensa àzeri. Al ves­pre, els dos països van ces­sar les hos­ti­li­tats a la fron­tera després de la medi­ació del minis­tre de Defensa rus, Ser­guei Xoigú. “En aquests moments, els enfron­ta­ments a les mun­ta­nyes de Kili­sali han ces­sat. La situ­ació s’ha nor­ma­lit­zat i està sota con­trol”, va asse­gu­rar Mos­cou.

Crida de la UE i l’ONU

Hores abans, el pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Char­les Mic­hel, va ins­tar les dues parts a una “deses­ca­lada urgent” i a un “alto el foc total” després d’haver-se entre­vis­tat amb el pri­mer minis­tre armeni, Nikol Pai­xi­nian, i el pre­si­dent azer­baid­janès, Ilham Alíev. També l’ONU va recla­mar con­tenció i recórrer al diàleg.

Els pri­mers xocs van tenir lloc ja diu­menge pas­sat, quan arme­nis i azer­baid­ja­ne­sos es van acu­sar mútua­ment d’haver dis­pa­rat trets a la fron­tera, mal­grat l’acord d’alto el foc sig­nat i del des­ple­ga­ment de sol­dats per al man­te­ni­ment de la pau rus­sos després dels enfron­ta­ments armats del 2020. Aque­lla guerra, que va tenir lloc el novem­bre de l’any pas­sat, va pro­vo­car més de 6.500 morts al dis­pu­tat encla­va­ment de Nagorno Kara­bakh, objecte d’un pri­mer con­flicte sag­nant durant la dècada dels noranta.

LA DATA

10.11.20
L’Azerbaidjan
guanya, amb l’ajuda de Turquia, l’última guerra amb Armènia pel control de Nagorno Karabakh.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.