Focus

Enxarxats amb els dispositius connectats

És a través de la combinació amb altres tecnologies que la IoT explota les funcionalitats
Ana Moliner
Sector privat i2Cat
Tecnològicament, tot és factible, però només sobreviurà allò que tingui un ús rellevant
Xavier Vilajosana
Catedràtic de la UOC
El projecte ‘Aina’ és molt important per garantir que el català segueix en l’era digital
Josep Paradells
Director i2Cat
El processament local de les dades redueix els riscos en seguretat
Diverses iniciatives treballen per aconseguir ser referència en IoT
La salut és un dels sectors més oberts a abraçar aquesta tecnologia

La inter­net de les coses (IoT, inter­net of things, en anglès) es refe­rix als dis­po­si­tius con­nec­tats entre si o a una xarxa, tant indi­vi­du­al­ment com con­jun­ta­ment. Aquests fan ser­vir diver­ses tec­no­lo­gies, com ara la 5G, la intel·ligència arti­fi­cial (IA), el big data i la geo­lo­ca­lit­zació, entre d’altres, per infor­mar de què passa al seu vol­tant perquè nosal­tres, els humans, puguem pren­dre les millors deci­si­ons en cada moment.

Hi ha encara mol­tes coses per defi­nir, però l’eco­sis­tema avança i Cata­lu­nya està molt ben posi­ci­o­nada. “Tenim un bon nivell pel que fa a desen­vo­lu­pa­ment de la IoT, però un mal nivell d’inversió”, afirma Xavier Vila­jo­sana, catedràtic de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC) i inves­ti­ga­dor líder del grup Wire­less Networkds (WINE). “Tenim un eco­sis­tema de recerca molt bo, dels millors del món, però la inversió que rep és molt baixa perquè la burocràcia per arri­bar-hi és com­pli­cada. I això fa que la recerca es foca­litzi a escriure pro­pos­tes, més que no pas a desen­vo­lu­par apli­ca­ci­ons. És una llàstima, perquè Cata­lu­nya des­taca dins de l’Estat espa­nyol i és pio­nera en recerca en molts àmbits, com ara en la gestió del trànsit, el sec­tor de salut i el de l’auto­moció”, explica Vila­jo­sana.

La IoT no és ciència-ficció, és més quo­ti­di­ana del que ens pen­sem. A hores d’ara s’aplica en molts esce­na­ris, com ara moni­to­ratge de cade­nes de pro­ducció, de sis­te­mes de segu­re­tat, d’aler­tes sanitàries, de domòtica i un llarg etcètera d’objec­tes quo­ti­di­ans, com les claus del cotxe, la vigilància del son de les cri­a­tu­res, la segu­re­tat al domi­cili, a l’ofi­cina o a les gran­ges d’ani­mals, o els drons que fan reco­ma­na­ci­ons als agri­cul­tors sobre quan és idoni regar el camp o collir el fruit, per no esmen­tar rellot­ges intel·ligents o dis­po­si­tius en forma de pol­sera que tenen cura de la res­pi­ració o els batecs del cor.

Diver­ses velo­ci­tats.

“Des de fa un parell d’anys, l’apli­cació de la IoT s’està gene­ra­lit­zant en la indústria pesada i les infra­es­truc­tu­res crítiques. En el cas de l’auto­moció, la IoT encara es troba en fase pilot perquè no és només el cotxe el que ha de dur els ele­ments per con­nec­tar-se, que ja els du, sinó que també ha de comp­tar amb les bases per a les con­ne­xi­ons, que han d’estar ubi­ca­des a les car­re­te­res, i això encara no està gaire estès”, comenta Vila­jo­sana.

Indica que el nivell de segu­re­tat serà una de les qüesti­ons pun­tals i com­ple­xes, sobre­tot en l’àmbit dels cot­xes autònoms. “Reque­ri­ran dife­rents nivells de segu­re­tat per detec­tar acci­dents o res­posta ràpida davant les pos­si­bles falla­des del sis­tema, entre d’altres. Ja hi ha diver­ses empre­ses, com ara Ficosa i Bosch, que estan tre­ba­llant amb les tar­ge­tes que con­nec­ta­ran el cotxe a través d’inter­net.”

Vila­jo­sana asse­gura que el model de negoci, en el cas de l’auto­moció, no serà fàcil de con­fi­gu­rar: “Un ope­ra­dor con­tro­larà la con­nexió amb la com­pa­nyia telefònica i el seu software prendrà deci­si­ons que hau­ran de ser pràcti­ques però també ètiques. D’altra banda, també hi ha la qüestió de la pri­va­ci­tat de les dades o deter­mi­nar qüesti­ons en prin­cipi menors però també impor­tants, com ara què pas­sarà amb el roa­ming un cop el cotxe creui una fron­tera.” Els cot­xes, diu, ja són capaços de fer mol­tes d’aques­tes acci­ons, però han d’espe­rar que la nor­ma­tiva se situï al mateix nivell. Tot i això, asse­gura: “Aviat no com­pra­rem un model de cotxe, sinó un ser­vei de mobi­li­tat.”

Tec­nològica­ment, tot és fac­ti­ble, però només ens que­da­rem amb aquells dis­po­si­tius “que real­ment tin­guin un ús relle­vant”, diu Vila­jo­sana. “En l’evo­lució de la IoT –asse­gura– hem d’espe­rar uns sis­te­mes energètica­ment més efi­ci­ents i que l’extracció de conei­xe­ment sigui cada vegada millor, i que l’objecte, amb IA i big data, sigui capaç de pro­ces­sar cada vegada més dades per pren­dre les millor deci­si­ons per a nous casos d’ús, molts dels quals encara no els conei­xem ni els ima­gi­nem.”

Nou Esce­nari.

Les màqui­nes inter­con­nec­ta­des escriu­ran el futur i, segons totes les mira­des, millo­ra­ran la nos­tra manera de viure i de tre­ba­llar. Serà, en defi­ni­tiva, un ele­ment essen­cial de la inter­net de nova gene­ració. En aquest sen­tit, segons estima Bos­ton Con­sul­ting Group, es pre­veu que el total de dis­po­si­tius con­nec­tats a la IoT arribi a la xifra de 30.900 mili­ons d’uni­tats el 2025. Altres fonts par­len de 64 bili­ons de dis­po­si­tius IoT a tot el món en la mateixa data. Les pre­vi­si­ons econòmiques per a aquesta indústria també són mil milionàries.

De moment, però, aques­tes con­ne­xi­ons encara són limi­ta­des. Sig­fox, proveïdor de ser­veis IoT i pri­mer ope­ra­dor glo­bal de xar­xes 0G –una freqüència que no neces­sita llicència perquè es tracta d’una banda de menys d’1 GHz, amb la limi­tació que no per­met la comu­ni­cació bidi­rec­ci­o­nal, tot i que ofe­reix bona cober­tura a molta distància–, ha dut a terme el Mapa de la Inter­net de les Coses, després d’ana­lit­zar més de 4,2 mili­ons de dis­po­si­tius con­nec­tats a la seva xarxa, pre­sent al 75% del ter­ri­tori i amb una quota de mer­cat del 40%. Sig­fox ha conclòs que Madrid (19%), Cata­lu­nya (15%), les Bale­ars (12%), el País Valencià (11%) i Anda­lu­sia (10%) aglu­ti­nen el 66% dels dis­po­si­tius con­nec­tats a l’Estat, i que en els tres pri­mers ter­ri­to­ris es con­cen­tren pràcti­ca­ment la mei­tat de les con­ne­xi­ons a l’Estat.

Entre els sec­tors que més uti­lit­zen aquests dis­po­si­tius IoT, segons aquest estudi, des­ta­quen l’agri­cul­tura, els ser­veis bàsics (aigua, elec­tri­ci­tat o gas, entre d’altres) i la gestió d’ins­tal·laci­ons. A con­ti­nu­ació, se situen l’auto­moció i el retail.

Recerca a fons.

A Cata­lu­nya, el cen­tre de recerca tec­nològic de referència en IoT, però també en 5G, tec­no­lo­gies immer­si­ves, ciber­se­gu­re­tat, blockc­hain o IA, entre d’altres, és la Fun­dació i2Cat.

El cen­tre va obte­nir 16,7 mili­ons d’euros dels pro­grama de finançament a la recerca i la inno­vació Hori­zon 2020 de la Comissió Euro­pea, que va fina­lit­zar el desem­bre pas­sat i que va donar pas al nou pro­grama ano­me­nat Hori­zon Europe, amb vigència fins al 2027.

Gràcies al finançament rebut, i2Cat va par­ti­ci­par en el desen­vo­lu­pa­ment de trenta-nou pro­jec­tes de recerca i inno­vació euro­peus, dels quals en va lide­rar set: tres en l’àmbit de la 5G, tres en el camp de les tec­no­lo­gies immer­si­ves i un en el de la ciber­se­gu­re­tat apli­cada al cas d’ús del vehi­cle con­nec­tat i autònom.

“La majo­ria de solu­ci­ons tec­nològiques són trans­ver­sals a molts sec­tors. Per això, a la fun­dació estem orga­nit­zats en dos de ver­ti­cals, que cor­res­po­nen als pro­jec­tes pro­vi­nents del sec­tor públic, d’una banda, i als del sec­tor pri­vat, de l’altra. Alhora, estem espe­ci­a­lit­zats per tec­no­lo­gies”, explica Ana Moli­ner, direc­tora de Busi­ness Deve­lop­ment a la Fun­dació per al sec­tor pri­vat.

i2Cat col·labora amb diver­ses tipo­lo­gies d’empre­ses i sec­tors, fan inno­vació i recerca: “No venem ni pro­duc­tes ni ser­veis!”, pun­tu­a­litza Moli­ner. “Tre­ba­llem per a empre­ses del món TIC, ja siguin mul­ti­na­ci­o­nals, pimes o start-ups, però han de ser empre­ses capa­ces d’absor­bir la nos­tra tec­no­lo­gia i con­ver­tir-la en pro­ducte.” D’altra banda, també col·labo­ren amb com­pa­nyies que tenen els seus pro­pis depar­ta­ments d’inno­vació, als quals apor­ten conei­xe­ment, explica Moli­ner.

Al cos­tat de l’empresa.

En aquest ver­ti­cal, i2Cat iden­ti­fica rep­tes con­jun­ta­ment amb les empre­ses, o bé aques­tes es diri­gei­xen a la fun­dació per acce­dir a les línies de sub­venció o finançament de pro­jec­tes, “perquè en aquests casos és indis­pen­sa­ble anar de bra­cet d’un cen­tre de recerca”.

Segons Moli­ner, un dels sec­tors que més opta a la IoT a casa nos­tra és el de la salut. “Tenim casos molt diver­sos. Per exem­ple el d’una start-up que està dis­se­nyant una dutxa intel·ligent, que incor­pora sen­sors que aler­tin de cai­gu­des o canvi de ruti­nes, i enviar avi­sos a emergències, fami­li­ars o cui­da­dors. Està ori­en­tada a la gent gran o a per­so­nes o col·lec­tius amb limi­ta­ci­ons de mobi­li­tat. Des d’i2Cat els aju­dem a dis­se­nyar els sen­sors i a cons­truir l’arqui­tec­tura de les comu­ni­ca­ci­ons.”

La covid-19 ha fet sor­gir mol­tes apli­ca­ci­ons des­ti­na­des a la traçabi­li­tat dels con­tac­tes. Moli­ner explica que un d’aquests pro­jec­tes, desen­vo­lu­pat per a Fira de Bar­ce­lona, va crear una apli­cació per fer-se ser­vir en qual­se­vol esde­ve­ni­ment i lloc on hi ha una alta con­cen­tració de per­so­nes. “En aquesta cas, la solució estava inse­rida en l’acre­di­tació, que incor­po­rava un TAC con­nec­tat a diver­ses bali­ses en llocs estratègics, encar­re­ga­des de cap­tar el movi­ment dins del recinte.” Aquest sis­tema per­met seguir el recor­re­gut d’una per­sona i saber amb qui ha estat en con­tacte i durant quant de temps ho ha estat, de man­rea que per­met una traçabi­li­tat ràpida en cas de veure’s com­pro­mesa la segu­re­tat sanitària.

Domòtica i sani­tat.

Altres àrees, com l’auto­ma­tit­zació de la llar, ja han fet un pas més enllà de la domòtica que coneixíem fins ara. “Incor­po­rem veu per donar ordres, llen­guatge natu­ral”, indica Moli­ner. Simon és una de les empre­ses amb què i2Cat col·labora més inten­sa­ment i des de fa més temps.

“Amb aquesta com­pa­nyia d’equi­pa­ment elèctric dis­se­nyem casos d’ús, per exem­ple, la loca­lit­zació de per­so­nes en dife­rents zones de la casa per fer més efi­ci­ent el con­sum d’ener­gia a la llar. Ara tre­ba­llem amb ells el llen­guatge natu­ral, perquè a través de les ordres de veu a dife­rents ele­ments de la casa sigui pos­si­ble detec­tar una tren­ca­dissa de vidres o cai­gu­des de per­so­nes, per posar dos exem­ples, i enviar alar­mes allà on l’usu­ari hagi deter­mi­nat.”

Un altre cas d’ús és el que s’està desen­vo­lu­pant per al robot assis­ten­cial del grup Saltó. “Aquest robot incor­pora sensòrica per detec­tar també can­vis de ruti­nes o cai­gu­des interac­tu­ant amb la veu. El robot fa pre­gun­tes a la per­sona de la qual té cura i en funció de la res­posta que rep, activa una alarma o exe­cuta una ordre. Ara estem tre­ba­llant perquè sigui capaç de reconèixer el llen­guatge natu­ral”, explica Moli­ner. A més de l’apli­cació de tenir cura de les per­so­nes, el robot del grup Saltó s’uti­litza per al man­te­ni­ment d’edi­fi­cis o en la pre­dicció de falla­des en pla­ques foto­vol­tai­ques, entre d’altres. “Això és IoT: estalvi de cos­tos i eficiència en pro­ces­sos”, rebla.

Tots aquests dis­po­si­tius for­men una xarxa de dades que es pro­ces­sen local­ment, evi­tant així ris­cos en la segu­re­tat, en no estar con­nec­tats a inter­net. El procés es fa a través d’edge com­pu­ting, que a més d’aug­men­tar la segu­re­tat també incre­menta la velo­ci­tat de pro­ces­sa­ment de les dades, perquè el cen­tre comu­ni­ca­dor està situat més pròxim a nosal­tres.

En tot cas, segons Vila­jo­sana, també s’ha de tenir en compte la solució cloud con­ti­nuum, un sis­tema capaç de dis­cer­nir on ha d’anar cada infor­mació i la velo­ci­tat que ha d’aga­far en funció de si és més o menys crítica. Això es fa a través d’smart cells, en les quals tre­ba­llen com­pa­nyies com Cell­nex, on la banda és com­par­tida i, com que no tota la infor­mació pot pas­sar a l’hora, s’esta­blei­xen pri­o­ri­tats. Aquest model per­met no haver de repli­car la infra­es­truc­tura.

Apli­ca­ci­ons.

i2Cat col·labora amb diver­sos pro­jec­tes euro­peus per a la gestió d’infra­es­truc­tu­res crítiques, com les de dis­tri­bució de gas, aigua i elec­tri­ci­tat. Aquest és el cas del pro­jecte Smart5­Grid, que explora l’ús de la 5G i busca tro­bar solu­ci­ons que per­me­tin a les empre­ses detec­tar erra­des, fer un con­trol efi­ci­ent de la dis­tri­bució de l’ener­gia, o el moni­to­ratge d’àmplies àrees d’actu­ació en temps real.

“Amb la IoT pura es com­bi­nen altres tec­no­lo­gies, com la 5G, la IA, el big data o l’anàlisi de dades, perquè és a través d’aques­tes tec­no­lo­gies que pot explo­tar les seves fun­ci­o­na­li­tats. Només cap­tant les dades de manera ràpida i amb capa­ci­tat d’inter­pre­tació es poden pren­dre millors deci­si­ons. Tots els pro­jec­tes en què estem impli­cats incor­po­ren sem­pre IoT pur, 5G o IA, i molt sovint les tres”, explica Moli­ner.

La logística o ele­ments de la ciu­tat intel·ligent (smart city) estan incor­po­rant ele­ments IoT a gran velo­ci­tat per tal de millo­rar pro­ces­sos pro­duc­tius, ges­ti­o­nar de manera efi­ci­ent la sensòrica, la geo­lo­ca­lit­zació, la mobi­li­tat i la comu­ni­cació entre vehi­cles, el con­trol de semàfors o de con­te­ni­dors de brossa.

“Estem a punt de pre­sen­tar un pro­jecte, que desen­vo­lu­pem con­jun­ta­ment amb la Con­se­lle­ria d’Inte­rior, basat en drons que es comu­ni­quen via satèl·lit i que tenen com a objec­tiu mis­si­ons de res­cat, con­trol d’incen­dis o acci­dents en vies urba­nes, i la iden­ti­fi­cació de per­so­nes o vehi­cles, entre d’altres”, explica Josep Para­dells, direc­tor de l’i2Cat. Aquest és un exem­ple de la ver­ti­cal de la fun­dació dedi­cada a l’admi­nis­tració pública.

L’i2Cat ha inter­vi­gut i intervé en múlti­ples pro­jec­tes, com ara l’Enxa­neta, el nano­satèlit arti­fi­cial desen­vo­lu­pat per l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Espa­ci­als de Cata­lu­nya. “Estem fent els sen­sors que por­tarà el segon nano­satèlit, que s’uti­lit­za­ran per al con­trol de la humi­tat en zones no agrícoles, per apro­fun­dir en el canvi climàtic a casa nos­tra”, anun­cia Para­dells.

Els rep­tes que pre­senta avui dia l’àmbit de la IoT se cen­tren en l’evo­lució de la interac­tu­ació entre per­so­nes i dis­po­si­tius, sumat a la segu­re­tat pel que fa tant a les dades com a l’exe­cució de les ordres. “Els estu­dis en ciber­se­gu­re­tat estan incor­po­rats a tots els pro­jec­tes en què tre­ba­llem. A més, com a i2Cat, també duem a terme col·labo­ra­ci­ons cen­tra­des només en l’àmbit de la segu­re­tat”, explica Moli­ner.

A Cata­lu­nya hi ha diver­ses ini­ci­a­ti­ves cen­tra­des en el desen­vo­lu­pa­ment de la IoT, com ara FEM-IoT, una agru­pació impul­sada per dotze cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats de Cata­lu­nya per impul­sar la trans­ferència i la recerca en el sec­tor de la IoT; i la IoT Cata­lan Alli­ance, que defi­neix estratègies per poten­ciar aquest sec­tor.

Vital per al català.

“Una ini­ci­a­tiva des­ta­cada és el pro­jecte Aina, del depar­ta­ment de Polítiques Digi­tals. Nas­cut d’un acord entre el Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter, la Gene­ra­li­tat i la Fun­dació Mozi­lla, té com a objec­tiu garan­tir el català en l’era digi­tal. Això és molt impor­tant per obte­nir data­set català lliure, per als dis­po­si­tius IoT que fun­ci­o­nen a través de la veu”, diu Para­dells.

En l’àmbit euro­peu, hi ha diver­sos pro­jec­tes en marxa, en els quals i2Cat també està impli­cada, com ara Res­pond-A, que desen­vo­lupa solu­ci­ons sen­zi­lles de res­posta ràpida, i la IoT-Ngin, que mira la nova gene­ració d’IoT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.