Empreses

Zero2Infinity està a punt per portar turistes a l’espai

L’empresa de Barberà del Vallès ha desenvolupat el projecte Bloon, una càpsula pressuritzada que s’enlaira amb un globus estratosfèric fins a l’espai, de manera sostenible

El programa New Space de la UE vol obrir el mercat més enllà dels governs
El globus i la càpsula s’enlairen fins al caire de l’espai exterior

“No estem par­lant d’un futu­ri­ble. Aquesta indústria fa uns 15 anys que s’està desen­vo­lu­pant. Per tant, l’espai és pre­sent i ja hi arri­bem tard”, afirma José Mari­ano López Urdi­a­les, engi­nyer aeronàutic, fun­da­dor i CEO de l’empresa cata­lana Zero2In­fi­nity, ubi­cada a Bar­berà del Vallès.

Nas­cuda el 2009, Zero2In­fi­nity ha creat Bloon, una càpsula pres­su­rit­zada que s’aco­bla a un glo­bus estra­tosfèric per arri­bar a l’espai. Els pas­sat­gers que puguin gau­dir d’un vol a Bloon podran veure la cur­va­tura de la Terra i el color negre de l’espai exte­rior. No es tracta d’un futu­ri­ble. Zero2In­fi­nity ja té la tec­no­lo­gia a punt.

“Tenim un sis­tema de nave­gació que arriba fins al límit de l’espai exte­rior. Ens situem a uns 36 quilòmetres de la Terra, per sobre de per on volen els avi­ons, que ho fan a una altura d’entre 10 i 12 quilòmetres, i per sota dels satèl·lits de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, que ja se situen a l’espai exte­rior. Des de l’altura on arriba el nos­tre glo­bus, es pot veure Cata­lu­nya sen­cera i amb la reso­lució que vul­guis, fins i tot pots arri­bar a veure amb clare­dat les matrícules dels cot­xes. I el glo­bus és prac­ti­ca­ment estàtic, que vol dir que t’hi pots estar hores, dies o set­ma­nes. És el que es deno­mina pla­ta­for­mes HAPS (High Alti­tude Pseudo-Sate­lli­tes)”, explica López Urdi­a­les.

Fins ara, l’empresa ha cres­cut per les inver­si­ons pri­va­des que ha acon­se­guit, sense rebre cap sub­venció pública per al pro­jecte. Des­taca, però, que si l’empresa igua­la­dina Ultra­ma­gic no existís, “nosal­tres tam­poc hi seríem”. I ara, a més de fer tas­ques rela­ci­o­na­des amb el pro­to­ti­patge d’ele­ments per a l’espai, cap­tació de dades i tre­balls fotogràfics, volen pro­mo­ci­o­nar el turisme espa­cial fet des de casa nos­tra, més asse­qui­ble i de manera sos­te­ni­ble.

“L’Estat espa­nyol i Cata­lu­nya en par­ti­cu­lar tenen una molt bona opor­tu­ni­tat en aquest àmbit. Cata­lu­nya podria esde­ve­nir líder en turisme espa­cial”, asse­gura. Per acon­se­guir-ho, indica: “Ens hem de cen­trar en les for­ta­le­ses que ja tenim: el turisme n’és una, però també hem de tenir en compte que està ubi­cada en el nos­tre ter­ri­tori una empresa líder mun­dial en glo­bus tri­pu­lats, la igua­la­dina Ultra­ma­gic; i la feina que fa l’Ins­ti­tut Car­togràfic de Cata­lu­nya. A més, empre­ses des­ta­ca­des que han triat Bar­ce­lona per ubi­car-se, com ara Air­bus, que ha situat a la capi­tal de Cata­lu­nya el seu cen­tre d’imatge mun­dial. Tot això repre­senta avan­tat­ges per lide­rar el turisme de l’espai.”

López Urdi­a­les va estu­diar al MIT (Mas­sac­hu­setts Ins­ti­tute of Tech­no­logy, als Estats Units), amb una beca que va rebre de La Caixa, enti­tat que després ha inver­tit a Zero2In­fi­nity. Però l’afició per l’espai li ve del seu pare, José Juan López Moreno, astrofísic i pro­fes­sor i inves­ti­ga­dor del CSIC. “A casa, sen­tir par­lar de l’espai ha estat sem­pre quel­com habi­tual”, afirma.

Més enllà de l’oci.

A més de cen­trar-se a poder ini­ciar el turisme espa­cial a Cata­lu­nya, Zero2In­fi­nity es dedica des que va néixer a tas­ques com ara donar suport al desen­vo­lu­pa­ment dels ins­tru­ments que neces­si­ten els HAPS, “ja que s’han de pro­var des d’un glo­bus abans d’imple­men­tar-los”, indica López Urdi­a­les. També obte­nen dades que es fan ser­vir, per exem­ple, per als cen­tres de mete­o­ro­lo­gia; pre­nen imat­ges de l’espai per cam­pa­nyes de màrque­ting, i són proveïdors de l’Agència Espa­cial d’Algèria.

López Urdi­a­les asse­gura que la tec­no­lo­gia que ofe­reix el sec­tor espa­cial bene­fi­cia molts sec­tors. “La infor­mació que envien els satèl·lits pot ser molt útil per a empre­ses de sec­tors com ara l’agri­cul­tura, per exem­ple. Tenir infor­mació relle­vant els dona l’opor­tu­ni­tat de millo­rar la seva pro­duc­ti­vi­tat. Només cal que incor­po­rin GPS a la seva acti­vi­tat i el satèl·lit fa la resta. Aquesta tec­no­lo­gia la tenim a l’abast i no l’apro­fi­tem tot el que podríem”, es lamenta.

En l’àmbit comer­cial, el sec­tor és com­pli­cat. “Ha estat el menys sem­blant a un mer­cat que qual­se­vol de nosal­tres pugui ima­gi­nar. És un sec­tor tre­men­da­ment estratègic i polític, està molt inter­vin­gut pels governs, que, alhora, són els prin­ci­pals cli­ents i regu­la­dors. La infor­mació en aquest mer­cat ni és pública ni és com­par­tida, com passa en la resta. Així, si no tens suport de l’admi­nis­tració pública, es fa molt difícil com­pe­tir.”

Pre­ci­sa­ment, el que pretén el pro­grama New Space de la Unió Euro­pea és que el mer­cat del sec­tor espa­cial esde­vin­gui com qual­se­vol altre mer­cat. Però, segons López Urdi­a­les, “encara som lluny de poder-ho acon­se­guir”.

Zero2In­fi­nity es troba ara tre­ba­llant per fer més vols i aca­bar de cer­ti­fi­car el sis­tema. “Ens fal­ten 10 o 12 vols i 2,5 mili­ons d’euros per poder pujar per pri­mera vegada una per­sona a l’espai”, afirma el CEO de la firma, i acla­reix: “No volem sub­ven­ci­ons, volem con­trac­tes.” Les con­ver­ses amb inver­sors són cons­tants. “Ara estem par­lant amb el Depar­ta­ment de Polítiques Digi­tals de la Gene­ra­li­tat per apor­tar la nos­tra tec­no­lo­gia i conei­xe­ments als pro­jec­tes que volen ende­gar. Ens fa il·lusió fer coses aquí, a casa nos­tra.”

Vols costosos però no tan exclusius

La missió Red Bull Stratos, que va consistir en un salt en paracaigudes de Felix Baumgartner des del caire de l’espai, el 14 d’octubre del 2012, va tenir un cost de 4o milions de dòlars. Els vols turístics a l’espai que proposen empreses com ara SpaceX, d’Elon Musk; Blue Origin, de Jeff Bezos, fundador d’Amazon; i Virgin Galactic, del britànic Richard Branson, tenen un cost d’uns 2,5 milions de dòlars per persona. “Nosaltres proposem vols per 110.000 euros per persona”, afirma López Urdiales.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.