Política

Es posa en marxa el Consell de la Catalunya Exterior

El nou òrgan reuneix membres del govern, comunitats i entitats a fora per intensificar relacions i ampliar serveis

Treballarà per potenciar el registre de catalans a l’exterior o renovar els casals

Els més de 400.000 catalans que es calcula que viuen a l’estranger ja disposen d’un nou òrgan impulsat pel govern a fi d’intensificar-hi les relacions i atendre i seguir de més a prop els seus interessos. Ahir es va constituir formalment, en un ple semitelemàtic al Palau de la Generalitat, el nou Consell de la Catalunya Exterior, un fòrum de consulta i de participació que reuneix en una mateixa taula les més altes autoritats de la Generalitat –el va presidir el president, Pere Aragonès, amb la consellera d’Acció Exterior i impulsora de la iniciativa, Victòria Alsina, com a vicepresidenta– i alguns perfils més tècnics amb representants tant dels casals catalans a l’exterior com de noves comunitats virtuals, a més d’altres entitats de la societat civil amb presència a fora, com ara l’ANC, Òmnium o la Plataforma per la Llengua. Dimarts, al Palau de Pedralbes, ja hi havia hagut una primera sessió preparatòria de caràcter més informal en què van participar tots els directors i secretaris generals del departament –entre ells, Laura Costa, que ocupa la direcció general específica de la Catalunya exterior, que s’ha creat aquesta legislatura– a més de la consellera, a fi d’organitzar-se perquè l’òrgan sigui el màxim d’útil i operatiu, i fer un primer repàs de les principals necessitats pendents i els projectes conjunts que es poden emprendre per fer-hi front.

En total, a més d’Aragonès i Alsina, el nou consell el formen 21 vocals procedents de tots els àmbits geogràfics, dels quals sis han pogut ser-hi aquests dies presencialment. Tots ells ja s’han organitzat ara en grups de treball per objectius, amb la funció última, segons assenyalava ahir la consellera a la sortida, d’“assessorar, elaborar informes i fomentar les relacions entre catalans a l’exterior i amb les institucions”. “La xifra ha anat creixent de manera bastant intensiva l’última dècada, i la Generalitat s’hi vol apropar donant-los veu i serveis”, resumia.

Les primeres prioritats del nou òrgan se centraran en tres grans línies de treball. D’un cantó, la voluntat d’ampliar el catàleg de serveis que la Generalitat ofereix a aquest col·lectiu, una intenció que entronca, segons indiquen des del departament, amb la idea d’actualitzar i potenciar el registre de catalans a l’exterior, un cens d’adscripció voluntària creat el 2014 que ja permet gaudir d’avantatges com ara el carnet jove i carnets de biblioteca, colònies d’estiu o la targeta sanitària, el factor fins ara més valorat en les enquestes que s’han fet, i que per exemple molts catalans que viuen a fora ja han fet servir des de l’estiu per vacunar-se a Catalunya. En aquest sentit, ja s’està fent una anàlisi de les eines que ofereix el registre i les que li poden faltar per ser més atractiu.

Un segon gran objectiu és la reforma i modernització dels casals catalans, una xarxa que avui ja n’engloba 144. “Hem de flexibilitzar els models amb què els ajudem, i que siguin més representatius de la gent més jove i de la nova comunitat que ha marxat els últims anys”, constatava ahir Alsina. Per últim, es vol identificar i connectar el “talent català” que hi ha al món, perquè com a mínim se’l pugui involucrar per “fer junts” l’acció exterior del país. Aragonès, en aquest sentit, descrivia els catalans a fora com “el millor ambaixador que el país pot tenir al món”, i assegurava que amb el consell es reforçarà “l’intercanvi de capacitats i de talent, de coneixements i d’expertesa”, i permetrà “teixir encara més complicitats en un món interconnectat”.

La consellera feia èmfasi també a la sortida en un altre gran objectiu inherent a aquest rol, i pel qual ja han destacat històricament les comunitats a l’exterior, que no és cap altre que el de projecció del català. Destacava, així, que els casals “tenen molt bones pràctiques” vinculades a l’ensenyament i a la protecció de la llengua, com ara cursos, espais de joc per a nens o clubs de lectura, i es vol vetllar també per potenciar aquesta faceta, arribant a donar-ne cobertura en països on ara no hi ha casals, sigui des de comunitats veïnes o, si cal, des del mateix departament.

LES FRASES

El consell és un espai per donar veu efectiva i serveis als catalans que viuen a l’estranger, una peça clau de l’acció exterior
Victòria Alsina
consellera d’acció exterior
És una bona eina que ens permetrà enfortir la relació amb el mig milió de catalans que viuen a fora: els volem servir i acompanyar
Pere Aragonès
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.