Política

“Dispareu a matar sense avís”

El president del Kazakhstan fa una crida a esclafar la insurrecció sense contemplacions

Tokàiev agraeix l’ajuda de Rússia i els seus aliats i denuncia una conspiració estrangera contra el règim

Les for­ces de segu­re­tat del Kazakhs­tan van afir­mar ahir que han recu­pe­rat el con­trol dels car­rers d’Almati, la prin­ci­pal ciu­tat del país, en una jor­nada en què el règim va voler mos­trar múscul i deter­mi­nació. Així ho va fer el pre­si­dent, Kassym-Jomart Tokàiev, que en un dis­curs tele­vi­sat va asse­gu­rar que havia donat l’ordre expressa de “dis­pa­rar a matar”, sense previ avís, con­tra els mani­fes­tants, a qui va qua­li­fi­car de “ban­dits”.

“He donat l’ordre als òrgans de la poli­cia i l’exèrcit de dis­pa­rar a matar sense previ avís”, va dir el pre­si­dent, en aler­tar que no dia­lo­garà “amb ban­dits armats i pre­pa­rats, tant locals com estran­gers”. El man­da­tari va asse­nya­lar que “els ter­ro­ris­tes con­ti­nuen mal­me­tent la pro­pi­e­tat esta­tal i pri­vada” i “uti­lit­zen les seves armes en con­tra dels ciu­ta­dans”. “Des de l’estran­ger sen­tim cri­des a les parts per dur a terme con­ver­ses amb la fina­li­tat d’una solució pacífica. Quina xim­ple­ria! Com es pot dia­lo­gar amb cri­mi­nals i assas­sins?”, va argu­men­tar Tokàiev, que va recor­dar que “l’ope­ració anti­ter­ro­rista con­ti­nua”.

Les parau­les del pre­si­dent kazakh arri­ben l’endemà que Rússia enviés para­cai­gu­dis­tes al Kazakhs­tan per aju­dar el règim a sufo­car la insur­recció. La poli­cia va patru­llar ahir les zones més con­flic­ti­ves d’Almati, que eren ple­nes de runa i les mar­ques de les des­tros­ses cau­sa­des pels mani­fes­tants i la res­posta poli­cial. Tot i que la jor­nada va ser molt més tran­quil·la que els dies pre­ce­dents, es van sen­tir alguns trets.

Els alda­rulls i la vio­lenta res­posta poli­cial dels dar­rers dies han dei­xat un balanç de dese­nes de morts, entre els quals agents de les for­ces de segu­re­tat, i edi­fi­cis des­tros­sats. Es tracta dels pit­jors epi­so­dis de violència que hi ha hagut en aquesta exrepública soviètica en els trenta anys que fa que va decla­rar la seva inde­pendència.

La ines­pe­rada deter­mi­nació mos­trada pels mani­fes­tants opo­si­tors, que ini­ci­al­ment pro­tes­ta­ven per l’enca­ri­ment del gas liquat i que han aca­bat qüesti­o­nant el règim, ha alar­mat el govern kazakh, que no ha dub­tat a dema­nar ajuda a l’Orga­nit­zació del Trac­tat de Segu­re­tat Col·lec­tiva (OTSC), aliança mili­tar que agrupa sis exrepúbli­ques soviètiques lide­ra­des per Rússia, que tam­poc no ha dub­tat a donar un cop de mà al seu aliat.

Mos­cou va con­fir­mar ahir que ha noli­e­jat més de 70 avi­ons amb sol­dats al Kazakhs­tan i que aquests esta­ven col·labo­rant a man­te­nir sota con­trol l’aero­port inter­na­ci­o­nal d’Almati, que fins ahir estava en mans dels opo­si­tors.

Tokàiev va apro­fi­tar l’al·locució tele­vi­sada d’ahir per agrair la ràpida res­posta de l’OTSC. El pre­si­dent kazakh va citar el seu homòleg rus, Vladímir Putin, el pri­mer minis­tre d’Armènia, actu­al­ment pre­si­dent pro tem­pore de la OTSC, i els pre­si­dents de Bie­lorússia, Kir­gui­zis­tan i Tad­jikis­tan. “Diri­geixo espe­ci­als parau­les d’agraïment al pre­si­dent de Rússia, Vladímir Putin. Va reac­ci­o­nar molt de pressa i, sobre­tot, amb un càlid sen­tit de com­pa­nyo­nia, a la meva sol·lici­tud”, va dir Tokàiev, que va expres­sar la seva gra­ti­tud també als man­da­ta­ris de la Xina, l’Uzbekis­tan i Tur­quia, així com a l’ONU i altres orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

El Kazakhs­tan té un paper clau en la con­nexió comer­cial de la Xina amb Europa i per això Pequín vol evi­tar cap mena d’ines­ta­bi­li­tat en aquest país. El pre­si­dent xinès, Xi Jin­ping, es va soli­da­rit­zar ahir amb Tokàiev pels “alda­rulls de gran abast” al país i el va feli­ci­tar per haver pres “mesu­res con­tun­dents i deci­si­ves en moments crítics per cal­mar la situ­ació”.

Tokàiev va cri­ti­car, en canvi, el “paper ins­ti­ga­dor” de mit­jans inde­pen­dents i polítics estran­gers, als quals va acu­sar de “sen­tir-se per sobre de les lleis i con­si­de­rar que tenen el dret a reu­nir-se i par­lar del que els doni la gana”. “Les acci­ons irres­pon­sa­bles d’aquests lamen­ta­bles acti­vis­tes dis­tre­uen la poli­cia del com­pli­ment de les seves prin­ci­pals res­pon­sa­bi­li­tats. De vega­des són objecte de violència i ofen­ses”, va denun­ciar.

A més, els va res­pon­sa­bi­lit­zar de les res­tric­ci­ons impo­sa­des durant aquests dies a inter­net, “a con­seqüència de la qual cosa resul­ten afec­tats els interes­sos de mili­ons de ciu­ta­dans i l’empre­sa­riat naci­o­nal”. “Aquests dema­gogs irres­pon­sa­bles s’han tor­nat còmpli­ces del desen­vo­lu­pa­ment de la tragèdia al Kazakhs­tan”, va afir­mar.

LES FRASES

Com es pot dialogar amb criminals i assassins?
L’operació antiterrorista continua
Kassym-Jomart Tokàiev
president del kazakhstan

Crida a la calma de l’OTAN

El representant especial de l’OTAN per al Caucas Sud i l’Àsia Central, Javier Colomina, va expressar ahir la preocupació de l’Aliança Atlàntica pels esdeveniments al Kazakhstan, i va instar a la calma i al diàleg a més del compliment dels drets humans al país centreasiàtic. “L’OTAN comparteix la greu preocupació per la situació al Kazakhstan, incloses les informacions sobre morts”, va assenyalar el diplomàtic en una piulada a Twitter. “Instem totes les parts a la calma, a abstenir-se de la violència i a perseguir el diàleg. Les autoritats han de respectar les obligacions internacionals en matèria de drets humans, entre les quals, el dret a les protestes pacífiques”, hi va afegir.

L’Aliança Atlàntica està centrada aquest dies en un altre conflicte d’una exrepública soviètica, Ucraïna, que se sent amenaçada per Rússia. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar ahir que el “risc de conflicte” entre Rússia i Ucraïna és real”. Les relacions amb Moscou es compliquen encara més pel Kazakhstan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.