Política

Acostament sense acords de Rússia i els EUA sobre Ucraïna

Putin rebaixa l’amenaça d’una invasió, però manté el desplegament de tropes a prop dels territoris controlats pels rebels prorussos

Washington i Moscou discrepen sobre una eventual entrada dels ucraïnesos a l’Aliança Atlàntica

Els Estats Units pre­nen el pols a Rússia sobre les seves inten­ci­ons a Ucraïna amb una tro­bada diplomàtica a Gine­bra. Envi­ats per Was­hing­ton i Mos­cou, el vice­mi­nis­tre rus d’Afers Estran­gers, Ser­guei Riabkov, i la vice­se­cretària d’Estat dels EUA, Wendy Sher­man, van tenir ahir una reunió “útil” i “intensa” en ter­reny neu­tral, però no van arri­bar a cap acord, com ja s’espe­rava.

Al llarg de tot el dia, les dues parts van pre­sen­tar els seus punts de vista i línies ver­me­lles sobre la situ­ació a Ucraïna i la segu­re­tat al con­junt de la regió. Mal­grat man­te­nir una forta presència mili­tar a la fron­tera amb l’exrepública soviètica, el Krem­lin va enviar ahir un mis­satge tran­quil·lit­za­dor a la Casa Blanca a través de Riabkov: “No tenim intenció d’envair Ucraïna.”

Així i tot, el pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden, no se’n refia, del líder rus. I és que les con­di­ci­ons que posa Vladímir Putin per no des­tor­bar la calma a l’est d’Europa sem­blen difícils d’empas­sar i gene­ren dub­tes sobre les seves inten­ci­ons reals.

Després de des­ple­gar unes 100.000 tro­pes a prop del Don­bass, ter­ri­tori a Ucraïna par­ci­al­ment con­tro­lat pels rebels pro­rus­sos des del 2014, a finals de desem­bre Rússia va posar sobre la taula una llista d’exigències als EUA per no llançar un atac mili­tar. Pre­o­cu­pat per l’expansió occi­den­tal a l’esfera que con­si­dera “d’interès vital”, Putin reclama que els països de l’Europa de l’Est i l’Àsia cen­tral no puguin entrar mai a l’OTAN. Espe­ci­al­ment, Ucraïna.

“Per a nosal­tres és abso­lu­ta­ment impres­cin­di­ble asse­gu­rar-nos que Ucraïna mai esde­vin­gui mem­bre de l’OTAN”, defen­sava ahir Riabkov en sor­tir de la llarga reunió amb Sher­man. Per això, els rus­sos exi­gei­xen als EUA i a la resta de mem­bres de l’OTAN “garan­ties vin­cu­lants” que els ucraïnesos no en for­ma­ran mai part: “És una qüestió de segu­re­tat naci­o­nal.” Aquí van topar de ple amb els nord-ame­ri­cans.

Sher­man va dei­xar clar a Riabkov que això és inne­go­ci­a­ble per a Was­hing­ton. “No per­me­trem que ningú posi fi a la política de por­tes ober­tes de l’OTAN”, va avi­sar. Tan­ma­teix, l’admi­nis­tració de Biden no pen­jarà el telèfon a Mos­cou per evi­tar una guerra a Europa. “Hem tin­gut inter­can­vis útils que ens aju­da­ran a mar­car el camí a seguir”, va dir ahir Sher­man, tot indi­cant que con­ti­nu­a­ran par­lant.

Mal­grat les dis­crepàncies, l’emis­sari rus també va mar­xar de Gine­bra “més opti­mista” sobre el diàleg per les ten­si­ons amb Ucraïna, tot i que, segons ell, els prin­ci­pals pro­ble­mes “encara estan en l’aire”. No ha vist “com­pressió” al cos­tat nord-ame­ricà del que per als rus­sos sig­ni­fica una expansió de l’OTAN cap a l’est en un moment de com­pe­tició i ines­ta­bi­li­tat glo­bal. “Tenim visi­ons opo­sa­des sobre el que cal fer”, opina Riabkov.

La cita a Gine­bra marca l’inici d’una ronda de con­ver­ses diplomàtiques que con­ti­nuarà dime­cres amb l’OTAN i dijous amb l’Orga­nit­zació per a la Segu­re­tat i la Coo­pe­ració a Europa (OSCE). Aquesta última reunió és l’única en què par­ti­ci­parà Kíev. La Unió Euro­pea ni hi serà ni se l’espera, en les nego­ci­a­ci­ons per impe­dir una guerra a les por­tes de casa seva.

A Brus­sel·les fa dies que recla­men una cadira pròpia en la taula de diàleg, però s’han de con­for­mar amb la par­ti­ci­pació dels socis euro­peus a través d’aquests altres fòrums. Putin ja té la pri­mera victòria: des­fer-se d’un inter­lo­cu­tor incòmode com el club euro­peu.

L’OTAN no renuncia a ampliar-se

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir ahir Rússia que “mai” tancarà la porta a l’entrada d’Ucraïna a l’Aliança Atlàntica. És la seva línia vermella de cara a qualsevol diàleg amb el Kremlin. “No podem comprometre el dret de cap nació europea a escollir el seu propi camí”, va defensar en una roda de premsa després de reunir-se a Brussel·les amb la viceministra ucraïnesa per a la Integració Europea i Euroatlàntica, Olga Stefanixina.

La trobada va servir per donar veu a Ucraïna mentre russos i nord-americans discutien sobre el seu país a Ginebra. Stefanisxina va assegurar que l’entrada a l’OTAN té el suport de la majoria de la població i va criticar que pugui ser “objecte de negociació o moneda de canvi” per evitar l’agressió militar russa.

“Rússia està intentant imposar la seva agenda”, va avisar Stefanixina. Kíev critica les exigències del Kremlin, però el president del país, Volodímir Zelenski, pretén obrir una via de diàleg paral·lela amb Moscou. D’entrada, Zelenski vol un alto el foc, un intercanvi de presoners i l’obertura de punts de pas per a civils al Donbass. La part més controvertida és la política, ja que el seu govern estaria disposat a discutir sobre l’autogovern a les zones separatistes i la transferència d’alguns poders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.