Gran angular

La solidesa del totxo

Cinc mesos és el temps que cal per vendre un habitatge, des que es publica l’anunci fins que se signa l’escriptura del contracte de venda

Can­viar d’habi­tatge és el prin­ci­pal motor de la com­pra­venda d’immo­bles resi­den­ci­als el 2021, un mer­cat que està dis­pa­rat amb un incre­ment del 19% el novem­bre pas­sat (última dada dis­po­ni­ble). Segons una enquesta que la pla­ta­forma immo­biliària digi­tal Casavo ha rea­lit­zat entre les per­so­nes que van ven­dre casa seva el 2021, la majo­ria, el 56%, volia com­prar-ne una de més ade­quada per a les seves neces­si­tats o bé per can­viar de barri o de ciu­tat. Per un 40%, la raó era obte­nir liqui­di­tat; per un 22%, perquè l’havia here­tat, i per un 5%, perquè s’havia sepa­rat.

El con­fi­na­ment i els nous usos de les llars deri­vats de la pandèmia, com ara el tele­tre­ball, han fet refle­xi­o­nar mol­tes famílies sobre l’espai en què con­vi­uen; això en un moment en què algu­nes d’elles s’han tro­bat amb un coixí d’estal­vis, per les des­pe­ses no efec­tu­a­des, i amb unes con­di­ci­ons de finançament favo­ra­bles. Tot ple­gat ha ali­men­tat un boom que Fran­cisco Sierra, direc­tor gene­ral de Casavo, equi­para al del 2007.

El ser­vei d’estu­dis de Cai­xa­Bank dona fe de la força de la demanda d’habi­tatge i cal­cula que aquest any can­vi­a­ran de mans més de mig milió d’immo­bles a tot l’Estat. Però, més enllà de la demanda inte­rior i de les raons esmen­ta­des, no es pot obli­dar el vigor de la demanda estran­gera, molt vin­cu­lada amb el turisme, i que va patir espe­ci­al­ment durant els mesos més durs de la pandèmia. Judit Mon­to­riol, eco­no­mista senior de Cai­xa­Bank Rese­arch, que va par­ti­ci­par en unes jor­na­des con­jun­tes amb l’APCE, els pro­mo­tors cata­lans, atri­bu­eix al seg­ment estran­ger un 11% de les com­pra­ven­des d’habi­tatge de Cata­lu­nya -en el cas de Girona, el per­cen­tatge arriba al 21,4%.

El negoci pro­mo­tor con­ti­nua molt cen­trat en el pro­ducte per aquesta demanda de repo­sició davant les grans difi­cul­tats de fer habi­tatge per a altres públics. Això explica les magres dades sobre habi­tat­ges ini­ci­ats el 2021, al vol­tant de 15.000 a tot Cata­lu­nya, lluny dels 25.000 anu­als que cal­dria per, almenys, cobrir les neces­si­tat cal­cu­la­des en funció de la cre­ació neta de llars i fer front a l’emergència de l’habi­tatge, segons ha expli­cat Xavier Vila­jo­ana, pre­si­dent de l’APCE.

En aquest con­text de demanda crei­xent i oferta limi­tada, els preus ten­dei­xen a pujar. El Col·legi de Nota­ris de Cata­lu­nya ha infor­mat que el preu mitjà es va situar en els 1.965 €/m² el novem­bre, un 12,4% més que un any abans i cinc punts per sobre de la mit­jana de l’Estat. També han cres­cut les hipo­te­ques, un 5,2%, però només el 52% de les com­pra­ven­des es finan­cen amb un préstec.

L’apa­ra­dor d’aquests can­vis és inter­net: el 81% de la pro­moció és amb pla­ta­for­mes digi­tals, i cada cop més la valo­ració i les visi­tes als pisos es fan de manera vir­tual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.