Empreses

Nou laboratori de Farmaprojects per ampliar mercat

Farmaprojects reforça la seva posició en el control de qualitat i alliberament de medicaments

Farmaprojects va iniciar el 2009 el seu vincle amb el grup polonès Polpharma

Far­ma­pro­jects, espe­ci­a­lit­zada en el sub­mi­nis­tra­ment d’espe­ci­a­li­tats far­macèuti­ques genèriques, ha obert un labo­ra­tori amb cer­ti­fi­cació GMP al Parc Científic de Bar­ce­lona (PCB) que ha de ser­vir, com explica Car­men Bau, direc­tora tècnica i de qua­li­tat de Far­ma­pro­jects, “per ampliar el mer­cat a l’oest d’Europa, a mer­cats com ara Ale­ma­nya i Itàlia, entre d’altres.”

Far­ma­pro­jects és filial del grup Polp­harma, ara mateix un dels 20 prin­ci­pals de medi­ca­ments genèrics del món, i el nou labo­ra­tori tindrà enco­ma­nada la tasca d’impor­tació i alli­be­ra­ment de medi­ca­ments a la Unió Euro­pea. Com diu Bau, “el labo­ra­tori és una gran aposta estratègica del grup, que arran del Bre­xit va veure la neces­si­tat de tenir una eina per alli­be­rar pro­duc­tes de fora del mer­cat de la UE”. Far­ma­pro­jects ofe­rirà en aquest nou cen­tre ser­veis analítics d’alta qua­li­tat per a les com­pa­nyies far­macèuti­ques que els reque­rei­xin, com ara anàlisi fisi­coquímica de medi­ca­ments en totes les seves for­mes far­macèuti­ques, estu­dis d’esta­bi­li­tat de medi­ca­ments i vali­da­ci­ons de mètodes analítics, entre d’altres. L’acre­di­tació en cer­ti­fi­cació GMP ator­gada per l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments i Pro­duc­tes Sani­ta­ris (AEMPS) per­metrà a les empre­ses que fabri­quen medi­ca­ments fora de la UE con­trac­tar-ne el ser­vei d’anàlisi i el seu poste­rior alli­be­ra­ment per a la venda en qual­se­vol país de la UE. Car­men Bau remarca la importància que pot tenir el labo­ra­tori en un moment en què “països com ara la Xina i l’Índia s’estan eri­gint en grans fabri­cants de medi­ca­ments, i com que fan ser­vir pot­ser cri­te­ris dife­rents, i en regu­lació no han con­ver­git prou amb la UE, cal fer una cer­ti­fi­cació”. Carme Vall, pro­ject mana­ger de Far­ma­pro­jects, hi afe­geix: “Un medi­ca­ment de fora de la UE cal ana­lit­zar-lo de nou, que com­pleixi els estàndards i reque­ri­ments de la legis­lació de la UE. La nos­tra intenció és acon­se­guir ofe­rir un alli­be­ra­ment més àgil, pres­tar fle­xi­bi­li­tat, i per això a curt ter­mini ampli­a­rem el nos­tre equip de cinc per­so­nes.”

Amb la inversió feta al labo­ra­tori ubi­cat al PCB, Far­ma­pro­jects, a banda d’actuar com a orga­nit­zació d’inves­ti­gació per con­tracte (CRO per les seves sigles en anglès) d’anàlisi i alli­be­ra­ments ruti­na­ris de pro­duc­tes, podrà alleu­ge­rir l’esforç analític del labo­ra­tori del cli­ent, “tot per­me­tent-li que sigui més eficaç en els seus pro­ces­sos de fabri­cació i a l’hora de llançar al mer­cat els medi­ca­ments”, com diu Car­men Bau.

A banda dels ser­veis d’anàlisi i alli­be­ra­ment, l’altre pilar del negoci de Far­ma­pro­jects és “el cons­tant desen­vo­lu­pa­ment de noves molècules per a la comer­ci­a­lit­zació a través de mar­ques”. Far­ma­pro­jects sub­mi­nis­tra prin­ci­pis actius far­macèutics, fa llicències de dos­si­ers amb sub­mi­nis­tra­ment de pro­ducte aca­bat, ser­veis de fabri­cació per con­tracte i suport com­plet en el regis­tre far­macèutic i pro­pi­e­tat intel·lec­tual. És espe­ci­al­ment remar­ca­ble la tasca comer­cial que rea­litza per al grup Polp­harma l’equip de 50 per­so­nes de l’empresa cata­lana.

Far­ma­pro­jects va ini­ciar el seu vin­cle amb el grup polonès Polp­harma el 2009, quan va sig­nar una aliança estratègica per desen­vo­lu­par la comer­ci­a­lit­zació al mer­cat mun­dial de tots els seus pro­duc­tes i ser­veis, i això ha cul­mi­nat en la recent inte­gració al grup.

Con­so­li­dar-se.

Actu­al­ment, Far­ma­pro­jects col·labora amb més de 120 empre­ses far­macèuti­ques a 50 països de tot el món. Mieczys­law Starkowicz, CEO de Far­ma­pro­jects, explica: “Far­ma­pro­jects està immersa en un impor­tant pro­jecte de con­so­li­dació i expansió, amb un ambiciós pla estratègic a cinc anys. L’ober­tura del labo­ra­tori de ser­veis analítics i el canvi d’imatge i pàgina web ha estat l’inici d’aquest procés de trans­for­mació i crei­xe­ment, amb la fina­li­tat de ser el col·labo­ra­dor clau i pri­o­ri­tari per a altres empre­ses far­macèuti­ques.”

La mul­ti­na­ci­o­nal Polp­harma, per la seva banda, és una com­pa­nyia amb més de 85 anys d’història que, a més de lide­rar el mer­cat far­macèutic de Polònia i el Kazakhs­tan, és un dels grups més actius al con­junt de mer­cats de l’est d’Europa, el Cau­cas i l’Àsia Cen­tral. El grup pro­du­eix gai­rebé 750 medi­ca­ments, en els seus vuit cen­tres de fabri­cació, i ocupa 7.000 per­so­nes arreu del món.

Alleugerir els costos

Quan un laboratori farmacèutic fa una inversió per desenvolupar un producte i posteriorment llançar-lo al mercat, si li dona una patent, efectiva durant uns anys, per donar-li marge per recuperar la inversió, i quan cau, se’n pot derivar un genèric. Com diu Carmen Bau, “els genèrics han permès als sistemes nacionals de salut assumir més productes a menys cost. En els casos català i espanyol, per exemple, si el cost dels medicaments es considera actualment baix és gràcies justament als genèrics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.