Política

Orient Mitjà

Líban

Un país sense justícia

La interferència política boicoteja la investigació contra el governador del Banc Central libanès

El govern fa tres mesos que està bloquejat per disputes sobre la investigació de l’explosió al port de Beirut

Al Líban, la protecció que reben els que tenen vinculacions amb el poder es palpa a peu de carrer

El Líban el for­men un ter­ri­tori habi­tat per una població i un estat lide­rat per una elit, però de vega­des fa la sen­sació que els segons van a la seva. Aquests dies, es fa difícil dis­si­mu­lar que els interes­sos encre­uats entre l’àmbit polític i el judi­cial pre­te­nen que res no avanci: ni la política ori­en­tada cap a l’interès públic ni la ren­dició de comp­tes con­tra els qui la fan impos­si­ble.

Aquest país viu una crisi huma­nitària ja nor­ma­lit­zada, i tots els ciu­ta­dans no per­ta­nyents a les clas­ses dis­tin­gi­des es veuen de sobte immer­sos en la pobresa o li veuen les ore­lles. El Líban té un govern dis­se­nyat –deien els seus pro­ta­go­nis­tes– per rever­tir la situ­ació, però fa tres mesos que no es reu­neix i res indica que això hagi de can­viar aviat. El motiu de l’atu­rada política és la volun­tat decla­rada de par­tits tra­di­ci­o­nals liba­ne­sos, amb Hez­bol·là al cap­da­vant, d’inter­fe­rir en la inves­ti­gació per l’explosió del port de Bei­rut: “Fins que Tarek Bitar [cap de la inves­ti­gació] no sigui expul­sat del cas, boi­co­te­ja­rem les tro­ba­des de govern.”

Altres líders no ali­ne­ats amb Hez­bol·là, com el pri­mer minis­tre Najib Mikati i el pre­si­dent Mic­hel Aoun, van apro­fi­tar la situ­ació per eri­gir-se en supo­sats defen­sors de la inde­pendència judi­cial, però les seves decla­ra­ci­ons ja són paper mullat.

Aquesta set­mana ha estat Mikati el que hau­ria amenaçat de dimi­tir si el sis­tema judi­cial apunta con­tra el gover­na­dor del Banc Cen­tral, Riad Sala­meh. Jean Tan­nous, fis­cal del tri­bu­nal cri­mi­nal més ele­vat del Líban, es va pre­sen­tar dimarts en un dels grans bancs del país acom­pa­nyat de mem­bres de la poli­cia armada. Tan­nous és l’encar­re­gat de la inves­ti­gació con­tra el gover­na­dor Sala­meh per pre­sumpta “apro­pi­ació inde­guda de fons públics, enri­qui­ment il·lícit, blan­queig de capi­tals i evasió fis­cal”, i pre­te­nia reco­llir docu­ments ban­ca­ris sobre l’acti­vi­tat de Raja Sala­meh, germà del gover­na­dor i pro­pi­e­tari d’una firma de broke­rage. Però la super­visió de Tan­nous va ser de sobte can­cel·lada i fonts con­sul­ta­des pel diari libanès L’Ori­ent-Le Jour asse­nya­len dues per­so­nes alhora: Ghas­san Ouie­dat, el fis­cal en cap del Líban i pro­per a la família Hariri –vale­dora de Sala­meh–, i Mikati, que hau­ria orde­nat a Ouie­dat la sus­pensió de la cerca. Sala­meh, gover­na­dor del Banc Cen­tral des del 1993, és un dels noms més asse­nya­lats en les pro­tes­tes per la des­feta econòmica del Líban des del 2019. Al novem­bre, Liech­tens­tein es va unir a França, Luxem­burg i Suïssa com a països amb inves­ti­ga­ci­ons ober­tes con­tra ell per movi­ments finan­cers sos­pi­to­sos que inclo­uen cen­te­nars de mili­ons d’euros. Mal­grat això, Mikati defensa la seva con­tinuïtat al cap­da­vant del Banc Cen­tral: “No can­vies els teus fun­ci­o­na­ris enmig d’una guerra.”

Al Líban, la pro­tecció que reben aquells que tenen vin­cu­la­ci­ons amb el poder es palpa a peu de car­rer. La detenció d’un home libanès a Miami reflec­teix la impu­ni­tat que impera al Líban. Marwan Habib, acu­sat d’agre­dir i de vio­lar dones en sèrie a Bei­rut, ha estat detin­gut aquesta set­mana als EUA després d’entrar sense permís a l’habi­tació d’hotel d’una dona i agre­dir-la sexu­al­ment. A Miami se cele­bra un judici en con­tra seu i cen­te­nars de dones liba­ne­ses que van ser vícti­mes de les seves acci­ons lamen­ten que Habib quedés impune al Líban, on la inter­ferència política va impe­dir que la poli­cia el cap­turés mal­grat les ordres de detenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.