Salut

Els contagis continuen a l’alça i el risc de rebrot, disparat

Alguns experts qüestionen l’optimisme de Salut, que preveu gestionar la Covid-19 com una grip a partir de la primavera

La primera nit de cap de setmana sense toc de queda transcorre sense incidències

 Cata­lu­nya suma gai­rebé 40.000 nous con­ta­gis de Covid-19 i el risc de rebrot con­ti­nua dis­pa­rat. Per con­tra, baixa la pressió hos­pi­talària amb 68 ingres­sos menys.

En les últi­mes hores s’han noti­fi­cat 39.103 nous con­ta­gis de coro­na­vi­rus diagnos­ti­cats per pro­ves PCR  o test d’antígens, que ele­ven el total a 1.869.996. Si es comp­ten també els casos con­fir­mats per pro­ves serològiques i altres, el total d’infec­ci­ons des de l’inici de la pandèmia s’eleva a 1.952.160, 38.886 més que ahir.

A l’actu­a­lit­zació del depar­ta­ment de Salut d’aquest dis­sabte la velo­ci­tat de pro­pa­gació del virus (Rt) es retro­ce­deix dues centèsimes, a l’1,20, però el risc de rebrot (EPG), un indi­ca­dor que mesura el crei­xe­ment poten­cial de l’epidèmia, con­ti­nua l’esca­lada fins a un índex rècord de 6.309 punts, 111 més que ahir. El 20,69% de les pro­ves diagnòsti­ques rea­lit­za­des els últims set dies han donat posi­tiu, gai­rebé un punt menys que ahir (-0,89) i es con­so­lida la tendència a la baixa de l’última set­mana, amb una bai­xada de 7,3% punts en relació amb el dis­sabte pasat.

L’ele­vat volum de con­ta­gis con­trasta amb una lleu­gera reducció de la pressió hos­pi­talària, on aquest dis­sabte hi ha 2.641 ingres­sats, 68 menys que els 2.709 del dia ante­rior. Els paci­ents amb Covid-19 a les uni­tats de cures inten­si­ves con­ti­nuen per damunt del mig miler amb un total de 509 malalts greus, nou més que el dia ante­rior.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 25.279 per­so­nes amb el coro­na­vi­rus, 41 defun­ci­ons més que diven­dres.

El nom­bre de posi­tius de coro­na­vi­rus també segueix en aug­ment a les esco­les de Cata­lu­nya, amb 6.553 con­ta­gis en un dia, tot que han bai­xat els alum­nes i mes­tres con­fi­nats, que avui sumen 129.852 enfront dels 131.644 d’ahir.


Advertència dels experts
Aques­tes dades posen en qüestió els mis­sat­ges opti­mis­tes llançats ahir des del depar­ta­ment de Salut, que pre­veu que a l’abril el coro­na­vi­rus es ges­ti­oni com una grip, sense qua­ran­te­nes i sense pro­ves per a cada cas.

El propi con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon, va asse­gu­rar en una entre­vista radiofònica que la sisena onada “desac­ce­lera” des de fa sis dies a Cata­lu­nya i va valo­rar posi­ti­va­ment que en els últi­mes jor­na­des hi hagi hagut un “fre” en el crei­xe­ment de les UCIs, cosa que con­si­dera que dibuixa un esce­nari de futur “opti­mista” de cara a la pri­ma­vera.

Aques­tes parau­les no han agra­dat a alguns experts i asses­sors del govern en la matèria, que han adver­tit avui dels ris­cos de trac­tar la Covid com una grip a par­tir de la pri­ma­vera.

En decla­ra­ci­ons a Cata­lu­nya Ràdio, el catedràtic de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili Àlex Are­nas, que forma part del Comitè Científic Asses­sor de la Covid, ha afir­mat que “no hi ha cap base científica per apli­car aquest canvi d’estratègia” i que “la idea de gri­pa­lit­zar la Covid fa més mal que bé i és una pers­pec­tiva massa atre­vida”. Segons ell, “el que no s’explica ni es valora de forma ade­quada la pos­si­bi­li­tat que alguna d’aques­tes vari­ants incre­menti molt la seva cele­ri­tat, i això pot pas­sar”. “Em sem­bla que hem de ser opti­mis­tes pen­sant en el millor, però pre­pa­rant-nos per al pit­jor. El que em fa por és que no ens estem pre­pa­rant ni per al pit­jor, ni per a res”, ha indi­cat el doc­tor Are­nas.

La inves­ti­ga­dora de malal­ties infec­ci­o­ses de l’Irsi­Caixa Bea­triz Mothe ha qua­li­fi­cat d’“il·lusió” les pre­vi­si­ons de Salut i ha dit que les dades actu­als “no tenen res a veure amb una grip, estem tenint una onada pràcti­ca­ment cada tri­mes­tre”. “Això a dia d’avui encara no és una grip, ni en nom­bre d’infec­ci­ons, ni en gra­ve­tat, ni en mor­ta­li­tat, ni en satu­ració del sis­tema sani­tari”, ha con­si­de­rat Mothe en una entre­vista a la mateixa ràdio. L’experta ha avi­sat del man­tra de dir que “això cada vegada és més lleu i que cada vegada més ho hem de trac­tar com un refre­dat, perquè ens la podem fotre”.


Nit tran­quil·la
La pri­mera nit de cap de set­mana sense toc de queda s’ha vis­cut sense incidències des­ta­ca­bles i només grups reduïts de joves i turis­tes s’han reu­nit de mati­nada en punts del cen­tre de la capi­tal cata­lana, sota la vigilància d’agents poli­ci­als que han recor­dat als noctàmbuls que con­ti­nua vigent la pro­hi­bició de con­cen­tra­ci­ons de més de 10 per­so­nes.

Segons els Mos­sos d'Esqua­dra i la Guàrdia Urbana de Bar­ce­lona, no cons­ten desa­llot­ja­ments ni per­so­nes iden­ti­fi­ca­des o denun­ci­a­des. A la capi­tal cata­lana, la presència poli­cial en diver­sos espais com el barri de la Vila de Gràcia o el pas­seig del Born ha impe­dit els habi­tu­als bote­llots.

L'ambi­ent fred, amb 4,4ºC de mínima a l'estació mete­o­rològica situ­ada al Zoo, també ha bui­dat les plat­ges de Bar­ce­lona, on a l'estiu en s'hi van arri­bar a desa­llot­jar prop de 5.000 per­so­nes.

El toc de queda es va recu­pe­rar el 24 de desem­bre, després que el govern ho aprovés pocs dies abans de les fes­tes de Nadal, i va decaure dijous a la mit­ja­nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.