L’EMA recomana l’autorització de Paxlovid, el primer antiviral oral contra la Covid-19 a la UE
El medicament desenvolupat per Pfizer està indicat en adults que no requereixin oxigen però que tinguin risc de malaltia greu
Els estudis assenyalen que el fàrmac redueix “significativament” el risc d’hospitalització i de mort en pacients especialment vulnerables
L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha recomanat aquest dijous autoritzar la comercialització condicional a la Unió Europea (UE) de Paxlovid, la pastilla de Pfizer per tractar la Covid-19.
Aquest fàrmac serà així el primer antiviral oral que es podrà administrar a la UE per tractar el coronavirus.
En un comunicat, l’EMA indica que l’ús d’aquest medicament està recomanat per a pacients “adults que no requereixin oxigen suplementari i que tinguin un major risc que la malaltia esdevingui greu”.
Els estudis indiquen que el tractament amb Paxlovid va reduir “significativament” el risc d’hospitalització i de mort en pacients amb patologies prèvies que els feia especialment vulnerables al coronavirus. Només un 0,8% dels pacients tractats amb la pastilla van haver de ser hospitalitzats, en comparació amb el 6,3% dels que van rebre placebo.
En el grup que van rebre el fàrmac antiviral no hi va haver morts i en el que va rebre el placebo es van produir nou defuncions.
La pastilla contra la Covid-19 de Pfizer conté dos principis actius, PF-07321332 i ritonavir, que s’administren en dos comprimits diferents que s’han de prendre una vegada cada 24 hores durant cinc dies.
La primera molècula redueix la capacitat del virus de reproduir-se al cos i el segon prolonga l’acció de PF-07321332, és a dir, li permet romandre més temps a l’organisme.
“Paxlovid és el primer antiviral oral per a ús domèstic a la nostra cartera i té el potencial de marcar una diferència real per a les persones amb alt risc de progressió a Covid greu”, ha declarat al comunicat la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, després d’aprovar el fàrmac.
L’EMA ja havia atorgat la llicència per utilitzar el Paxlovid en casos d’emergència, sota decisió individual de les autoritats de cada Estat.
L’Estat espanyol ha adquirit de manera bilateral 344.000 dosis del tractament, que se sumaran a les que li corresponguin per la compra centralitzada que realitzi la UE.
El comprimit de Pfizer és el sisè medicament contra la SARS-CoV-2 autoritzat a la UE, a més d’anakinra, regdanvimab, tocilizumab, casirivimab/imdevimab, remdesivir i sotrovimab. Les autoritats europees analitzen en fase inicial altres medicaments contra la malaltia, com ixagevimab/cilgavimab, i ja n’hi ha dos que encaren la fase d’autorització, molnupiravir i baricitinib.
En aquest sentit, Kyriakides ha destacat el “bon progrés” en la “segona línia de defensa” contra la malaltia del coronavirus, és a dir, amb “teràpies prometedores que poden fer una contribució real per mitigar l’impacte de la Covid-19”.
En paral·lel, Brussel·les continua treballant amb els Estats membres per reforçar la resposta terapèutica contra la pandèmia, inclosa la identificació de noves vacunes després de l’aprovació de sis sèrums a la UE (Biontech-Pfizer, Moderna, Astrazeneca, Janssen i Novavax) i de tenir-ne quatre més en les fases inicials d’anàlisi (Sputnik V, Sinovac, Sanofi i Valneva).