Societat

Adeu a les mascaretes al carrer a partir de dijous

La ministra de Sanitat anuncia que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà la seva retirada

Argimon, que ja havia augurat que “era qüestió de dies”, diu que la decisió “no ha estat unilateral”

Aquest serà l’últim cap de setmana amb mascaretes obligatòries al carrer. Una setmana després del decret que ratificava la seva continuïtat, el Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent la derogació de la norma i a partir de dijous, un cop publicada la disposició al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), l’ús forçós de les mascaretes als espais exteriors ja serà història. Així ho va anunciar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va tancar d’aquesta manera la incertesa que s’havia creat quan dimecres Catalunya i altres autonomies van plantejar la seva retirada en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. La mateixa ministra va dir que la retirada estava “cada cop més a prop” i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar dijous que “era qüestió de dies”.

Per això ahir, quan Madrid va anunciar la decisió, que haurà de ser aprovada en la interterritorial de dilluns, Argimon es va limitar a dir que trobava aquesta mesura “lògica” per l’evolució de les dades epidemiològiques i perquè “tots sabem que aquesta és una pandèmia d’espais interiors, on es propaguen els aerosols”. Però en cap cas va assenyalar que es tractés d’una decisió presa sense comptar amb el territori. “No considero que el govern espanyol hagi actuat de forma unilateral. Ha estat una decisió encertada que dilluns es votarà al Consell Interterritorial”, va afegir el conseller.

Després d’haver-se derogat la mesura el 26 de juny, la nova imposició de la mascareta a l’exterior es va aprovar durant una comissió de presidents el 22 de desembre, abans de les festes de Nadal, per l’augment exponencial de contagis que provocava la nova variant òmicron. Ara, amb la pandèmia més controlada –la setmana del 25 al 31 de gener es van confirmar 148.144 positius a Catalunya, gairebé 100.000 menys que la setmana anterior–, Argimon entén que “el més normal és anar sense mascareta en totes les situacions a l’aire lliure, sempre que no hi hagi aglomeracions”.

Pel que fa al seu ús en espais tancats, el conseller va optar per la prudència. Com a mínim, va dir, serà necessària fins que acabi l’hivern. “Això no vol dir que a la primavera ja no ho sigui”, va precisar.

Ràpid descens

En tot cas, la caiguda ràpida de casos es nota als centres d’atenció primària, que ahir van atendre 33.141 pacients per covid, 5.502 menys que el dia anterior i una xifra que té poc a veure amb els 100.292 atesos el 10 de gener o els 102.519 del dia 17. Als hospitals, ahir hi havia ingressats 68 malalts menys de covid-19, amb un total de 2.839 pacients, dels quals 425 són a l’UCI.

El risc de rebrot (EPG), que va arribar el 16 de gener passat al màxim de l’epidèmia, amb 6.903 punts, fa nou dies que cau en picat, i ahir s’havia situat en 3.438 punts, 364 menys que el dia anterior, mentre que la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) se situa en 0,69. La incidència acumulada de positius a set dies per cada 100.000 habitants (IA7) baixa de 2.000 i ahir era de 1.898, 224 menys que la vigília, mentre que la incidència a 14 dies (IA14) era de 5.055, amb 340 casos menys.

A banda de la retirada de la mascareta a l’aire lliure, la setmana vinent s’acabarà també el tancament de l’oci nocturn, que podrà tornar a reobrir a partir de l’11 de febrer. I des de dilluns el Departament de Salut deixarà de fer tests a les farmàcies als alumnes d’infantil i primària que siguin contactes d’un positiu. Falta saber si s’adoptarà també un canvi de criteri respecte a les quarantenes.

LES XIFRES

148.144
contagis
registrats la setmana del 25 al 31 de febrer, 100.000 menys que els confirmats la setmana anterior.
33.141
pacients
amb consultes per covid van atendre els CAP dijous. Alguns dies de gener en van atendre més de 100.000.
35.000
milions
d’euros calculen que han perdut bars, restaurants i discoteques per les restriccions de la pandèmia.

Dos dies com a màxim de teletreball en la funció pública

Catalunya redueix a dos dies a la setmana el teletreball permès als funcionaris i empleats públics per la millora de les dades d’incidència de la covid, segons una instrucció publicada pel Departament de la Presidència ahir. Així doncs, els treballadors de la Generalitat tornaran a combinar la feina presencial i el teletreball, que fins ara podia arribar a ser de cinc dies a la setmana. Això sí, es manté la possibilitat de fer feina a distància cada dia si el treballador té fills menors de 12 anys, persones dependents o amb discapacitat. També podran treballar a distància els empleats vulnerables i sensibles a l’exposició al coronavirus.

D’altra banda, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va xifrar en més de 35.000 milions d’euros les pèrdues als sectors de la restauració i l’oci nocturn des que es van començar a imposar restriccions per la pandèmia, el març del 2020. En dos documents publicats ahir la patronal calcula que els bars i restaurants han deixat d’ingressar 29.000 milions i les discoteques quasi 6.500 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.