Política

La UE i els EUA busquen alternatives per garantir el subministrament d’energia en cas que Rússia tanqui l’aixeta del gas

Temen atacs cibernètics a les infraestructures energètiques per les tensions amb Moscou

La Unió Europea i els Estats Units estan buscant alternatives per garantir el subministrament d’energia en cas que Rússia tanqui l’aixeta del gas.

Després d’una reunió amb l’alt representant de la UE, Josep Borrell, en el marc del Consell d’Energia EUA-UE, el secretari d’estat dels EUA, Antony Blinken, ha assegurat que mantenen converses amb el sector energètic i “aliats” per trobar la “millor manera de compartir les reserves energètiques en cas que Rússia tanqui l’aixeta o s’interrompi el flux de gas a través d’Ucraïna”.

A part del conflicte bèl·lic, Brussel·les i Washington temen atacs cibernètics a les infraestructures energètiques.

Blinken ha assegurat que els EUA i la UE estan “completament alineats” en la crisi d’Ucraïna i ha reiterat que una solució diplomàtica encara és possible.

“Ucraïna està compromesa amb Minsk, si Rússia també ho estigués, llavors hi hauria un camí per resoldre aquest conflicte”, ha dit el secretari d’estat dels EUA. El Protocol de Minsk és un acord pactat el 2014 per posar fi a la guerra a l’est d’Ucraïna després de l’annexió russa de Crimea i la rebel·lió prorussa al Donbas. Segons Blinken, en les pròximes setmanes hi haurà noves converses diplomàtiques en el marc del format de Normandia, liderat per Alemanya i França.

Per la seva banda, Borrell ha explicat que el ministre d’afers exteriors rus, Sergei Lavrov, ha enviat una carta a tots els estats membres de la UE per traslladar les seves preocupacions. El cap de la diplomàcia europea està coordinant la resposta. “Hi ha marge per una solució diplomàtica”, ha dit Borrell, malgrat dir que Europa viu el moment “més perillós” des del final de la guerra freda.

El president dels EUA, Joe Biden, i el canceller alemany, Olaf Scholz, han mantingut aquest dilluns una trobada a la Casa Blanca on també han abordat la situació a Ucraïna.

Reunió amb Polònia

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, s’ha reunit aquest dilluns amb el president de Polònia, Andrzej Duda, per abordar la creixent tensió militar amb Rússia. Von der Leyen ha assegurat que s’estan coordinant “intensament”, especialment pel que fa al subministrament d’energia i les possibles sancions contra el Kremlin.

Macron demana a Putin treballar per una “desescalada” de les tensions

El president francès, Emmanuel Macron, ha demanat aquest dilluns al president rus, Vladímir Putin, que cal promoure una “desescalada” de les tensions per Ucraïna. Macron ha arribat aquest dilluns al matí a Moscou amb la intenció de rebaixar la crisi.

A l’inici de la trobada amb el seu homòleg rus, el president francès ha dit que cal “evitar una guerra” a Europa i generar “confiança” i “estabilitat”. “Cap a on hem d’anar és a la desescalada”, ha dit Macron. Per la seva banda, Putin ha elogiat els intents de França de “resoldre el problema de seguretat” al continent.

En la reunió, Macron i Putin han estat sols, sense els seus equips, únicament acompanyats de dos intèrprets. Prèviament al viatge, el president francès i el rus han mantingut tres trucades telefòniques en els últims dies per abordar principalment la crisi i preparar el terreny per a la reunió presencial d’aquest dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.