Un estudi desvincula la xarxa dels talls a la Font de la Pólvora
L’auditoria encarregada per l’Ajuntament de Girona revela que el 45% dels punts de subministrament (235 de 529) no tenen contracte
Les dades obtingudes són d’abans que Endesa doblés la potència elèctrica del barri
Un estudi encarregat per l’Ajuntament de Girona revela que l’estat de la xarxa elèctrica al barri de la Font de la Pólvora és l’adequat per donar servei als veïns. D’aquesta manera, doncs, el frau elèctric –el 45% dels punts de subministrament (235 de 529) no tenen un contracte en vigor– és atribuïble majoritàriament a activitats delinqüencials, va exposar ahir el regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí (Junts). Per això, el consistori demana mà dura a Endesa i al Departament d’Interior de la Generalitat per actuar contra comportaments que malmeten la imatge del veïnat, de la ciutat i l’Ajuntament, va dir el regidor.
D’alguna manera, el consistori reconeix la incapacitat per aconseguir que els veïns que paguen el rebut no tinguin talls de llum “tan sovintejats”, en paraules de Martí. L’auditoria, que ha fet Bureau Veritas, és fiable, segons l’equip de govern –de Junts i ERC–, que ahir no va voler aclarir si el consistori pensa actuar contra la companyia, més enllà de demanar-li fermesa. A finals d’any responsables municipals, incloent-hi el regidor Martí, es van reunir amb la direcció provincial d’Endesa i el nou director de la unitat territorial de la companyia a Girona, Marc Ruaix.
Accelerar denúncies
En una roda de premsa ahir a la sala Miquel Diumé, el regidor d’Urbanisme gironí va explicar que Endesa perd diners a la Font de la Pólvora –la companyia ha parlat de mig milió d’euros per pal·liar els efectes del frau– i li va reclamar més promptitud a l’hora de fer denúncies i posar fi a les connexions irregulars. “Endesa sap qui fa el frau i hauria de denunciar-ho”, va assenyalar, perquè això facilitaria l’actuació dels Mossos d’Esquadra.
Curiosament, divendres la companyia va informar que des del novembre i fins fa uns dies ha executat treballs de millora de la xarxa de baixa tensió, valorats en 130.000 euros. La companyia ha millorat la capacitat d’alimentació de vuit carrers (Mimosa, Avellaner, Castanyer, Roure, Pruner, Noguer, Acàcia i plaça del Llimoner). A la Font de la Pólvora hi ha hagut gairebé 2.000 incidències per la fusió de fusibles per frau des del 2019.
Paral·lelament, al barri hi haurà un nou centre de transformació, cosa que permetrà doblar la potència al barri. Fonts de la companyia van detallar ahir que les obres s’han fet per donar servei als veïns que tenen contracte en vigor i que són víctimes del salt de fusibles. Segons dades facilitades divendres per Endesa, hi ha 642 punts de subministrament i només 336 estan activats, és a dir, el 52%. La resta, 306, estan en situació irregular (un 48%).
A finals de l’any passat
L’auditoria es va fer l’últim quadrimestre del 2021. Professionals de Bureau Veritas van anar al barri el 10 de setembre, el 15 de novembre i el 9 de desembre. Van prendre dades de consums de deu edificis aleatoris al setembre, van verificar punts on dur a terme les cales per analitzar les línies de distribució al novembre i van revisar les línies al desembre.
L’auditoria constata que la capacitat del centre de transformació, l’únic que hi havia en aquell moment, era l’adequada, tot i que “en moments puntuals de major demanda de consum treballi al límit de la seva potència”. Fins fa poc, el transformador tenia una potència de 630 kVA. Ara ja és el doble.
L’estudi sobre la xarxa de baixa tensió d’aquest barri del sector Est és de 119 planes i va ser signat el 23 de desembre del 2021. Va ser presentat ahir, un mes i mig després.
Xarxa “anacrònica” per Guanyem i “al límit” pel PSC
Fonts de l’associació de veïns de la Font de la Pólvora van dir ahir a la tarda que no tenen les dades de l’auditoria i van ajornar qualsevol valoració. Sí que en van opinar els dos principals grups de l’oposició a l’Ajuntament: Guanyem i el PSC, tots dos amb sis regidors. Per Cristina Andreu (Guanyem), la xarxa és “anacrònica”, tenint en compte les necessitats actuals, i es pot considerar “correcta” només si s’ajusta a la normativa del 1973. Guanyem recorda que l’auditoria es va fer per pressions del seu grup i d’associacions veïnals i demana a l’Ajuntament que sigui proactiu a l’hora de requerir a Endesa que ho denunciï i afavorir que Interior actuï.
El PSC considera que l’auditoria constata que el centre de transformació “està al límit quan puja el consum”, segons una nota de premsa del partit. Això –diuen– “dona la raó als veïns”.