Opinió

Estimular la participació a les empreses

Irizar, el fabricant d’autocars de luxe més eficient del món, és una cooperativa amb filials mercantils arreu del món que té un model de gestió igual en totes les seves implantacions, siguin on siguin i tinguin la forma jurídica que tinguin

L’any 2018, els par­la­ments del País Basc i de Navarra van apro­var una pro­po­sició no de llei i una moció, res­pec­ti­va­ment, per impul­sar el model inclu­siu i par­ti­ci­pa­tiu a les empre­ses dels seus ter­ri­to­ris. Cal des­ta­car que en ambdós casos aquesta apro­vació es va pro­duir per una­ni­mi­tat dels grups polítics de la cam­bra, la qual cosa és força infreqüent, atès l’espec­tre par­la­men­tari, que va des del Par­tit Popu­lar fins a Bildu. La pro­po­sició va ser impul­sada per la Fun­dación Ariz­men­dar­ri­eta, la qual cosa tam­poc és cap casu­a­li­tat.

José María de Ariz­men­dar­ri­eta va ser l’ideòleg i impul­sor de l’experiència coo­pe­ra­tiva de Mon­dragón, segu­ra­ment el pro­jecte de democràcia coo­pe­ra­tiva indus­trial més relle­vant del món. El seu objec­tiu era crear empre­ses segons la doc­trina social de l’església catòlica i, per tant, basa­des i cen­tra­des en les per­so­nes. Podem dir que la fórmula coo­pe­ra­tiva va ser ini­ci­al­ment ins­tru­men­tal i que s’adap­tava al seu propòsit. De fet, ini­ci­al­ment va inten­tar cons­ti­tuir empre­ses sota la forma de soci­e­tat anònima amb par­ti­ci­pació acci­o­na­rial dels tre­ba­lla­dors fins que algú el va adver­tir que per fer el que volia ja exis­tien les coo­pe­ra­ti­ves. D’aque­lla idea i del pro­jecte inci­pi­ent dels anys cin­quanta del segle pas­sat, ens tro­bem avui amb un grup empre­sa­rial coo­pe­ra­tiu (tant al País Basc com a Navarra) que impacta per la seva apor­tació en el PIB i en l’ocu­pació, i també de manera molt des­ta­cada en el seu model de gestió i de govern. Això explica per què en un con­text ter­ri­to­rial on hi ha una forta implan­tació d’acti­vi­tat econòmica com les coo­pe­ra­ti­ves de Mon­dragón, una pro­posta com la que apro­ven els par­la­ments pot gau­dir d’un con­sens i d’una accep­tació tan àmplia.

La par­ti­ci­pació en les empre­ses coo­pe­ra­ti­ves s’ha mani­fes­tat tra­di­ci­o­nal­ment en tres eixos fona­men­tals: par­ti­ci­par en la pro­pi­e­tat, par­ti­ci­par en els resul­tats i par­ti­ci­par en la gestió. La par­ti­ci­pació en la pro­pi­e­tat és segu­ra­ment el tret més cone­gut de les coo­pe­ra­ti­ves, el que en podem dir la democràcia en l’empresa, basada prin­ci­pal­ment en una per­sona, un vot. La par­ti­ci­pació en els resul­tats és fer-nos res­pon­sa­bles de les pèrdues i dels guanys; si gua­nyem incre­men­tem el nos­tre capi­tal i si per­dem el fem dis­mi­nuir. Quant a la par­ti­ci­pació en la gestió, tot i que sovint és el menys comen­tat, segu­ra­ment és la forma de par­ti­ci­pació més trans­for­ma­dora i dis­rup­tiva. Par­ti­ci­par en el dia a dia de la nos­tra feina quo­ti­di­ana amb models que impli­quin i res­pon­sa­bi­lit­zin les per­so­nes i els equips, repre­senta un bene­fici mutu per a les per­so­nes i per a l’empresa. Pos­si­ble­ment, Iri­zar, el fabri­cant d’auto­cars de luxe més efi­ci­ent del món, n’és un dels prin­ci­pals para­dig­mes; una coo­pe­ra­tiva amb fili­als mer­can­tils arreu del món que té un model de gestió igual en totes les seves implan­ta­ci­ons, siguin on siguin i tin­guin la forma jurídica que tin­guin. Les per­so­nes par­ti­ci­pen en la pro­pi­e­tat i els resul­tats, però molt espe­ci­al­ment en la gestió, amb equips de tre­ball auto­ges­ti­o­nats en les cade­nes de mun­tatge.

Té sen­tit par­lar de la par­ti­ci­pació en les empre­ses amb inde­pendència de la seva forma jurídica? Depèn del propòsit de l’empresa. Si tenim una pers­pec­tiva a llarg ter­mini, tenim l’obli­gació de satis­fer tots els nos­tres grups d’interès (externs i interns). Per això la impli­cació de debò pot ser un aspecte clau per a la sos­te­ni­bi­li­tat de les orga­nit­za­ci­ons. Ens calen les millors per­so­nes impli­ca­des i que par­ti­ci­pin en el pro­jecte, volem cap­tar i rete­nir talent, i apor­tar incen­tius par­tint de la par­ti­ci­pació en la pro­pi­e­tat, els resul­tats i la gestió pot ser molt esti­mu­lant.

No hi ha una sola pro­posta al vol­tant de tot ple­gat. Sens dubte, les coo­pe­ra­ti­ves i empre­ses d’eco­no­mia social són un refe­rent, tant per model com per tra­jectòria, però no són les úniques. Cada vegada hi ha més empre­ses que ente­nen que el fac­tor deter­mi­nant dels seus pro­jec­tes són les per­so­nes que en for­men part i que la seva super­vivència a llarg ter­mini està rela­ci­o­nada amb la seva par­ti­ci­pació en el pro­jecte. Així han sor­git ini­ci­a­ti­ves com el movi­ment B-Corp, que aplega orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als que van molt més enllà d’apor­tar valor a l’acci­o­nista i ente­nen que cal satis­fer de forma equi­ta­tiva els dife­rents grups d’interès.

Cer­ta­ment, la trans­for­mació no es pro­duirà, prin­ci­pal­ment, perquè els par­la­ments legis­lin en favor de models inclu­sius i par­ti­ci­pa­tius, però de ben segur que hi aju­den, que donen un mis­satge i que poden con­tri­buir a gene­rar un estat d’opinió favo­ra­ble. Per això és molt impor­tant que els dife­rents models que s’ori­en­tin en aquest camí cer­quin com­pli­ci­tats i punts en comú cap a un veri­ta­ble model empre­sa­rial del segle XXI basat en les per­so­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.