Política

Putin i Macron acorden més diplomàcia per a Ucraïna

Intensificació dels contactes per aconseguir un alto el foc al Donbass

En paral·lel, Rússia ha decidit allargar la presència militar a Bielorússia, esperonant la desconfiança de l’OTAN i els EUA

El president rus, Vladímir Putin, i el francès, Emmanuel Macron –alhora president de torn de la Unió Europea–, es van pronunciar ahir a favor de rebaixar tensions a la regió prorussa del Donbass, a l’est d’Ucraïna i epicentre de la crisi. Contràriament, els Estats Units reiteraven el seu convenciment que l’atac rus sobre Ucraïna és qüestió de dies.

La reunió entre els dos mandataris estava prevista i va ser telefònica, d’una hora i tres quarts. En acabar, no hi va haver declaracions dels mandataris, però sí que les dues cancelleries van emetre, per separat, comunicats. El Kremlin assegurava: “Els presidents van reconèixer que era aconsellable intensificar la recerca de solucions per mitjans diplomàtics.” L’Elisi va assegurar que Macron i Putin han acordat portar a terme un “treball intens” que condueixi a un alto el foc a la línia de contacte a l’est d’Ucraïna, on s’enfronten l’exèrcit regular ucraïnès i les milícies prorusses. El compromís és que l’anomenat Grup de Contacte Trilateral, integrat per Rússia, Ucraïna i l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) es reuneixi en les pròximes hores. La presidència francesa va indicar que els dos líders s’han compromès a portar a terme “totes les accions” que resultin útils per “evitar l’escalada, reduir els riscos i preservar la pau”.

El ministre francès d’Exteriors es reunirà “els pròxims dies” amb el seu homòleg rus. “Si les condicions ho permeten”, la voluntat de Macron és assolir un compromís amb totes les parts implicades. Això naturalment inclou l’OTAN, amb “una trobada al més alt nivell per definir un nou marc de pau i de seguretat a Europa.” Macron va traslladar ahir a última hora el contingut de la reunió al canceller alemany i al president dels Estats Units. També va parlar amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va demanar públicament ahir un “alto el foc immediat” a l’est del seu país. Després de denunciar les “provocacions” dels milicians prorussos, va assegurar: “Estem a favor d’intensificar el procés de pau amb una reunió immediata de la Trilateral de Contacte”.

Macron i Putin van coincidir a dir que, per ara, el marc més immediat per als contactes diplomàtics és el Format de Normandia (Rússia, Ucraïna, Alemanya i França), impulsora dels Acords de Minsk. Aquests acords, que aquests dies el Kremlin ha tornat a situar sobre la taula com a condició per desescalar la tensió a l’est d’Ucraïna, tenien com a objectiu, primer, un alto el foc a les zones del Donetsk i Lugansk, amb la retirada verificada d’armament pesant. També una reforma constitucional que prevegi una descentralització i un estatus especial de les dues zones prorusses, entre altres punts. De fet, però, no s’ha complert mai, perquè el conflicte armat obert el 2014 ha continuat fins a l’actualitat, i ja ha causat uns 14.000 morts.

Les tropes es queden

L’anunci fet ahir que Rússia ha decidit allargar la seva presència militar a Bielorússia, més enllà de les maniobres conjuntes entre els dos països que havien d’acabar el cap de setmana, va sembrar de desconfiança la via diplomàtica. El ministre de Defensa bielorús va ser l’encarregat d’anunciar-ho, precisant que el motiu és “l’augment de l’activitat militar a prop de les fronteres” dels dos països i “l’agreujament de la situació al Donbass”.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, considera que l’allargament d’unes maniobres inicialment “planejades per a la tardor passada, encaixen amb la idea que s’està preparant una invasió d’Ucraïna”. També va insistir que l’OTAN està disposada a “reforçar encara més” la presència militar a l’est de l’aliança si hi ha una invasió.

Blinken: “A punt d’una invasió”

Els Estats Units no confien en les paraules del Kremlin. Tal com fa dies està repetint la Casa Blanca, considera que Putin ja té decidit com i quan atacar Ucraïna. El secretari d’Estat, Antony Blinken, va afirmar en una entrevista a la CNN ahir que l’increment de les violacions de l’alto el foc –amb dos soldats ucraïnesos morts– indiquen que el govern rus ja ha posat en marxa “el manual” per a l’atac. En aquest sentit, considera que l’allargament de les maniobres conjuntes amb Bielorúsia reforça la idea “per la qual Rússia intentaria crear una sèrie de provocacions per justificar una agressió a Ucraïna”. I hi va afegir: “El que estem veient indica que va completament de debò, que estan a punt d’envair” el país.

Malgrat això, la Casa Blanca continua compromesa amb la diplomàcia. El mateix Blinken manté a l’agenda la reunió prevista per dijous vinent amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.