Gran angular

SÍLVIA SOLANELLAS LLOBET

DIRECTORA DE LA UNIÓ DE POLÍGONS INDUSTRIALS DE CATALUNYA (UPIC)

“L’APEU és una bona eina per millorar polígons”

Les associacions només impliquen el 14% de les empreses i sovint estan mortes Cal aprofitar les empreses tractores per fer projectes de col·laboració al si d’aquests espais
Hi ha 1.442 polígons i el 70% són d’abans de l’any 2000. La tasca d’actualització és molt important
Hem de cercar que hi hagi més interrelació entre els residents i els treballadors

Sílvia Sola­ne­llas és des de fa tres anys la direc­tora de la UPIC, la Unió de Polígons Indus­tri­als de Cata­lu­nya, de la qual for­men part les cam­bres de comerç. De fet, el seu nome­na­ment va arri­bar després de la victòria de la llista Eines de País a la ins­ti­tució came­ral de Bar­ce­lona, que ini­cia una reno­vació, que també afecta els polígons.

Només el 14% de les empre­ses dels polígons estan asso­ci­a­des. Per què aquesta baixa vin­cu­lació?
Segu­ra­ment està rela­ci­o­nada amb la falta de tra­dició de col·labo­ració en el tei­xit empre­sa­rial català. Les empre­ses s’han con­cen­trat a fac­tu­rar, obrir mer­cats, vigi­lar la tre­so­re­ria i no han son­de­jat ni tan sols qui tenen al cos­tat. Fa uns dies vaig visi­tar Pala­fru­gell, on hi ha dos polígons indus­tri­als amb mol­tes par­cel·les i una gran qua­li­tat, però total­ment des­co­ne­guts mal­grat que molta gent els ha de tra­ves­sar per anar a les plat­ges de Cale­lla i Tama­riu. A la tro­bada hi havia una vin­tena d’empre­sa­ris que s’aca­ben de cons­ti­tuir en asso­ci­ació, i ells matei­xos s’estra­nya­ven que fins ara no hagues­sin fet res junts. A València, Canàries o Galícia sí que tenen més inte­ri­o­rit­zat l’asso­ci­a­ci­o­nisme.
Hi ha empre­ses que no saben qui tenen al cos­tat?
Abso­lu­ta­ment. Un empre­sari de Molins de Rei em comen­tava que a l’aero­port del Prat va des­co­brir, després d’una con­versa oca­si­o­nal amb un altre pas­sat­ger, que com­par­tien polígon i d’aquí va néixer un pro­jecte de col·labo­ració. Les empre­ses d’un polígon sovint són grans des­co­ne­gu­des, per això una de les coses bàsiques de l’asso­ci­a­ci­o­nisme és com­par­tir infor­mació i conei­xe­ment. El que passa és que aquest 14% d’asso­ci­a­ci­o­nisme s’ha ini­ciat, en molts casos, perquè hi havia algun pro­blema al polígon. S’han ajun­tat perquè el pro­blema se solu­cionés i després l’asso­ci­ació ha que­dat morta. El que nosal­tres inten­tem és fer veure a l’empre­sa­riat que es poden fer pro­jec­tes col·labo­ra­tius perquè en sur­tin coses posi­ti­ves.
Per tant, aquest 14% en rea­li­tat és opti­mista?
Sí, aquí hi ha jun­tes de com­pen­sació i agru­pació de tota mena. Des de fa cinc anys, la UPIC està tre­ba­llant amb l’Agència de Desen­vo­lu­pa­ment Econòmic de l’AMB (Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona) en temes d’asso­ci­a­ci­o­nisme, i durant la covid hem acon­se­guit que es cons­tituïssin qua­tre asso­ci­a­ci­ons. Gran èxit!
La covid ha estat un canvi en aquest sen­tit?
Sí, amb la covid la gent ha vist que al cos­tat pot tenir socis, proveïdors o cli­ents. El polígon s’ha de veure com una con­cen­tració d’acti­vi­tat econòmica en xarxa i amb la pos­si­bi­li­tat de fer coses ple­gats.
Aquest és l’objec­tiu de la UPIC?
La UPIC pretén la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat dels polígons per, com a objec­tiu últim, millo­rar el tei­xit empre­sa­rial. Cal pen­sar que un polígon és un con­tin­gut i un con­ti­nent. Sovint hi va haver un pro­mo­tor que el va aixe­car i després va mar­xar, i de vega­des l’ajun­ta­ment al qual per­tany no es cons­ci­ent del que hi passa. Aquí es tracta de fer veure als ajun­ta­ments que tenen uns polígons que gene­ren riquesa i feina, i a les matei­xes empre­ses que es reco­ne­guin entre si i que col·labo­rin.
Des­criu una escena en què tot­hom mira cap a una altra banda.
Bé, una mica sí.
La incom­prensió mútua entre les empre­ses del polígon i l’admi­nis­tració local per­sis­teix?
Hi ha de tot. Els que estem a la UPIC hem estat a l’empresa pri­vada i a l’admi­nis­tració pública, i el fet de par­lar els dos idi­o­mes és cru­cial. L’admi­nis­tració pública és garan­tista, i per això té uns tem­pos dife­rents dels que té l’empresa, que reclama solu­ci­ons ràpides. Quan nosal­tres impul­sem una asso­ci­ació dema­nem que se signi un con­veni d’inten­ci­ons de reco­nei­xe­ment d’allò que fa un i allò que fa l’altre per què si no, no pro­gres­sa­ran. L’altre dia estava en un ajun­ta­ment de l’Alt Penedès i la regi­dora de pro­moció econòmica, que també és l’alcal­dessa, tenia molt inte­ri­o­rit­zat que el polígon era una de les fonts de riquesa del seu muni­cipi i que s’ha de cui­dar.
Aquesta alcal­dessa és expo­nent d’un canvi?
M’agra­da­ria dir que sí, però no podem gene­ra­lit­zar. I això es veu quan hi ha un relleu a l’alcal­dia i es tor­nen a can­viar les pri­o­ri­tats. No hi ha con­tinuïtat.
I la par­tida pres­su­postària cau.
Bé, als pres­su­pos­tos muni­ci­pals, la part dedi­cada a pro­moció econòmica sol ser magra sem­pre. Se suposa que les empre­ses ja tenen diners, que inver­tei­xen i que s’espa­vi­len soles. La diferència la solen mar­car les per­so­nes. Si un ajun­ta­ment té un bon equip de pro­moció econòmica, es nota moltíssim.
Què vol dir “bon equip”?
Que sap ges­ti­o­nar pro­jec­tes i que és cre­a­tiu. A Ripo­llet estan fent un pro­jecte de dina­mit­zació de polígons invo­lu­crant dife­rents col·lec­tius de la loca­li­tat que és sor­pre­nent. Han coin­ci­dit una regi­dora que vol fer coses amb una res­pon­sa­ble de pro­moció cre­a­tiva.
Hi ha un parai­gua legal òptim per millo­rar els polígons?
No hi ha una llei de polígons, però ara tenim les APEU, les àrees de pro­moció econòmica urbana, que són un molt bon ins­tru­ment. Estan basa­des en els BID (busi­ness impro­ve­ment dis­trict) anglo­sa­xons o en les EGM (enti­tats de gestió i moder­nit­zació) del País Valencià, la més notòria de les quals és Parc Sagunt. Al final és una figura que impulsa l’asso­ci­a­ci­o­nisme, bàsica­ment, però molt ben entès.
Què vol dir?
L’APEU és una asso­ci­ació pri­vada, però que no s’acaba de cons­ti­tuir si no té l’apro­vació defi­ni­tiva del ple d’un ajun­ta­ment. Per tant, hi ha repre­sen­tants de les empre­ses i del con­sis­tori, és a dir que els obliga a enten­dre’s, la qual cosa està molt bé. D’altra banda, si més del 50% dels titu­lars de dret de pos­sessió, llo­ga­ters o pro­pi­e­ta­ris diuen que enda­vant amb l’APEU, això obliga tots els que estan dins del perímetre de l’APEU a pagar una quota, que no cal que sigui gaire ele­vada, però que fa que tot­hom se senti inter­pel·lat. I el que real­ment importa és que l’objec­tiu ha de ser d’interès gene­ral.
I qui n’ha de ser el pro­mo­tor?
Hi ha tres vies per cons­ti­tuir l’APEU: per ini­ci­a­tiva d’un ajun­ta­ment, d’una asso­ci­ació o, si no hi ha asso­ci­ació, un 25% de les empre­ses la poden impul­sar. El que passa és que l’ajun­ta­ment ha de tenir el suport d’una asso­ci­ació ter­ri­to­rial. De fet, nosal­tres estem aju­dant a crear dos APEU, una impul­sada per una asso­ci­ació, a Riu­de­llots de la Selva, i una altra per l’ajun­ta­ment d’Olèrdola, al polígon de Sant Pere Molanta. N’hi ha unes quinze o vint en marxa a tot Cata­lu­nya. La Gene­ra­li­tat i la Dipu­tació de Bar­ce­lona estan donant sub­ven­ci­ons per a la cre­ació d’APEU i hi ha molta gent que està a l’expec­ta­tiva.
Asso­ciar-se per fer què? Quin repte tenen al davant els polígons?
Un dels pro­ble­mes que tenim és el de l’obso­lescència de les naus. Cata­lu­nya té 1.442 PAE (polígon d’acti­vi­tat econòmica), segons el SIPAE, i el 70% són d’abans de l’any 2000. Hi ha una tasca de reno­vació a fer molt impor­tant.
Per què tenim tants polígons?
Hi ha muni­ci­pis que infor­men de polígons que només tenen una empresa. El mapa de Cata­lu­nya està ple de taques. Cal fer una orde­nació, perquè hi ha polígons que tenen espais aban­do­nats. Hem de repen­sar alguns polígons i pot­ser fer que es con­ver­tei­xin en altres coses que pot­ser no han de ser per a acti­vi­tat econòmica si aquell ter­ri­tori no ho està dema­nant. També hi ha un pro­blema de matc­hing; d’una banda, l’AMB neces­sita sòl per a noves implan­ta­ci­ons; en canvi, hi ha molta nau obso­leta deso­cu­pada perquè no reu­neix les carac­terísti­ques necessàries. Pot­ser s’hau­rien de tirar a terra, però qui n’assu­meix el cost? O se n’ha de can­viar l’ús pel qual estava pre­vista, i ales­ho­res hi entra Urba­nisme perquè cal modi­fi­car el PGM i tot es com­plica.
Hi ha molt entorn degra­dat?
Nosal­tres hem fet un pla d’acció dels polígons de la comarca del Segrià, excepte Lleida, i és cert que hi ha muni­ci­pis envol­tats de polígons mal senya­lit­zats, però també et tro­bes polígons fantàstics. De vega­des pequem de cen­tra­lisme bar­ce­loní i pen­sem que tot Cata­lu­nya està mala­ment només perquè és el que veiem a prop. No estem tan mala­ment, però això no vol dir que no s’hagi de fer feina.
També cal millo­rar la inte­gració entre el polígon i el nucli urbà?
Sí, allò que els urba­nis­tes ano­me­nen “la per­me­a­bi­li­tat”. Hem de cer­car que hi hagi més inter­re­lació entre els habi­tants de la loca­li­tat i els tre­ba­lla­dors del polígon. Un dels eixos de tre­ball de la UPIC és huma­nit­zar els polígons. Cer­ta­ment els resi­dent viuen d’esquena als polígons, perquè tenen mala imatge, perquè ser poli­go­ner és dolent. Si acon­seguíssim que els empre­sa­ris tre­ba­lles­sin més amb la gent dels nuclis urbans, els boti­guers, els alum­nes de les esco­les... tot començaria a can­viar. Per exem­ple, per què no es pot ofe­rir que les empre­ses d’ali­men­tació i res­tau­ració de la loca­li­tat facin men­jar per als tre­ba­lla­dors del polígon? Per això és tan impor­tant l’asso­ci­ació.
La pla­ni­fi­cació urbanística difi­culta aquesta inte­gració?
De vega­des hi ha un pro­blema amb els usos, com comen­tava abans. Ini­ci­a­ti­ves tan ele­men­tals per millo­rar un polígon i la qua­li­tat de vida dels que hi tre­ba­llen, com ara ins­tal·lar-hi un par­vu­lari, una ludo­teca o un gimnàs poden aca­bar en fracàs per aquest tema. Perquè cal modi­fi­car el pla d’usos muni­ci­pal i aquí entra en joc la volun­tat o les pri­o­ri­tats de l’equip de govern. Massa sovint el polígon no és pri­o­ri­tari.
En canvi sí que s’hi poden posar dis­co­te­ques o altres nego­cis que fan nosa a la població.
Sí, és així. Massa sovint s’oblida que el polígons no són espais físics buits, són llocs on hi ha per­so­nes tre­ba­llant... i després sen­tim que hi ha hagut tal roba­tori o tal agressió. Per què mol­tes dones seguei­xen aga­fant el cotxe per anar als polígons? Perquè se sen­ten inse­gu­res. I per què? Perquè l’enllu­me­nat no és cor­recte, o perquè la parada de bus no està en con­di­ci­ons i pre­fe­rei­xen no aga­far el trans­port públic, i això inci­deix en la mobi­li­tat i en la sos­te­ni­bi­li­tat. De vega­des peti­tes actu­a­ci­ons fan millo­rar les coses.
Els fons euro­peus Next Gene­ra­tion poden bene­fi­ciar els polígons?
La Gene­ra­li­tat està a punt de fer una con­vo­catòria d’ajuts per millo­rar la con­nec­ti­vi­tat dels polígons i hi estem col·labo­rant per fer-la tan per­me­a­ble com sigui pos­si­ble a tot el ter­ri­tori. Però fa un any esperàvem que arri­bes­sin aquests fons i que tin­gues­sin un gran impacte i ara estem veient que més aviat no, que arri­ba­ran amb comp­ta­go­tes i molt divi­dits en par­ti­des molt con­cre­tes. Les empre­ses poden acce­dir a algu­nes con­vo­catòries, però sense asso­ci­a­ci­ons serà difícil que un polígon rebi aquests ajuts.
Aquests fons podrien ser una palanca per fomen­tar l’asso­ci­a­ci­o­nisme?
Rotun­da­ment, sí. De fet, és al si de les asso­ci­a­ci­ons on s’estan fent deu­res, tre­ba­llant per fer plans d’acció a curt i mitjà ter­mini en àmbits com comu­ni­tats energètiques locals, gestió de resi­dus, xarxa de fibra òptica o ciber­se­gu­re­tat. Com que no sabem encara l’ori­en­tació dels fons han d’estar pre­pa­ra­des.
La des­car­bo­nit­zació de l’eco­no­mia i el res­pecte medi­am­bi­en­tal són rep­tes que les empre­ses afron­ten en soli­tari o hi ha ini­ci­a­ti­ves col·lec­ti­ves dins de polígons?
Un dels nos­tres socis, Con­cen­tració Indus­trial Valle­sana, un parc indus­trial a cavall dels muni­ci­pis de Mon­tornès del Vallès i Mont­meló, està mirant de fer un pro­jecte de traçabi­li­tat de resi­dus i d’opti­mit­zació de recur­sos. En aquest PAE, hi ha empre­ses químiques tan potents com Henkel Ibèrica, que per si soles fan temes de sos­te­ni­bi­li­tat i tenen molt clar que volen implan­tar pro­jec­tes d’auto­con­sum. Però al si de l’asso­ci­ació, que fa molts anys que exis­teix, hi ha la volun­tat d’esten­dre aquests pro­jec­tes al con­junt del polígon. Hem d’apro­fi­tar que el fet que hi hagi empre­ses trac­to­res.
El fet que hi hagi una empresa gran ajuda?
Sí, pot ser un ele­ment trac­tor, sem­pre que l’empresa gran tin­gui la consciència que ha de col·labo­rar amb les pimes que l’envol­ten.
Abans deia que el polígon pot ser un entorn hos­til o que no ins­pira segu­re­tat i que això pot con­di­ci­o­nar la mobi­li­tat. Què s’hi pot fer?
Hi ha mol­tes coses que es poden fer per millo­rar la mobi­li­tat, sovint lli­ga­des amb la digi­ta­lit­zació. Per exem­ple, es poden posar sen­sors a les entra­des i sor­ti­des dels polígons i veure si aque­lla mobi­li­tat que ens pen­sem que és molt dolenta, no ho és tant, o si està con­cen­trada en unes hores del dia, i ales­ho­res fer un pla de mobi­li­tat. També es pot fer que les empre­ses facin plans de des­plaçaments d’empresa i esbri­nar si els tre­ba­lla­dors venen dels muni­ci­pis pro­pers i si es poden implan­tar actu­a­ci­ons com trans­port a la demanda o car­re­ga­dors de vehi­cles elèctrics, etc. En aquest àmbit de la mobi­li­tat, tenim com a soci el grup Moven­tia. La UPIC té la capa­ci­tat que té, i no podem arri­bar a tot arreu. Per això hem de crear una xarxa de socis, que ens poden donar solu­ci­ons en alguns temes. Tenim grans empre­ses com ara Moven­tia o Agbar, però també pro­fes­si­o­nals autònoms, com ara un espe­ci­a­lista en plans de resiliència per a polígons, que és un tema del qual es parla poc, però que és molt impor­tant perquè tenim PAE que estan al cos­tat de rie­res o que tenen els acces­sos de cami­ons molt com­pli­cats i que no pen­sen en plans d’emergència.
Les APEU, els recur­sos d’Europa, la nova visió més inte­gra­dora que els alcal­des tenen dels polígons de la seva loca­li­tat, fins i tot la covid... Tot això pot fer que aquesta assig­na­tura pen­dent que són els polígons indus­tri­als comenci a tro­bar vies de solució?
Sí, o com a mínim des de la UPIC cre­iem que de mica en mica l’horitzó dels polígons can­viarà.

Voluntat de diàleg publicoprivat

Francesc Muñoz Dorado

Llicenciada en filologia anglogermànica, Sílvia Solanellas va fer les seves primeres passes professionals en el que ara és ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, on va ser responsable del servei de localització de projectes durant deu anys. Després d’una breu estada en una firma de consultoria internacional, dedicada a temes d’inversió estrangera, va optar per l’emprenedoria amb altres socis, aquest cop des del vessant immobiliari però també vinculat a la implantació econòmica.

També ha tingut responsabilitat en l’àrea de promoció econòmica a la seva localitat, Sant Cugat del Vallès, on va arribar a ser regidora municipal –“un any”, puntualitza–. Solanellas valora la seva experiència tant a l’empresa privada com a l’administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.