Eines

DE MEMÒRIA

Creativitat (1965-1977)

El rerefons eren: la revolució energètica (el gas natural, que, amb Duran Farell, comença a arribar liquat el 1969, les centrals nuclears de l’Ebre, la refineria de la Pobla de Mafumet) i les noves universitats (UAB, UPC, UCE)

La nova classe mit­jana (des­co­berta per Manuel Reventós, el 1936 en un lli­bre que, final­ment, està a punt de publi­car-se), tot i que era al bàndol dels per­de­dors de la guerra del 1936-39, va gene­rar, en els anys sei­xanta i setanta, un con­junt d’inno­va­ci­ons que van ser deci­si­ves per a la ter­cera rein­venció de la soci­e­tat cata­lana. El rere­fons eren: la revo­lució energètica (el gas natu­ral que, amb Duran Farell, va començar a arri­bar liquat el 1969, les cen­trals nucle­ars de l’Ebre, la refi­ne­ria de la Pobla de Mafu­met) i les noves uni­ver­si­tats (UAB, UPC, UCE). Tan­ma­teix, el que decan­ta­ria el procés de rein­venció van ser unes inno­va­ci­ons, que –vis­tes amb cin­quanta anys de distància– ens cal ana­lit­zar.

Per exem­ple, tres enci­clopèdies produïdes per tres empre­ses: la Gran enci­clopèdia cata­lana (1a edició, quinze volums, 1968-1980), Sal­vat Català. Dic­ci­o­nari enci­clopèdic (1a edició, qua­tre volums, 1968-70, amb un pre­ce­dent entre els anys 1930-35), i Ulis­ses. Enci­clopèdia de la recerca i la des­co­berta (1a edició, dotze volums, 1977-85, una tra­ducció adap­tació) ide­a­des per grans per­so­na­li­tats com Max Can­her i Manuel Costa-Pau. Eren inno­va­dors: tenien interès per pre­sen­tar-hi els últims avenços dels conei­xe­ments científics i les infor­ma­ci­ons més recents sobre “l’estat del món”. Ara bé, calien molts bons pro­fes­si­o­nals per escriure-les, il·lus­trar-les, info­gra­mar-les i maque­tar-les, i molts subs­crip­tors, i/o com­pra­dors (en una llen­gua que, per cert, no era ofi­cial en cap dels tres estats on era i és par­lada per amplis sec­tors).

De les diver­ses edi­ci­ons de l’Enci­clopèdia cata­lana se’n van arri­bar a ven­dre fins al 1986 unes 250.000. El 1997, esde­vin­dria la segona enci­clopèdia en línia del món, després de la britànica. Dels volums de la Sal­vat i dels de la Ulis­ses també se’n van ven­dre dese­nes de milers.

El mateix 1965 de l’inici de l’Enci­clopèdia, començava a fun­ci­o­nar una asso­ci­ació de mes­tres i ense­nyants que es diria, aviat, Rosa Sen­sat. El seu objec­tiu era millo­rar la qua­li­tat de l’ense­nya­ment. Fent esco­les d’estiu, cur­sos de reci­clatge i, des del 1968, venent lli­bres i mate­rial esco­lar en una coo­pe­ra­tiva: Aba­cus. El 2019, va arri­bar als 926.640 socis, quasi 1 milió, amb qua­ranta-nou esta­bli­ments comer­ci­als a Cata­lu­nya, el País Valencià i les Bale­ars. Manuel Reventós, al seu estudi, ana­litza les com­ple­xes rela­ci­ons entre clas­ses soci­als i coo­pe­ra­ti­visme.

Amb un ante­ce­dent el 1964, els col·legis pro­fes­si­o­nals (que con­nec­ten sec­tors de la vella i de la nova classe mit­jana) van posar en marxa el 1975, el Congrés de Cul­tura Cata­lana, un inno­va­dor meta­congrés, un congrés de con­gres­sos (dels vint-i-cinc àmbits: eco­no­mia, agri­cul­tura, indústria, turisme, sani­tat, orde­nació del ter­ri­tori, etc.), amb cinc cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació trans­ver­sals, 12.400 con­gres­sis­tes i milers de par­ti­ci­pants. I, clo­en­des en vint-i-cinc ciu­tats dels tres estats.

L’enti­tat sense ànim de lucre Òmnium Cul­tu­ral, fun­dada per cinc empre­sa­ris el 1961, va esde­ve­nir el 2020 una orga­nit­zació amb 180.000 socis i qua­ranta seus ter­ri­to­ri­als. Una orga­nit­zació que genera acti­vi­tats i pro­duc­tes molt diver­sos que arri­ben a la població per tots els mit­jans de comu­ni­cació. L’objec­tiu és l’auto­re­co­nei­xe­ment de la soci­e­tat cata­lana en la soci­e­tat mun­dial. L’accent es posa en la par­ti­ci­pació, la inno­vació política i la cre­a­ti­vi­tat. Per exem­ple, amb la con­vo­catòria de pre­mis lite­ra­ris, entre els quals des­taca el Sant Jordi de Novel·la. La classe mit­jana, a Cata­lu­nya i arreu, ha estat i és una gran ela­bo­ra­dora i con­su­mi­dora de nar­ra­tiva, de fic­ci­ons, de sèries i de som­nis, indi­vi­du­als i col·lec­tius.

Cinc campanyes

El Congrés de Cultura Catalana (1975-1977) va posar en marxa cinc campanyes: 1) La identificació del territori: saber on som. 2) La salvaguarda del patrimoni natural, abans de l’alarma pel canvi climàtic. 3) La revitalització del folklore, les festes defineixen les classes. 4) L’ús oficial del català, també a Europa. 5) Les institucions autonòmiques, un primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.