Política

La neutralitat nòrdica trontolla

Suècia i Finlàndia lliuren armes a Ucraïna però descarten l’entrada a l’OTAN

Estònia, Letònia i Lituània, que havien format part de l’URSS i ara són membres de l’Aliança, busquen més protecció aliada davant Rússia

Els escandinaus han triat el seu grau d’associació, mentre que els bàltics van optar per l’ingrés total

Un ingrés de Finlàndia i Suècia a l’OTAN tin­dria “con­seqüències mili­tars, que ens obli­ga­rien a replan­te­jar-nos les rela­ci­ons i adop­tar san­ci­ons con­tra ells”, adver­tia aquests dies el Minis­teri d’Afers Estran­gers rus, a través de l’agència Inter­fax. Mos­cou no tole­rarà tam­poc “un rear­ma­ment de l’OTAN davant les nos­tres fron­te­res”, afe­gia, en referència als països bàltics, enmig de la pro­cessó de líders de l’Aliança Atlàntica i el seu secre­tari gene­ral, Jens Stol­ten­berg, per Letònia, Estònia i Lituània.

Finlàndia i Suècia són els únics països nòrdics euro­peus que, for­mal­ment, no per­ta­nyen a l’OTAN, encara que tenen esta­tus d’asso­ci­ats. Espe­ci­al­ment com­plexa és la posició fin­lan­desa, el soci de la Unió Euro­pea (UE) que té la fron­tera més llarga amb Rússia –1.340 km–. Durant dècades ha cui­dat les rela­ci­ons amb Mos­cou. De cop, ha dei­xat la teòrica neu­tra­li­tat, ja que, com Suècia, lliura armes a Ucraïna. Tant la seva pri­mera minis­tra, Sanna Marin, com la sueca, Mag­da­lena Anders­son, totes dues soci­al­demòcra­tes, han apro­vat els sub­mi­nis­tra­ments d’armes i s’han com­promès a aug­men­tar la des­pesa en defensa. També volen tallar la dependència energètica de Rússia.

Marin i Anders­son han refre­dat les expec­ta­ti­ves d’un ingrés a l’OTAN. De cop, un 53% de la població fin­lan­desa és par­tidària de l’ingrés –fins ara la majo­ria pre­fe­ria la neu­tra­li­tat–. Les dues líders, però, diuen ara que no es plan­te­gen fer un pas que podria pre­ci­pi­tar la temuda reacció russa.

El món nòrdic és un pano­rama de neu­tra­li­tats “a la carta”. Finlàndia i Suècia són socis de la UE, però no de l’OTAN. Noru­ega –amb uns 190 km de fron­tera amb Rússia– ho és de l’Aliança Atlàntica, però no del bloc comu­ni­tari. I Dina­marca, mem­bre de l’OTAN i de la UE, manté una clàusula d’excepció en matèria de defensa. La seva pri­mera minis­tra, la també soci­al­demòcrata Mette Fre­de­rik­sen, sot­metrà al mes de juny a referèndum aquesta excepció, enmig del com­promís d’aug­men­tar la des­pesa mili­tar.

Cada país nòrdic ha triat el seu grau d’asso­ci­ació, men­tre que els bàltics van optar per l’ingrés sense embuts. Són mem­bres de ple dret tant de l’OTAN com de la UE i, alhora, espe­ci­al­ment vul­ne­ra­bles per raons històriques, geogràfiques i demogràfiques. Van for­mar part de la Unió Soviètica fins al 1990, són fron­te­rers amb Rússia i Bie­lorússia i un 25% de la seva població –en el cas d’Estònia i Letònia– és d’ori­gen rus. L’únic pas ter­res­tre cap a la resta del ter­ri­tori comu­ni­tari són els 104 km entre Lituània i Polònia, amb el Kali­nin­grad rus, a una banda, i Bie­lorússia, a l’altra.

Va ser aquesta franja la que van tra­ves­sar milers de civils i sol­dats polo­ne­sos fugint de l’ocu­pació nazi i, després, de la soviètica. Ara serà la que recor­re­ran molts ucraïnesos refu­gi­ats a Polònia, si deci­dei­xen con­ti­nuar cap als països bàltics per vin­cles fami­li­ars o altres raons. Ho faran segu­ra­ment amb por, la mateixa que té la població de Lituània, Letònia o Estònia davant el veí rus. Són països que des del seu ingrés a l’OTAN, el 2004, han insis­tit en la neces­si­tat de reforçar-se mili­tar­ment. Ara veuen més que refer­ma­des aques­tes recla­ma­ci­ons, enmig de la pro­cessó de líders de l’Aliança Atlàntica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.