Política

Biden presenta el pressupost per al 2023 amb un impost als rics i més despesa en defensa

Vol reduir 1,3 bilions de dòlars el dèficit fiscal del país

El Govern del president dels Estats Units, Joe Biden, ha presentat aquest dilluns una iniciativa de pressupost per a l’any fiscal 2023, que comença el pròxim mes d’octubre, de 5,79 bilions de dòlars enfront dels 5,85 bilions de 2022, amb un nou impost per als rics i més despesa en defensa.

En un comunicat, Biden ha assenyalat que el seu Govern “està en camí de reduir el dèficit federal en més d’1,3 bilions de dòlars enguany”, en el que suposa “la reducció més gran del dèficit anual en la història dels Estats Units.”

“Això és resultat directe de l’estratègia de la meva Administració per a aconseguir que la pandèmia estigui sota control i fer créixer l’economia de baix a dalt i de la meitat cap a fora”, ha assenyalat el mandatari.

Això serà possible, en part, augmentant l’impost a les corporacions del 21% al 28%, una cosa a la qual s’oposa l’ala moderada dels demòcrates en el Congrés. L’Executiu també proposa un nou impost mínim del 20% per als més rics del país, les fortunes superiors a cent milions de dòlars.

Coincidint amb la invasió russa d’Ucraïna, l’Executiu de Biden ha elaborat un pressupost que contempla 31.000 milions de dòlars per a nova despesa en defensa, amb el que incrementa la partida de defensa nacional fins als 813.000 milions de dòlars.

Dins d’aquest apartat, es destinen gairebé 7.000 milions de dòlars per a l’OTAN i el reforç del seu flanc est, davant la guerra a Ucraïna.

Així mateix, la proposta pressupostària conté 9.900 milions de dòlars per a reforçar la capacitat dels sistemes de salut al país “per a millorar els programes d’immunització” enfront de la Covid-19 i 81.700 milions de dòlars al llarg dels pròxims cinc anys en seguretat sanitària enfront de pandèmies futures.

S’espera que la proposta de l’Executiu sigui enviada el dimarts al Congrés, que després ha d’aprovar-la. Normalment, se sol presentar al maig, però enguany s’ha avançat perquè no coincideixi amb les eleccions legislatives del mes de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.