Societat

Investiguen per homicidi la residència de Premià de Mar on van morir 87 persones

Afect a la direcció de l’antiga residència Ca n’Amell

La fiscalia acusa la direcció de provocar “patiment gratuït” per la “desatenció” dels residents

El jut­jat d’ins­trucció número 2 de Mataró inves­tiga la direcció de l’antiga residència Ca n’Amell de Premià de Mar (Maresme) per un cas d’homi­cidi per imprudència pro­fes­si­o­nal després que durant els pri­mers mesos de la pandèmia moris­sin 87 dels 200 resi­dents. La inves­ti­gació s’obre a par­tir d’una que­re­lla de la fis­cal en cap de Mataró, que acusa els res­pon­sa­bles del cen­tre d’haver pro­vo­cat un “pati­ment gratuït” als usu­a­ris de la residència, d’haver-los “desatès” i de no haver pres cap mesura per evi­tar la situ­ació que es va des­en­ca­de­nar al cen­tre durant els mesos de març i abril de 2020. La residència, de fet, va ser inter­vin­guda per la Gene­ra­li­tat el 17 d’abril d’aquell any davant un seguit d’irre­gu­la­ri­tats en la gestió del cen­tre.

La inter­venció de la Gene­ra­li­tat va arri­bar després d’una onada de mor­tal­dat que ini­ci­al­ment fixava en poc més d’una vin­tena el nom­bre de vícti­mes. Fis­ca­lia, però, eleva la xifra fins a 87 per­so­nes mor­tes vin­cu­la­des a la residència. 62 van morir al mateix cen­tre, 24 en cen­tres sani­ta­ris on se’ls hau­ria tras­lla­dat i una dar­rera a casa seva.

En aquell moment, a més, la Gene­ra­li­tat va a pun­tar a un seguit d’irre­gu­la­ri­tats i acu­sava la direcció de Ca n’Amell de no es com­plir amb la nor­ma­tiva covid, de no garan­tir l’atenció con­ti­nu­ada als paci­ents, d’errors en l’admi­nis­tració de medi­cació i de trac­tar els resi­dents de manera irres­pec­tu­osa.

Segons relata la Fis­ca­lia, aquests dèficits en la gestió del cen­tre ja es dona­ven abans del març de 2020 i es van veure “incre­men­tats expo­nen­ci­al­ment” arran de la pandèmia. “El nom­bre de per­so­nes con­trac­ta­des en relació al nom­bre de resi­dents era molt escàs, el que pro­vo­cava que el tracte i les cures als usu­a­ris fos defi­ci­ent”, resu­meix la que­re­lla.

La que­re­lla relata alguns casos, com un home que tot i neces­si­tar oxi­gen se’l va tro­bar en un “evi­dent estat d’aban­do­na­ment”, amb depo­si­ci­ons al llit i sense l’oxi­gen reque­rit. D’una altra dona expli­quen que va per­dre quinze qui­los perquè no rebia “l’ali­men­tació necessària”. A una altra dona se li van negar els trac­ta­ments pal·lia­tius “pri­vant-la d’una mort sense pati­ment”.

Amb tot, fis­ca­lia acusa el direc­tor de la residència, la direc­tora mèdica, així com qual­se­vol altra per­sona con­tra la que puguin aparèixer indi­cis de col·labo­ració en els fets durant la ins­trucció, dels delic­tes d’homi­cidi per imprudència pro­fes­si­o­nal i de lesi­ons per imprudència pro­fes­si­o­nal i tracte deni­grant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.