Braimex posa menjar calent en màquines expenedores
Concepte. La gastronomia mòbil i modular de la firma catalana està pensada per situar-se en zones concorregudes
L’empresa es troba en diversos països d’Europa, Mèxic, els Estats Units i l’Aràbia Saudita
Jochem Brandenbarg, un holandès establert a Catalunya des de l’any 2000, va arribar al país amb la idea de portar aquí el negoci de màquines expenedores de menjar calent, que llavors ja existien en el seu país i en d’altres europeus. Li va costar endegar el projecte “perquè aquí el mercat encara no estava madur”, però finalment el 2018 va reactivar la idea, començant com a comercial de la fàbrica danesa que produeix les màquines de menjar calent. “La pandèmia ha canviat el concepte, la cultura del menjar acabat de fer i ràpid, i també els hàbits de les persones”, indica.
Per passar de comercial a dirigir la seva pròpia empresa “havia de fer canvis en les màquines, s’havia d’actualitzar l’electrònica per adaptar-la als diferents mercats perquè no és el mateix oferir menjar calent a Israel que a Mèxic”. De bon inici, allò que Brandenbarg tenia clar era que l’empresa havia d’internacionalitzar-se com més aviat millor.
Després de rebre alguns crèdits de l’ICO i La Caixa, entre d’altres, una empresa d’enginyeria electrònica de Sant Boi li va fabricar els components que li calien per millorar i adaptar la maquinària. Tot estava a punt per impulsar el que ell en diu “gastronomia mòbil i modular”, que pretenia situar en zones concorregudes, com ara àrees d’oci, esdeveniments, aeroports, universitats, estacions de tren i autobusos, i també a les platges.
Les Snack Omatic, com ha batejat les màquines expenedores de menjar calent, tenen ara un soci a Catalunya i l’Estat espanyol: Bite the Box, “que faran la carcassa de la màquina i el disseny del seu voltant”, explica, i els ajudaran a expandir-se. La solució de cuina mòbil i modular, diu, “evita cues i augmenta les vendes de menjar”.
Cuina al darrere.
El menjar que contenen les màquines necessita un control de temperatura estricte, “però si és calent, encara molt més”, puntualitza. Les Snack Omatic mantenen les menges per sobre dels 65 graus i els plats poden estar a l’abast durant un màxim de tres hores, tot i que el temps varia depenent del tipus de producte. Si el menjar no ha estat agafat abans del temps que té estipulat, el sistema avisa que s’ha de retirar i posar-ne de nou. “Així garantim que el menjar sempre és acabat de fer”, afirma.
Varietat.
Braimex, amb seu a Badalona, va tancar un acord l’estiu passat amb un distribuïdor nord-americà. A través d’un soci local, i amb el suport d’ACCIÓ, l’empresa catalana distribuirà els seus productes als estats de Maine, Nou Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut. Amb l’entrada al mercat nord-americà, Braimex preveu augmentar fins a un 18% la facturació aconseguida l’any passat.
Socis locals.
Aquestes operacions li fan preveure un increment d’un 10% en el percentatge de negoci dedicat a l’exportació, fins ara situat entre un 35% i un 45% del total. “Enguany volem consolidar el negoci en els països on ja hi som.”
BRAIMEX
Pelar pinyes a dojo
Paral·lelament a l’arrencada del negoci de les màquines expenedores de menjar calent, Jochem Brandenbarg va iniciar, el 2017, una segona línia de negoci de Braimex, que li va donar suport econòmic per desenvolupar de manera ràpida i efectiva les Snack Omatic. “Vam agafar la representació de Pinya Bar, una màquina de pelar pinyes”, de les quals ja en tenen més d’una vintena situades en una cadena catalana de distribució. “És una màquina que no dona cap problema en l’àmbit mecànic i és molt efectiva. Està tenint molt d’èxit”, diu.