Política

Arrenca la comissió de l’Eurocambra que investigarà Pegasus

El seu president promet independència dels partits i les nacionalitats

Se n’espera un informe d’aquí a un any

La comissió especial del Parlament Europeu per investigar Pegasus i altres programes d’espionatge va arrencar ahir en plena polèmica pel Catalangate. Just l’endemà que Citizen Lab revelés que almenys 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana van ser espiats, aquesta comissió va celebrar la seva primera sessió a Brussel·les.

Formada per 38 eurodiputats, estarà presidida pel popular Jeroen Lenaers, un jove però veterà membre de la cambra que promet treballar “independentment del color del partit i la nacionalitat”. “El Parlament Europeu ha de donar suport a les víctimes”, va defensar Lenaers en la seva primera intervenció, en què no va fer cap referència explícita a l’espionatge massiu d’independentistes.

Al davant tenia alguns dels afectats, com l’eurodiputada d’ERC Diana Riba. La republicana ocuparà una de les vicepresidències de la comissió a proposta del grup dels Verds/ALE. Tant ella com l’eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, també membre de la comissió, van instar la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a “actuar”. La maltesa popular encara no s’ha pronunciat sobre la investigació del Citizen Lab, que constata l’espionatge, fins i tot, a un dels assistents de l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí. “Espiar-nos a nosaltres és espiar tot el Parlament Europeu”, va avisar ahir Riba en una roda de premsa amb altres companys implicats a denunciar els abusos de Pegasus.

Activitat

L’eficàcia de la comissió per posar llum a la foscor encara està per demostrar. En els pròxims mesos decidiran si organitzen missions als estats presumptament implicats. Tot indica que exigiran la compareixença del president de l’empresa NSO, creadora del programari, però falta que accepti la petició. També reclamaran a la Comissió Europea que pari més atenció a aquest tipus de vulneracions dels drets fonamentals.

D’aquí a un any s’espera que la comissió sobre el cas Pegasus publiqui un informe sobre el tema. Mentrestant, es pot convertir en un nou fòrum de discussió política sobre el procés i l’actuació de l’Estat espanyol. Entre els membres hi ha l’exministre espanyol de Justícia i eurodiputat del PSOE, Juan Fernando López Aguilar, així com l’exministre espanyol de l’Interior durant el referèndum de l’1-O, el popular Juan Ignacio Zoido. “Em sorprenen algunes acusacions que ha fet el secessionisme català, més quan els experts han dit que no hi ha evidències”, va dir ahir Zoido, que hi va afegir: “Espanya és una democràcia consolidada que manté un profund respecte a l’estat de dret i qualsevol tipus d’intervenció es fa sempre sota l’empara de la llei i amb plenes garanties judicials.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.