Medi ambient

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OIEA diu que la situació a Txernòbil podria haver acabat en accident

El director general de l’agència de l’ONU per a l’energia atòmica diu que durant l’ocupació russa es podria haver produït un accident

El direc­tor gene­ral de l’OIEA, l’agència atòmica de l’ONU, Rafael Grossi, ha asse­gu­rat aquest dimarts durant una visita a l’antiga planta nuclear de Txernòbil (Ucraïna), que durant l’ocu­pació russa “la segu­re­tat nuclear no era nor­mal i podria haver-se desen­vo­lu­pat cap a un acci­dent”.

A l’inici d’una visita a la ins­tal·lació que avui fa just 36 anys (26 d’abril de 1986) va ser esce­nari de l’acci­dent nuclear més gran de la història, el res­pon­sa­ble de l’Orga­nisme Inter­na­ci­o­nal d’Ener­gia Atòmica (OIEA) ha dit que mal­grat la reti­rada russa el 31 de març pas­sat, la situ­ació con­ti­nua sent ines­ta­ble a Txernòbil. “Encara no tenim pau, la situ­ació encara no és esta­ble. Hem d’estar en alerta”, ha asse­nya­lat Grossi davant un grup de peri­o­dis­tes, sense donar més detalls.

El direc­tor gene­ral ha arri­bat avui a Txernòbil acom­pa­nyat per un equip d’experts de la seva agència i amb mitja tona d’equips de medi­ació nuclear per a con­tro­lar la situ­ació radi­o­ac­tiva del lloc, ocu­pat durant gran part de març per les for­ces rus­ses. “Hem de fer alguns tre­balls de repa­ració i hem de res­ta­blir les con­ne­xi­ons (de dades) amb Viena”, ha expli­cat Grossi en referència a la seu cen­tral de l’OIEA en la capi­tal austríaca.

Part de l’equip tras­lla­dat a Txernòbil per l’OIEA avui prové de la mateixa agència nuclear i una altra part són dona­ci­ons de països mem­bres de l’orga­nisme. “L’assistència (de l’OIEA) con­ti­nuarà. Això és només el pri­mer envi­a­ment d’equips, això no és una visita simbòlica”, ha asse­gu­rat Grossi, qui ha agraït explícita­ment als emple­ats de Txernòbil que van rea­lit­zar durant les set­ma­nes de l’ocu­pació russa el man­te­ni­ment del lloc. “Van tre­ba­llar com si res hagués pas­sat i van man­te­nir la situ­ació esta­ble. En aquest sen­tit, es va poder evi­tar el pit­jor”, ha dit el direc­tor gene­ral de l’OIEA.

Al marge de visi­tar la ins­tal·lació de Txernòbil, que està con­tro­lada sota un enorme sarcòfag de ciment per a evi­tar la fugida de radi­ació nuclear, els experts de l’OIEA ins­pec­ci­o­na­ran també l’ano­me­nada “zona d’exclusió” al vol­tant de la planta. “Com­pa­ra­rem les dades, som aquí per a con­tro­lar la zona. Tenim infor­ma­ci­ons sobre algu­nes acti­vi­tats (rus­ses) que van tenir lloc allí”, va con­cloure Grossi, qui va avançar que l’OIEA pla­neja ser pre­sent a Txernòbil “el temps que la situ­ació no reque­reixi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.