Societat

PAWEL KONIECZNY

Sotsdirector de Caritas a Przmysl

“Przemysl és l’inici del viatge per fugir de l’horror”

En les primeres setmanes vam comptabilitzar que més de 400.000 persones van passar per aquesta petita estació de tren
Des de Càritas hem preparat 2.500 places per a infants ucraïnesos que provenen d’orfenats i nens de famílies d’acollida

Przemysl és la pri­mera estació que et tro­bes si viat­ges des d’Ucraïna fins a Polònia amb tren, just quan aca­bes de cre­uar la fron­tera. Es tracta d’una ciu­tat d’uns 70.000 habi­tants que deu la seva llarga i rica història a una ubi­cació geogràfica pri­vi­le­gi­ada. La ciu­tat es troba a l’ano­me­nada Porta de Przemysl, un pas que con­necta les mun­ta­nyes amb les ter­res bai­xes, de fàcil accés i sòl fèrtil. També cal des­ta­car el fet que el riu San sigui nave­ga­ble. Impor­tants rutes comer­ci­als tra­ves­sen la ciu­tat, cosa que garan­teix la seva importància. Després de Cracòvia, és la ciu­tat més antiga del sud de Polònia i un impor­tant cen­tre turístic. No cal dir que la seva situ­ació té una cara fosca ja que ha estat víctima de gai­rebé totes les inva­si­ons entre Ori­ent i Occi­dent. La bata­lla de Przemysl va ser una de les pri­me­res de la Segona Guerra Mun­dial i les mas­sa­cres i assas­si­nats que la van seguir, espe­ci­al­ment a la comu­ni­tat jueva, van dei­xar una forta empremta a la ciu­tat. A Przemysl quan es parla de refu­gi­ats de guerra saben molt bé del que par­len.

Sem­pre ha estat una ciu­tat amb una gran acti­vi­tat?
Abans de l’inici de la guerra, tot i ser el pas fer­ro­vi­ari més impor­tant, aquesta estació tenia una acti­vi­tat de pas­sat­gers rela­ti­va­ment petita, però en poques set­ma­nes s’ha con­ver­tit en el pas més impor­tant de per­so­nes refu­gi­a­des que fugen en tren des d’Ucraïna. Aquesta situ­ació ha fet mobi­lit­zar les enti­tats i el volun­ta­riat de la zona per orga­nit­zar una aco­llida en con­di­ci­ons. Entre aques­tes enti­tats hi ha Càritas Polònia, i Càritas de l’arxidiòcesi de Przemysl, de la qual soc el sots­di­rec­tor.
En què con­sis­teix el seu tre­ball?
Ara mateix estem tre­ba­llant de valent per poder aten­dre les per­so­nes que arri­ben en tren. En aquesta estació ofe­rim assistència a les per­so­nes que ho neces­si­ten, espe­ci­al­ment dones i cri­a­tu­res que fugen d’Ucraïna a Polònia per bus­car la segu­re­tat i el suport que no tenen al seu país.
Suposo que es tracta d’asse­gu­rar les neces­si­tats més bàsiques?
En aquesta estació ja hi teníem un res­tau­rant de Càritas. Es tracta d’un ser­vei de res­tau­ració basat en l’eco­no­mia social que fun­ci­ona com el típic res­tau­rant bar de l’estació, on para­ven els viat­gers i turis­tes que can­vi­a­ven de tren o espe­ra­ven un altre com­boi. Men­tre duri l’emergència, hem adap­tat les fun­ci­ons d’aquest res­tau­rant, que porta el nom de La Perla, i ofe­rim àpats calents cada dia, tant a les per­so­nes refu­gi­a­des i migrants com a tots els cos­sos que tre­ba­llen en l’emergència, com ara bom­bers, poli­cies, coo­pe­rants o peri­o­dis­tes.
El bullici deu ser impor­tant. Donen l’abast?
El dia a dia de l’estació i el pai­satge humà que hi veus han can­viat de forma sob­tada. Ara mateix hi ha per­so­nes que arri­ben durant tot el dia i al llarg de tota la nit. Els com­bois no paren d’arri­bar, sobre­tot amb dones, cri­a­tu­res i gent gran que sur­ten d’Ucraïna. Cada vegada que arriba un tren, totes les enti­tats, volun­ta­ris i pro­fes­si­o­nals es posen en marxa. Cadascú fa la seva tasca. Hi ha enti­tats que ofe­rei­xen tar­ge­tes SIM als des­plaçats, altres ofe­rei­xen men­jar o roba o acces­so­ris per a infants, etc. Pro­tecció Civil i bom­bers ofe­rei­xen infor­mació sobre les rutes segu­res, tra­ducció, etc. La coor­di­nació entre les dife­rents enti­tats ha estat de moment molt bona i això ens per­met donar l’abast a tota aquesta onada humana.
Veig que l’espe­ci­a­lit­zació és fona­men­tal. Quina és la seva?
Des de Càritas el que ofe­rim és, per una banda, un espai exclu­siu per a dones i cri­a­tu­res, amb l’objec­tiu que puguin des­can­sar de forma segura i se sen­tin aco­llits i còmodes men­tre espe­ren un autobús o un tren cap a la següent des­ti­nació, i, per altra banda, un espai on poden fins i tot pas­sar una o dues nits, que és el temps habi­tual que pas­sen a l’estació. També podem ofe­rir-los beguda i men­jar calent, man­tes, infor­mació i ori­en­tació, etc., sem­pre de manera rigo­rosa i orga­nit­zada, gràcies als volun­ta­ris que ja teníem aquí i als volun­ta­ris que han vin­gut expres­sa­ment de fora per donar un cop de mà. Hem col·labo­rat des del pri­mer dia en aquesta atenció. El con­flicte ens ha obli­gat a fer un gran esforç per aco­llir les per­so­nes que arri­ben. Desen­vo­lu­pem acció huma­nitària aquí a Polònia, als pas­sos fron­te­rers de Przemysl, com aquest, però també a Medyka, Korc­zowa o Kros­ci­enko. A més, també som pre­sents a l’altra banda, a Ucraïna, on també estem actius. Hem pogut entre­gar 63 cami­ons i 32 fur­go­ne­tes amb ajuda huma­nitària, prin­ci­pal­ment a Lviv, però també a Odessa. Aquesta ajuda huma­nitària inclou ali­ments que es puguin con­ser­var a llarg ter­mini, però també medi­ci­nes, pro­duc­tes per pota­bi­lit­zar l’aigua i tot tipus de pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat que en aquests moment són vitals per a les per­so­nes que no han fugit i que con­ti­nuen vivint en con­di­ci­ons molt precàries a les ciu­tats i pobles de la zona.
Quan par­lem de l’estació de Przemysl, de quins volums de per­so­nes estem par­lant?
Durant les pri­me­res set­ma­nes vam comp­ta­bi­lit­zar que més de 400.000 per­so­nes van pas­sar per aquesta petita estació de tren, que van poder bene­fi­ciar-se de l’ajuda que podem ofe­rir. És una quan­ti­tat ingent de per­so­nes. Tota aquesta feina només es pot fer gràcies a la par­ti­ci­pació de per­so­nes de bon cor que col·labo­ren amb nosal­tres. En defi­ni­tiva, és una mos­tra de soli­da­ri­tat entre per­so­nes d’arreu, que venen fins aquí per aju­dar de manera des­in­te­res­sada.
Sovint sen­tim a par­lar que les enti­tats soci­als i les ONG pre­fe­rei­xen que els enviïn diners, més que no pas pro­duc­tes. Com­par­tei­xen aquesta opinió?
És molt millor deci­dir sobre el ter­reny el que cal com­prar i el que no. Per des­comp­tat, també fem acci­ons de cap­tació amb l’objec­tiu de recap­tar fons i recur­sos per inten­tar finançar aquesta res­posta. Això no treu que també hàgim rebut dona­tius mate­ri­als com ara ali­ments enllau­nats, aigua, medi­ci­nes i pro­duc­tes d’higi­ene, entre altres, que poden neces­si­tar aques­tes per­so­nes des­plaçades. M’agra­da­ria donar les gràcies per tota aquesta ajuda rebuda, en el for­mat que sigui, però també hem de ser molt cons­ci­ents que cal pen­sar en acci­ons que es puguin man­te­nir en el temps, a llarg ter­mini, perquè aquesta situ­ació pot durar molts mesos. Hem de pen­sar en una ajuda molt ben orga­nit­zada, tant aquí a Polònia com a la resta de països que també reben per­so­nes, i no només en l’emergència. Nosal­tres ges­ti­o­nem aquesta ajuda amb diligència i rigor i sem­pre en bene­fici de les per­so­nes refu­gi­a­des.
Man­te­nen con­tacte per­ma­nent les Càritas cata­la­nes i d’arreu del món?
M’agra­da­ria espe­ci­al­ment agrair la res­posta i el suport rebut a través de Càritas Dio­ce­sana de Girona i fer una crida a con­ti­nuar par­ti­ci­pant i col·labo­rant amb l’enti­tat, pen­sant en l’atenció que donem aquí però també en l’atenció necessària als països d’aco­llida, quan aques­tes per­so­nes vagin arri­bant a les seves des­ti­na­ci­ons. Aquí a Przemysl és només l’inici d’aquest viatge que han de fer per fugir de l’hor­ror de la guerra. Nosal­tres inten­tem dotar-los dels mit­jans ade­quats per con­ti­nuar, que se sen­tin còmodes i ate­sos, però cal que sen­tin aquesta ama­bi­li­tat i soli­da­ri­tat humana arreu. Però l’assistència de Càritas a Polònia en relació amb la guerra d’Ucraïna va molt més enllà del que ofe­rim en aquesta estació de tren. Càritas intenta arri­bar a molts més àmbits de la vida de les per­so­nes afec­ta­des per la tragèdia que con­ti­nua al país veí.
Ha par­lat d’un suport específic per a infants ucraïnesos vul­ne­ra­bles i per­so­nes d’altres països?
Càritas Polònia i les Càritas de la nos­tra diòcesi han pre­pa­rat 2.500 pla­ces per a infants ucraïnesos que pro­ve­nen d’orfe­nats i nens de famílies d’aco­llida. Aques­tes cri­a­tu­res es tro­ba­ven en abso­luta vul­ne­ra­bi­li­tat i sense garan­ties de poder fugir del país de forma segura. Més de 800 nens i nenes i cui­da­dors pro­fes­si­o­nals o volun­ta­ris ja han estat accep­tats en cen­tres de vacan­ces, cases de retir i cases reli­gi­o­ses que s’han posat a dis­po­sició de Càritas a Polònia. A més, molts d’aquests nens i nenes tenen alguna dis­ca­pa­ci­tat. Actu­al­ment, totes les eva­cu­a­ci­ons de grups d’infants es duen a terme con­sul­tant el Minis­teri de Família i Política Social de Polònia, que en fa un segui­ment indi­vi­dual. Els grups d’orfes més nom­bro­sos (fins a 200 per­so­nes) van rebre ajuda de Càritas en altres diòcesis que no estan a la fron­tera com nosal­tres i de l’arxidiòcesi de Cracòvia, que és més gran i té molts més recur­sos. La Càritas de l’arxidiòcesi de War­mia va aten­dre específica­ment cri­a­tu­res amb pro­ble­mes d’onco­lo­gia. També hi ha grups de nens amb les seves mares o tutors que viuen tem­po­ral­ment en cases d’hos­tes reli­gi­o­ses a les diòcesis de tot Polònia. També ens pre­pa­rem per tras­lla­dar els nens més malalts a cen­tres espe­ci­a­lit­zats de Càritas a altres zones d’Europa.
A part dels ucraïnesos, molts ciu­ta­dans d’altres països que es van que­dar a Ucraïna quan va escla­tar la guerra van ser por­tats a Polònia o almenys ho van inten­tar. Càritas també els ofe­reix ajuda?
Ofe­rim ajuda a tot­hom sense mirar papers ni pre­gun­tar d’on pro­ve­nen. Aquesta ajuda inclou, per exem­ple, suport per reser­var bit­llets de tren per a per­so­nes que fugen d’Ucraïna o orga­nit­zar el trans­port a Polònia per als estu­di­ants de Ghana que esta­ven estu­di­ant a Ucraïna. Aquests són només dos exem­ples de l’arxidiòcesi de Katowice. Càritas de Lublin orga­nitza ajuda psi­cològica per als refu­gi­ats, tra­duc­ci­ons (inclo­sos tra­duc­tors jurats) i s’encar­rega de les foto­gra­fies que calen per als docu­ments. També els pro­por­ci­o­nen psicòlegs i intèrprets algu­nes de les altres Càritas dio­ce­sa­nes i el Cen­tre d’Ajuda a Migrants i Refu­gi­ats que ges­ti­ona Càritas Polònia a Varsòvia. També ofe­rim tar­ge­tes SIM per a telèfons.
Sem­bla que aquesta crisi els ha aga­fat amb un estruc­tura ben cons­truïda, sòlida i molt efi­ci­ent.
En aquesta crisi, l’estruc­tura inter­na­ci­o­nal de Càritas és un gran suport per a nosal­tres i per a molts altres que tre­ba­llen amb refu­gi­ats. Actu­al­ment, l’ofi­cina de Càritas Polònia dona feina a més d’una dot­zena de per­so­nes de diver­sos països que donen suport a les acti­vi­tats huma­nitàries. Entre nosal­tres hi ha emple­ats de Càritas Suïssa, Càritas Britànica, és a dir, Cafod, Cat­ho­lic Relief Ser­vi­ces dels EUA i altres socis d’arreu del món. Els tre­balls estan enfo­cats, entre altres assump­tes, al des­blo­queig dels canals de trans­port, l’aug­ment de l’eficàcia de les acci­ons huma­nitàries i la coor­di­nació con­junta de l’ajuda.
Qui­nes són les seves prin­ci­pals fonts de finançament?
Molt del finançament neces­sari prové de la recap­tació de fons a esglésies i parròquies i es des­ti­nen a Càritas dio­ce­sana per a acti­vi­tats locals. La recap­tació actual suposa un rècord en la història de Càritas Polònia. Però res de tot això seria pos­si­ble sense el suport inter­na­ci­o­nal de la xarxa Càritas, inclo­ent l’esforç de les Càritas cata­la­nes.

La primera etapa d’un incert viatge

Pawel Konieczny és sotsdirector de Càritas a Przemysl, una arxidiòcesi polonesa fronterera amb Ucraïna. Fa anys que treballen a la zona però mai s’haurien imaginat un drama com el que estan vivint, una tragèdia que ha convertit aquesta petita i estratègica ciutat i la seva estació de tren en un dels principals punts de confluència per als ucraïnesos que intenten fugir de l’horror de la guerra. En les primeres setmanes, Càritas i les altres entitats socials que hi treballen van atendre gairebé mig milió de persones. Ofereixen aliments, lloc per dormir i assistència als més vulnerables, especialment dones i criatures, que són majoria. Alguns ofereixen roba, targetes SIM per als telèfons o ajuden a buscar bitllets per als propers trens. Pawel es mostra molt orgullós de l’organització improvisada en molt poc temps i de l’estreta i eficaç col·laboració que mantenen totes les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.